De Duitse komiek Jan Böhmermann hangt strafvervolging boven het hoofd zegt de ondernemingsrechtadvocaat en Duitse Rechtsanwalt Axel Hagedorn.

In een zeer duidelijk artikel doet hij uit de doeken waarom hij denkt dat Angela Merkel er niet onderuit kan om Böhmermann te vervolgen wegens belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Want je zou verwachten dat dit soort uitingen in onze maatschappij niet tot vervolging kan leiden, maar in ieder geval in Duitsland ligt dat net even wat anders (hoewel beledigen in Nederland ook niet zomaar ongestraft kan).

In Duitsland is beledigen bij wet verboden, maar het beledigen van een staatshoofd is een ander verhaal:

In het geval van belediging van staatshoofden zoals Erdogan zijn wettelijk (§ 104a StGB) twee extra voorwaarden van toepassing. De eerste voorwaarde is dat de Turkse regering een officieel verzoek om vervolging bij de Duitse regering moet indienen. Dit is deze week reeds gebeurd. Ten tweede dient de Duitse regering vervolgens uitdrukkelijk toestemming te geven aan het OM om onderzoek te verrichten

Het is nu aan Angela Merkel om toestemming te verlenen voor onderzoek naar rechtsvervolging van Jan Böhmerman en Hagedorn gaat er van uit dat Merkel dit gaat geven, want de zaak negeren, of in ieder geval Erdogan dwars zitten levert niets op. lees het volledige artikel van Axel Hagedorn hier en lees dan ook gelijk even dit achtergrondartikel over de voor Duitsers ongrijpbare en in veel gevallen onbegrijpelijke Jan Böhmermann.

Normaal gesproken smikkelen wij uiteraard van legale stappen, zoals tukkers die Retecool niet trekken, of het Meldpunt Discriminatie Internet dat weer eens wat te mekkeren heeft. Maar de legale stappen tegen Böhmerman lijkt ons geen goed idee. Ons laten weten dat je het daar mee eens bent kan op Twitter, en de boel sharen kan via Facebook, maar dan wel nadat u onze pagina geliked hebt.
0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Der Webmeister
Beheerder
14/04/2016 - 14:07 14:07
MadDieu, drukt zijn snor
14/04/2016 - 14:30 14:30

Glas, plas, was.

– Natuurlijk start je na verzoek van een bevriend staatshoofd een vervolgingsonderzoek op.
– Natuurlijk leidt dat onderzoek tot een officiële aanklacht.
– JA, het wordt als ongepast beoordeeld, maar duidelijk passend binnen de Duitse traditie van satire. Strafoplegging van een minimalistische symbolische boete, (waarmee de Duitse rechter de Turken nog harder beledigd.)

Als er geen straf of een zware straf volgt dan weet iedere Duitser hoe de kernafvalwagens er volgend jaar uitzien: Erdogan in zijn nakie op een bidmatje, kont in de lucht, borst op de grond, verheerlijkend opkijkend naar de gezwollen labia van de geit voor hem.