Fietsen heerst, maar fietsen over lange afstanden heerst net even wat minder, want slecht beschermd tegen zowel de elementen als andere weggebruikers en niet erg snel. Daar denkt Rich Kronfeld van Raht Mobile wat op gevonden te hebben. Rich heeft een driewieler-fiets ontwikkeld die door middel van een rolkooi en een airbag de berijder beschermt tegen ongelukken, terwijl deze zich op hoge snelheid (tot 160 kilometer per uur) al fietsend en energie genererend richting de bestemming begeeft. Daarnaast is het ook nog eens de ultieme work-out machine: “…On board computer runs workout programs while driving and displays driver performance information including the power generated, range extension, calories burned, etc…”. Dat klinkt allemaal wel erg mooi en dat lijkt het ons ook. Maar Rich gelooft er in en dat heerst, want de Raht Mobile is een gaaf ding. Om zijn droom te verwezelijken heeft Rich $75.000,- nodig. Waarom precies legt hij in onderstaande helaas iets tenenkrommende video haarfijn uit.
160? Het wereldrecord over 200 meter vrij fietsen na een vliegende start in de slipstream van een auto ligt daar volgens wikipedia 30 onder.
Ik ben wel helemaal voor drie wielen, dan kan je een hulpmotortje monteren dat ook boven de 25km/h nog helpt zonder een helm te moete dragen, want auto en geen brommer/motor. Met de combinatie ligfiets en wat elektrische hulp moet 80km/h toch zeker wel te doen zijn.
Maar 160 zonder hulp? (Terwijl je ook nog moet trappen om ergens een batterj voor op te laden, blijkbaar.) Klinkt als luchtfietserij. (En niet de letterlijke soort waar ze het kanaal wel mee overgestoken raken.)
Enfin, ik zal straks thuis het filmpje wel kijken en er achter komen dat het ding ook gewoon elektrisch aangedreven is ofzo.
Sorry hoor, maar ik rij sinds mijn 4e al niet meer met een 3wieler.
En…. “It’s an electric-assist velomobile that amplifies the rider’s pedaling power, reportedly allowing them to move as fast as the cars around them.”
Dat, het is een elektrische fiets. Daardoor moet je dus die 160 kilometer per uur kunnen halen (of door hem van de van Brienenoordbrug te flikkeren)
Maar vooruit, toch wel cool, zolang je het inderdaad als een hele lichte elektrische auto ziet waar je in het stadsverkeer ook nog meer kan fietsen.
Als ligfietser en velomobielrijder heb ik maar een antwoord:
“Ga toch fietsen !”
Mijn woon-werk afstand is ruim 40 km met mijn banaanfiets te doen in 70 minuten. Dat is beduidend sneller dan met het OV, maar langzamer dan in de ochtendspits (op de normale dagen).
Een speed pedalec (opgevoerde elektrisch ondersteunde fiets) met type goedkeuring voor de snelweg bestaat in de EU (en mag dus ook op ‘onze’ snelwegen).
Als je 60 km/uur voldoende vind: http://www.velomobiel.nl/quest/ (goed voor 50km/uur bij 250 Watt)
Wil je harder, dan moet je wachten op: http://wimschermer.blogspot.nl/2012/09/introductie-velotilt.html (50 km/uur bij ruim 150 Watt)
en het rijdt: https://www.youtube.com/watch?v=kT6cL3a20gE
Wauw. Een auto met trappers. Ik kan er niet meer van maken dan dat…
Het is eigenlijk gewoon een (driewiel) auto, maar dan met pedalen, om je af te leiden onder het autorijden, zodat je meer ongelukken maakt.
Verder @Weirdo: Zeker Fred Rompelberg gemist? Die deed gemiddeld bijna 270km/uur stayerend achter een auto over ruim anderhalve kilometer gemeten.
@MadDieu
Allemaal prima spul voor de vlakke weg.
Voor mij is het slechts 15Km naar kantoor, maar er zit een stevige klim in. Totaal 180 meter klimmen en 120 meter dalen.
Kost me zo’n 35-45 minuten. In de spits is dat sneller dan met de auto.
Da’s prima te doen maar het betekent wel douchen bij aankomst. Dat is ook lastig iedere dag, dus pak ik dan toch maar meestal de auto.
‘s Avonds naar huis is een flink stuk downhill en de laatste 400 meter 20% klimmen.
Al het downhill werk levert alleen warme remblokjes op.
De ideale fiets zou er eentje zijn die die remenergie terugwint en elektrisch de stukken bergop bekrachtigt. Met zo’n sigaar er omheen zit je dan ook nog droog en gaat het nog sneller ook.
Als de buitenkant van het ding dan ook nog met zonnecellen beplakt is hoef je eigenlijk nooit op te laden.
Nou ja, maar wachten tot zo’n fiets ooit op de markt komt.
@Bismarck: Precies, achter een auto. Die auto levert energie. Ik ging, als vergelijking voor wat volgens de post een fiets was die 160km/h zou kunnen halen, voor de hoogste snelheid die iemand zelf fietsend had volgehouden, voor 200 meter…
Ha sorry, mijn fout, ik meende uit “na een vliegende start in de slipstream van een auto” af te kunnen leiden dat de omstandigheden nogal vergelijkbaar waren met die van onze Fred (snelste horizontaal bewegende dier op aarde), die ook “vliegend” (100km/uur) van start ging en daarna zijn snelheid opvoerde naar 270km/uur in de slipstream van een auto.
(Driewiel)Fietsen van 30 kg met een uitstekende aerodynamica kosten 200 a 300 Watt bij 50 km/uur.
De aerodynamica met de open voorwielophanging en de verhoudingen van het koetswerk is bij Rath zoek. De luchtweerstand is veel te groot. Hoeveel oplaadbare batterijen moet je meenemen om de beoogde maximum snelheid van 160 km/uur te halen. En wat is dan het eindgewicht? Leuk, als je zonder hulpmotor die
fietsRath trapmobiel op gang wil brengen; veel succes!Voor de liefhebbers van spierkracht: http://ihpva.org/home/
En de bestaande records: http://ihpva.org/hpvarech.htm
De besproken 200m met vliegende start (zonder starthulp): http://ihpva.org/hpvarec3.htm#nom01m
Met het record van de Velox 3, Human Power Team Delft uit 2013 zijnde 133,78 km/uur.