More

  RECENTE POSTS

  CROZ Digitale Camera test

  Vorig jaar hadden we het over de CROZ DIY camera, een digitale lomo-camera die je zelf in elkaar mag zetten. Inmiddels zwerft het ding al weer een tijdje op de redactie. Hoog tijd dus voor een test en een post.

  Effe riekeppe

  Wat was het ook al weer? De CROZ Digital DIY LOMO camera van Paper Shoot is een minimalistische 5 megapixel camera met 2 opzetlensjes (fisheye en groothoek) en 4 digitale filters genaamd normal lomo, black & white, sepia, en blue. De opslag gaat via een SD-geheugenkaartje en uitlezen middels een micro USB 2.0 aansluiting. Het is als de digitale uitvoering van de oude analoge pocketcamera, maar dan met 2400 (JPEG) i.p.v. 24 opnames.
  De bediening is al even minimalistisch: er is 1 knop voor aan/uitzetten en afdrukken, een speakertje bevestigd heel timide je handelingen. De 4 filters worden gekozen via een schakelaar, de lenzen klikken op de camera dankzij een magnetische ring in de behuizing. Géén zoeker, géén display, alleen een rechthoekig gat ter indicatie van wat je gaat schieten.

  D.I.Y.

  Het assembleren beschrijven duurt langer dan het bouwen zelf: plaats de geheugenkaart, leg het PCB in de behuizing, voeg batterijen toe voor het beste resultaat, vouw dicht en tenslotte altijd van je afbouten met de 2 messing boutjes om de boel bij elkaar te houden. Feli, je hebt zojuist een camera gebouwd!

  Doe es laten zien dan

  Genoeg gepraat, het is een camera, dus… kaas!

  Mooi, dus pijn lijden

  En daar je hebt het: een post waarin de foto’s van de camera mooier zijn dan die door camera zelf. Ja, de wow-factor stopt bij het uiterlijk van de camera want de foto’s uit de CROZ zijn nogal mèh. We hebben er heul veul gemaakt, in de meest verschillende omstandigheden, maar dit zijn de enige die voldoende toonbaar zijn. De visooglensfoto’s hebben nog wel iets verrassends maar de echte LOMO-foto’s… tja, there is an app for that!
  Verder is het ding in deze transparante behuizing een vingerafdrukkenmagneet, het wisselen van lensjes is een gedoe en het is telkens weer een gok van wat er nu precies in beeld gaat komen. Bij de visooglens komt de lensrand vaak in beeld, da’s toch iets te veel LOMO van het goede.

  TL;DR

  De CROZ Digital DIY LOMO camera van Paper Shoot:
  een mooie kenkerhippe gadget, maar veel te duur en met weinig praktisch nut. Houd die €110 ex BTW plus invoerrechten in je zak en gebruik dat om die iets duurdere smartphone met betere camera te kopen.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Monade
  23/02/2018 - 12:57 12:57

  OMGWTF! Ik heb betere foto’s uit een pinhole camera(*) gezien! Je kunt voor een handvol euri een oude analoge spiegelreflex kopen (Canon AE, Pentax, Practica, …) en met een hipsterfilm als Lomochrome Purple gaan schieten. Oneindig betere kwaliteit en nóg hipsterder.

  En als je van ultraslechte kwaliteit houdt: koop een oude smartphone en haal je foto’s door de Holgarizer, of de Gimp-equivalent.

  Honderdtien euro exclusief verzendkosten. Gast! Echt!

  (*) Lofi: luciferdoosje met speldgaatje, afgedekt door pleister. In een donkere (bad)kamer stukje 35mm film er in doen. Voor het fotograferen doe je de pleister er af, wacht 1 minuut , pleister er weer op, ontwikkelen en klaar!

  Monade
  Antwoord aan  Monade
  23/02/2018 - 13:01 13:01

  Hey reet! Je laatste verherbouwing stript de a-hhref linkjes!!1! Doe es niet!

  https://shop.lomography.com/en/lomochrome-purple-film-35mm-10pack

  Hans Olo
  Antwoord aan  Monade
  24/02/2018 - 10:20 10:20

  Je loopt wel erg snel te piepen, watje. Reet haat jou hooguit. Tegen mij voert de moeder van alle retecools de meest jihad. Echte mannen kunnen amper nog lezen. (geen groot verlies daar)
  comment image

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN