More

  RECENTE POSTS

  stemmen moet verplicht worden

  Met de Tweede Kamerverkiezingen op een half jaar afstand wordt het tijd om eens wat te gaan doen aan het stemgedrag van de Nederlandse burgers. Of liever gezegd, het spijbelgedrag.

  Met een gemiddelde opkomst van slecht 77% bij de laatste zes Tweede Kamerverkiezingen kunnen we stellen dat er jaarlijks zo’n 2,7 miljoen stemgerechtigden hun recht verkwanselen omdat ze geen zin hebben, geen tijd willen maken of anderszins niet van plan zijn de enige invloed die ze op de politiek hebben zinvol in te zetten. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Stemrecht moet weer stemplicht worden!
  Stembureau1Om ervoor te zorgen dat de verkiezingen weer enigszins serieus genomen kunnen worden, moet het verplicht worden om te stemmen voor iedere volwassene die langer dan vijf jaar in Nederland woont, onder de 80 is, de Nederlandsche taal beheerst en alléén de Nederlandse nationaliteit heeft; het stemmen moet tenslotte wel nut hebben. Als iemand niet eens de bordjes ‘Stembureau. U bent van harte welkom!’ kan lezen in verband met gebrek aan taal schiet het alsnog niet op. Hallo, Limburg. Mensen die legitiem slecht ter been zijn of écht met veertig graden koorts in hun bed liggen te rochelen mogen gewoon iemand anders machtigen om te stemmen, zoals nu ook al is toegestaan.

  stembureau

  Ook moet dat halfslachtige blanco stemmen worden opgeschort. Doe maar eens een beetje moeite om uit te zoeken wat de partijen voor plannen hebben. Lees eens een partijprogramma bijvoorbeeld. Als je een stemwijzer nodig hebt om te ontdekken welke partij het beste (of minst slecht) bij je past heb je je huiswerk niet gedaan, wat ons betreft. Blanco stemmen is als tofu vreten; er zit geen smaak aan, maar je krijgt in elk geval wat binnen. tofu bowl

  Weg ermee. Kies maar eens wat, en stemmen met je luie reet! Valt het nooit op dat de mensen die het hardst klagen over de politiek, zélf nooit stemmen? Als iedereen stemt, mag ook iedereen met recht vitten, zeuren en zeiken als de regering er weer eens een potje van maakt.

  We stellen een boete voor van een nader te bepalen bedrag voor spijbelaars en streven dan ook naar een opkomst van minimaal 95%. Het geld dat met die boetes geïnd wordt zou bij wijze van spreken in iets zinvols geïnvesteerd kunnen worden, zorg en onderwijs of luxe vakanties voor het koningshuis bijvoorbeeld, maar daarover valt een referendum te organiseren.

  Stemmen; geen recht, maar plicht! Ook voor jou.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  6 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  6 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  biermeester
  17/08/2016 - 15:26 15:26
  Bismarck
  17/08/2016 - 15:35 15:35

  Stemmen; geen recht, maar plicht! Ook voor jou.
  Behalve als je rijk bent, want dan lach je om die boete en weet je al op voorhand dat jouw stem via de Haagse lobby alsnog gehoord wordt.

  wouzer51
  wouzer51
  Gast
  17/08/2016 - 19:37 19:37

  Wat George Carlin zegt!

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  18/08/2016 - 17:12 17:12

  Het zou prettig zijn als iemand die z’n stem uitbrengt daar over nagedacht heeft.
  Zodra je het verplicht krijg je stemmen als
  Ach, ik geloof in God, dus doe maar CDA
  Ik ben allochtoon dus stem ik maar op iemand meteen Arabisch klinkende naam (Denk!)
  Voor me zie ik een allochtoon stemmen. Die zal wel Denk stemmen, dus doe ik maar PVV

  Laat al die mensen ajb thuisblijven…

  Weirdoinventor
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  06/02/2017 - 17:13 17:13

  Toch wel een beetje dit. In die zin dat het heel fijn zou zijn als iedereen zou stemmen, maar als je nog niet de tijd kan nemen om een vakje in te kleuren, omdat het je echt zo weinig boeit, dan heb je waarschijnlijk ook geen tijd om ook maar te bedenken welke helft van alle partijen er ongeveer onder de minder slechte opties vallen, dus wordt het een soort willekeurige stem gebaseerd op een oneliner die je ooit gehoord hebt. Dat hoeft niet bijzonder hard van mij, eerlijk gezegd.

  Het enige wat je ermee bereikt is dat de mensen die op wintersportvakantie zijn halverwege maart een strafblad krijgen.

  behanger
  Beheerder
  18/08/2016 - 17:18 17:18

  Het is niet heel veel anders dan deze beschrijving van een planeet in The Hitchhikers Guide to the Galaxy. Onderwerp van gesprek is hier waar de frase “Breng me naar uw hagedis!” vandaan komt, die zo vaak wordt gebruikt als aliens op een planeet landen die ze niet goed kennen.

  “It comes from a very ancient democracy, you see…”

  “You mean, it comes from a world of lizards?”

  “No,” said Ford, who by this time was a little more rational and coherent than he had been, having finally had the coffee forced down him, “nothing so simple. Nothing anything like so straightforward. On its world, the people are people. The leaders are lizards. The people hate the lizards and the lizards rule the people.”

  “Odd,” said Arthur, “I thought you said it was a democracy.”

  “I did,” said Ford. “It is.”

  “So,” said Arthur, hoping he wasn’t sounding ridiculously obtuse, “why don’t people get rid of the lizards?”

  “It honestly doesn’t occur to them,” said Ford. “They’ve all got the vote, so they all pretty much assume that the government they’ve voted in more or less approximates to the government they want.”

  “You mean they actually vote for the lizards?”

  “Oh yes,” said Ford with a shrug, “of course.”

  “But,” said Arthur, going for the big one again, “why?”

  “Because if they didn’t vote for a lizard,” said Ford, “the wrong lizard might get in. Got any gin?”

  “What?”

  “I said,” said Ford, with an increasing air of urgency creeping into his voice, “have you got any gin?”

  “I’ll look. Tell me about the lizards.”

  Ford shrugged again.

  “Some people say that the lizards are the best thing that ever happened to them,” he said. “They’re completely wrong of course, completely and utterly wrong, but someone’s got to say it.”

  “But that’s terrible,” said Arthur.

  “Listen, bud,” said Ford, “if I had one Altairian dollar for every time I heard one bit of the Universe look at another bit of the Universe and say ‘That’s terrible’ I wouldn’t be sitting here like a lemon looking for a gin.”

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN