More

  RECENTE POSTS

  Stelling van de Dag: Speciaalsaus is met Curry of Ketchup?

  Ja, inderdaad, de Stelling van de Dag is niet correct gesteld, want zoals het hierboven staat is het eigenlijk een vraag van de dag. Maar het komt in ieder geval op hetzelfde neer en daar gaat het om.

  Stelling van de Dag dus. Vandaag gaat de stelling over iets dat er echt toe doet. Want wanneer de stelling over bijzaken als overbevolking, witwassen door de ING of een cartoonwedstrijd over de islam gaat, heeft het helaas niet echt jullie belangstelling en wordt er middelmatig gestemd. Gaat het echter over belangrijke zaken als De of Het broodrooster, dan zijn de rapen gaar en stemmen jullie jezelf een ongeluk!

  De boodschap is aangekomen en daarom gaan wij vanaf heden de Stelling van de Dag enkel en alleen maar over maatschappij-bepalende zaken houden. Op deze eerste Herfst-maandag trappen wij af met een Stelling waarvan wij zelfs denken dat de uitkomst wel eens tweespalt in de Nederlandse samenleving kan veroorzaken. De Stelling van de Dag luidt dan ook: Speciaalsaus is met Curry of Ketchup? Uiteraard even voor de duidelijkheid en voor de mierenneukers: Curry is curryketchup en Ketchup is tomatenketchup.

  En met speciaalsaus bedoelen wij die saus die je op een frikandel laat klodderen, of op een patat/friet (u begrijpt, er zit binnenkort nog een stelling aan te komen). Normaal gesproken zou je zeggen dat speciaalsaus met curry is, maar er wordt regelmatig gevraagd of de speciaalsaus met curry of ketchup moet. Ketchup… gasten… #HOEDAN. Maar er is blijkbaar behoefte aan.

  Nu ja, tijd om te stemmen dus. Ook deze keer zijn er weer drie keuzes: “Curry”, “Ketchup” of “Anders”, voor wie daar een totaal ander idee over speciaalsaus heeft (houden we het wel een beetje netjes aub? Jullie immer ongenuanceerde mening kunnen jullie kwijt in de comments.

  Speciaalsaus is met Curry of Ketchup?

  • Curry (83%, 91 Votes)
  • Ketchup (15%, 17 Votes)
  • Anders, namelijk... (2%, 2 Votes)

  Totaal aantal stemmers: 110

  Laden ... Laden ...
  5 2 stemmen
  REET DEZE POTS!

  28 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  28 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  JeWeetToch
  Lid
  24/09/2018 - 14:52 14:52

  Speciaal met ketchup? Dat zijn zeker dezelfde mensen die zeggen dat “oorlog” alleen met pindasaus en mayonaise is. Nee! Dat is een patatje pinda/mayo… Oorlog is speciaal (met CURRY) en pindasaus.

  Monade
  24/09/2018 - 15:22 15:22

  Écht speciaal-speciaal is natuurlijk met joppiesaus.

  /Mes in je rug

  grotesnor
  24/09/2018 - 15:30 15:30

  Goed. Kinders, luister goed want ome Snor legt het nog één keer uit (en dan houden we er over op, dat gezeik met jullie, daar wordt ome Snor een beetje temmes van).

  Ten eerste: het is altijd PATAT! Einde discussie. Klaar. Uit. Over. Oprotten nou met je friet.

  Ten tweede: speciaal is met mayo, KETCHUP (!!!!1!!ONE) en uitjes. Curry is komen overwaaien uit Duitschland, daar spuiten ze het over hun worst. Wat die Duitschers willen doen met hun Schwanz moeten ze zelf weten maar niet hier, GVD. Ome Snor snapt dat ze in Limbabwe en Brabonesië die gewoonte hebben overgenomen maar ome Snor vertrouwt die Limbo’s en Brabo’s dan ook voor geen meter.

  En om de andere potentiële stellingen voor te zijn, oorlog is met mayo, pinda en uitjes, kapsalon is geen toevoeging maar een gerecht op zich; je kunt dus nooit een patatje kapsalon bestellen want dan heb je veels te veel patat en joppie is helegaar geen saus want niet te hachelen.

  Der Webmeister
  Beheerder
  Antwoord aan  Reet
  24/09/2018 - 16:13 16:13

  Ons soort mensen zegt altijd pommes frites. Patat is toch meer iets voor arbeiders

  Meneer van Dale
  Beheerder
  Antwoord aan  Der Webmeister
  24/09/2018 - 19:08 19:08

  Friet bestaat uit patat /Harrie

  Meneer van Dale
  Beheerder
  Antwoord aan  Reet
  24/09/2018 - 19:11 19:11

  PATAT!

  Meneer van Dale
  Beheerder
  Antwoord aan  Meneer van Dale
  24/09/2018 - 19:12 19:12

  CURRY!

  Monade
  Antwoord aan  grotesnor
  24/09/2018 - 15:58 15:58

  joppie is helegaar geen saus want niet te hachelen.

  Patatje Joppie niet te hachelen? Er zijn Tukkers voor minder met invallende moffen gaan collaboreren. En speciaal is met curry. Als je hiero ‘speciaal met ketchup’ bestelt, word je op een landweggetje teruggevonden met tractorbandsporen over je rug — Vredesteinbanden, ja. En volkomen terecht.

  grotesnor
  Antwoord aan  Monade
  24/09/2018 - 16:17 16:17
  JeWeetToch
  Antwoord aan  grotesnor
  24/09/2018 - 16:12 16:12

  Speciaal is met CURRY! Barbaar.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  24/09/2018 - 16:21 16:21

  Het is een generatiedingetje. Tijdsgeest enzo.

  Vroeger was er al patat speciaal. Curry had je toen nog niet ( ja, in Duitschland, maar daar zat toen gelukkig een grenshokje en de waterlinie nog tussen).
  Dus patat speciaal was met ketchup. punt uit.
  Ome Snor is denk ik van mijn generatie en heeft het ook begrepen.

  De rest van jullie snotneuzen… voor staf vroeg naar bed!

  Bismarck
  24/09/2018 - 16:34 16:34

  Dan ben je dus in Charlottenburg (nota bene waar currysaus is uitgevonden aldus bovenstaande link naar Wikipedia) en dan krijg je de keuze uit mayonaise of ketchup bij je frieten (bij de curryworst)! Raaaah!!!

  Trouwens altijd curry, nooit ketchup, maakt niet uit of het een frietje speciaal, oorlog, of chaos is. Oh en het is natuurlijk satésaus, niet pindasaus.

  horrorneefje
  Lid
  24/09/2018 - 17:25 17:25

  En dan: met fritessaus of met mayonaise? Of moet fritessaus dan weer patatsaus heten? Of mag fritessaus wel, maar dan zo: frietsaus? Terwijl die saus natuurlijk niet over één frietje (als in: één reepje aardappel) heengaat, maar over een hele patat-friet, wat eigenlijk patat-frites moet heten, en eigenlijk zelfs patates-frites. Want friet is natuurlijk (net als patat) een Nederlandse verbastering van frites, wat niet meer dan een bijvoeglijk voornaamwoord is, en (meervoud gesneden aardappelen hier zelf invoegen) ‘gefrituurd’ betekent. Dus als je friet bestelt, kan Pjotr (crosstopic) ook ineens een paar levende baarzen uit de koelkast vissen, en zo in het dampende vet pleuren. Als het maar gefrituurd is. Moet je maar specifieker zijn. Ons gebruik van het woord patat komt natuurlijk van patatten (Vlaams)…. of toch van les patates (Frans)? Maar dat is toch eigenlijk ‘pomme de terre’ (meervoud: pommes de terre)? Ik kom patate eigenlijk alleen tegen in de context van ‘de hete aardappel doorschuiven’, maar verder zegt google translate dat patate (enkelvoud) ‘schoffel’ betekent, terwijl het meervoud (patates) wel degelijk aardappelen betekent. Soms zie ik ook ‘knol’ als betekenis bij patate. Of komt patates toch uit het Italiaans? Daar betekent patates namelijk óók aardappelen. Maar de Italianen eten toch helegaar geen aardappelen, behalve gnocchi? En eten ze dat dan met frietsaus, fritessaus, tomatenketchup of curryketchup? En wel of niet met uitjes? In een puntzak of bakje? In sommige landen doet men er (de gefrituurde aardappelreepjes, niet de gnocchi) azijn overheen, en moet er vis bij (levend gefrituurde baars, bijvoorbeeld, al spettert dat wel héél erg). Overigens vind Pjotr het allemaal maar zonde van de aardappelen, daar kan je immers prima Wodka van stoken. Of is het toch Vodka? Vragen, vragen, vragen.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  24/09/2018 - 19:04 19:04

  Ach ik kenkerstonken ben maakt het me allemaal niet meer uit. Dat ik nu, nuchter, zeg dat ik graag een (puntzak!) friet speciaal heb meej ketsjup*, majo en juin ben ik dan weer vergeten….
  * vanzelfsprekend tomatenketchup, want dat is ketchup. Die Duitse zoete kruidenzooi is nooit ketchup, maar altijd curry-ketchup.

  Meneer van Dale
  Beheerder
  24/09/2018 - 19:10 19:10

  Is het trouwens ‘de’ of ‘het’ patat/friet.
  *duikt weg*

  Weirdoinventor
  Lid
  24/09/2018 - 19:32 19:32

  Satesaus, uitjes en warm vlees toch?

  Jack Random
  Jack Random
  24/09/2018 - 20:44 20:44

  Nee nee nee. Patat (friet is inderdaad voor asovolk) eet je au naturel. Op een bord, waar je dan vervolgens saus of sauzen naast deponeert. Nooit er op, want dan wordt die meuk zacht, klef, en niet meer te vreten.

  Bismarck
  Antwoord aan  Jack Random
  24/09/2018 - 22:24 22:24

  Friet in een zo’n plastic shoarmabak, met grote hoeveelheden satésaus en curry eroverheen gegoten! En dat met alleen een vork opeten.

  MadDieu, drukt zijn snor
  25/09/2018 - 09:28 09:28

  Speciaal is met dikke traag stromende curry-ketchup. Maar dan niet die dun vloeibare zoete currysaus, die aan deze kant van de grens wordt verkocht.

  Vroegâh, toen de kinderen nog thuis woonde, haalde ik soms voer bij Jan Vet. Die dan heel hard “Gezinszak” riep als alles gebakken was. Toch altijd weer leuk als er pubers in de zaak waren en je zei dat hij je niet beledigen moest.

  ludtvski
  ludtvski
  Gast
  25/09/2018 - 11:41 11:41

  en het is geen French fries maar Belgian fries

  /Stromae

  Arduenn 
  25/09/2018 - 12:21 12:21

  Een portie patates frites speciaal, dat is met patates frites gefrituurd in vet dat bij kamertemperatuur in een aggregatietoestand verkeert zodat je er een volwassen kerel mee knock-out kan slaan. Van die patates frites die, nadat ze afgekoeld geconsumeerd worden, zo’n vette laag vet op het verhemelte achterlaten. Dáár gaat tomatenketchup bij. Bij de moderne variant, bereid met plantaardige sterolen, gaat Curry Gewürz Ketchup.

  Trollbuster
  Lid
  25/09/2018 - 17:59 17:59

  1. Het is Patat
  2. Speciaal varieert, vroegah meen ik me te herinneren dat een kleine Trollbuster altijd ketchup kreeg… Tegenwoordig is het steeds meer Curry. En natuurlijk mayo (Geen fritessaus) en rauwe ui.
  3. Patatje Oorlog is Mayo (geen fritessaus), Pindasaus en rauwe ui
  4. Patatje Kernoorlog is Mayo (geen fritessaus), Pindasaus, Curry en rauwe ui
  5. Patatje Paay is alles erover heen wat er aan sauzen is, behalve Curry

  MadDieu, drukt zijn snor
  Antwoord aan  Trollbuster
  25/09/2018 - 21:31 21:31

  Dat was vroegâh toch het hoofdingrediënt bij Paay: Adam Curry.

  Trollbuster
  Antwoord aan  MadDieu, drukt zijn snor
  26/09/2018 - 13:18 13:18

  Vroegâh, ja…

  Zwartetoorts
  Zwartetoorts
  28/09/2018 - 22:29 22:29

  Net als je denkt dat het niet erger kan worden, blijkt dus dat het nog veel erger kan worden: https://www.hela.nl/assortiment/snacksauzen/speciaalsaus/

  Ik heb dit dus ooit echt serieus op (niet over helaas) een FRIETJE speciaal gekregen.

  Der Webmeister
  Beheerder
  Antwoord aan  Zwartetoorts
  28/09/2018 - 22:49 22:49

  the horror!

  barq
  Lid
  21/11/2019 - 17:41 17:41

  Ketchup

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN