More

  RECENTE POSTS

  Stelling van de Dag: Puik plan dat Pieter Omtzigt een eigen partij begint

  Pieter Omtzigt, momenteel de beste politicus die we in Nederland hebben (maar dat is niet heel erg moeilijk), is een eigen partij begonnen met de nogal ongelukkig gekozen naam Nieuw Sociaal Contract (NSB was al bezet).

  Ergens juichen we dat enorm toe, want als er iemand is die zich vast kan bijten in grote en vooral pijnlijke dossiers, is het Pieter Omtzigt wel. Aan de andere kant is een nieuwe partij beginnen zonder een goed programma te hebben, zonder een kieslijst, maar wel met iets van 40 zetels in de peilingen een recept voor chaos en mislukking. De afgelopen jaren hebben we legio voorbeelden gezien van hoe erg het fout kan gaan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de problemen die bij Lijst Pim Fortuyn speelden en recent nog bij Forum voor Democratie. Allemaal haantjes die zich voornamelijk hebben aangemeld ter meerdere glorie van henzelf en geen hol hebben met het landsbelang.

  Omtzigt daarentegen wel, maar hoe goed hij als politicus ook is, hij is geen leider en heeft het charisma van een verroeste keilbout. Daarnaast is hij overtuigd christen, maar dat lijkt hem gelukkig niet in de weg te staan om te strijden waar dat echt nodig is. Samen met een partij waarvan tot nu toe alleen nog maar het raamwerk overeind staat, lijkt het een riskante onderneming. Aan de andere kant, met een beetje mazzel zorgt het er ook voor dat Timmerfrans geen Minister President wordt (als hij niet eerst alle andere kandidaten heeft opgegeten) en lijkt het de opmars van BBB ook te stuiten.

  Dat brengt ons op de stelling van de dag: Het is een puik plan dat Pieter Omtzigt een eigen partij begint. Eens of oneens? Laat het weten in de reacties hieronder.

  Het is een puik plan dat Pieter Omtzigt een eigen partij begint

  Bekijk het stemresultaat

  Laden ... Laden ...
  5 4 stemmen
  REET DEZE POTS!

  15 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  15 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Susan Heklicht
  21/08/2023 - 13:13 13:13

  Ik ben het eens met de stelling, maar ik ga niet op hem stemmen. Ik vond het wel een goed punt, dat er meer verdeeldheid en verwarring ontstaat onder partijen waar ik niks mee heb.

  Seb
  Seb
  Gast
  21/08/2023 - 13:25 13:25

  Hangt er voor mij vanaf of ie er voldoende goede mensen bij kan vinden. Rondje langs wat personen die er de afgelopen jaren de brui aan gegeven hebben omdat ze , net als Omtzigt, problemen wilden oplossen ipv alleen maar bezig zijn met scoren ten koste van de andere partijen?

  Laat m Renske Lijten maar terug proberen te halen.
  Help me effe: wie nog meer?

  hangmat
  hangmat
  Gast
  21/08/2023 - 13:52 13:52

  Hoe moeten wij dan de toekomst tegemoet gaan? Wanneer een zeeman op volle zee is, wanneer alles om hem heen verandert, wanneer golven geboren worden en weer sterven, dan richt hij zijn blik niet omlaag naar die golven, want die veranderen. Hij kijkt omhoog naar de sterren. En waarom? Omdat die betrouwbaar zijn. Zoals ze er nu staan stonden ze er voor onze voorvaders en zo zullen ze er staan voor de komende geslachten. 

  <==== en zo is het!

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  21/08/2023 - 15:23 15:23

  De politiek is geen wensfabriek. Geen programma, geen kandidatenlijst… 40 zetels* volgens peilingen (zijn palingen). Wat kan er mis gaan?!
  * wat een massahysterie weer

  Weirdoinventor
  Antwoord aan  hangmat
  23/08/2023 - 21:37 21:37

  Ewww, verkiezingen met een districtenstelsel…

  Dankjewel voor de link, ik verwacht te ver van hem af te zitten, het is toch een CDA’er, maar ik ga het bestuderen.

  Flepz0r
  Beheerder
  21/08/2023 - 15:30 15:30

  Wel een prima plan, al zal hij relevanter zijn in de kamer als luis en is 1 zetel in die zin zat lijkt me

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  21/08/2023 - 16:43 16:43

  Prima… ik hoop niet met 40 zetels, maar een stuk of 20… OK. Zeker als die bij CDA, BBB, PVV of de rechtse splintertjes vandaan komen. Vooral ouderen met angst voor progressief links en mensen aan de onderkant van de samenleving, die zich in de steek gelaten voelen door laatste regeringen en een proteststem uit willen brengen kunnen bij NSC terecht. Het zal onmogelijk zijn om in een paar maanden een stabiele partij met landelijke steunpunten uit de grond te stampen en in het eerste jaar na de verkiezingen zal er heus wel wat afsplinteren, maar in de basis is het een fatsoenlijkere club dan al die protest-populisten. Met een beetje mazzel halen ze zelfs voldoende zetels op rechts weg om een VVD-PVV-BBB of dergelijke coalitie te voorkomen.

  Bismarck
  22/08/2023 - 08:30 08:30

  Gezien de peilingen lijkt het een puik plan. Moet allemaal wel eerst in het stemhokje ook maar blijken natuurlijk. Verder heeft ie (eigenlijk wel vreemd, want toch ook in eerste instantie met de wolven mee gehuild en flink de plank misgeslagen met de toeslagfraude) een betere reputatie dan de meeste andere zittende politici. Overigens ga ik uiteraard zelf niet op een gristenpolitiker stemmen, maar elke stem die die wegtrekt van de Boerenbelangenpartij is meegenomen, al moet ik nog zien of hij de leefomgeving (=ons land, letterlijk) niet naar zijn gallemiezen helpt.

  Bla
  Bla
  22/08/2023 - 12:28 12:28

  Mogen er voor elke nieuwe partij aub 3 faal splinters weg?

  Ketsman
  22/08/2023 - 13:00 13:00

  Nee, hij is oud en gristen. Logica zegt dat oude mensen binnenkort dood gaan. Het zal dan ook niet lang duren totdat hij een kakofonie van bijbelse dingen zegt om z’n ziel wil redden van vaagtevuur en dan gaan we allemaal dood.

  Zippy
  22/08/2023 - 14:29 14:29

  Ik vind het best dat er weer een nieuwe partij bij komt, ‘k zal niet op hem stemmen.
  Een kiesdrempel van 4 zetels lijkt me een veel beter idee overigens.

  Bismarck
  Antwoord aan  Zippy
  22/08/2023 - 21:27 21:27

  Alsteblieft niet zeg! Het lijkt me geen goed idee om maar te beginnen met de democratie af te schaffen. Doe liever maar eerst wat meer zetels in de Kamers (en de kiesdrempel dus naar beneden). En daarna mag men leren om wat meer over partijgrenzen samen te werken (het moet eens gedaan zijn met die amper 2-4 partijcoalities van de laatste tijd).

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN