More

  RECENTE POSTS

  Stelling van de Dag: De herinvoering van kijk- en luistergeld is een goed plan

  Jan Slagter, van Omroep Max, is van de gedachte dat vroeger alles beter was. Niet alleen heeft de programmering van zijn omroep een enorme hang naar het verleden, ook zijn ideeën over hoe die omroep gefinancierd moet worden passen helemaal in dat straatje.

  Zo heeft Slagter het idee geopperd om het kijk- en luistergeld weer in te voeren. Je weet wel, je kreeg zo’n acceptgiro die je moest bewaren als bewijs dat je kijk- en luistergeld betaalde en af en toe kwam er een man met beige jas en een blocnote langs om te noteren of en hoeveel televisies er in je huis stonden.

  Tot het tweede Paarse kabinet in 2000 besloot het kijk- en luistergeld af te schaffen en de boel te financieren met belastinggeld door de eerste schijf van de inkomstenbelasting verhoogd met 1,1 procent. Uiteindelijk maakte het niets uit, want betalen moest je toch wel. Alleen niet genoeg volgens de NPO. Die vinden namelijk dat de salarissen aanzienlijk hoger kunnen er meer geld naar de NPO moet om kwaliteitsprogramma’s te kunnen blijven maken als een Nacht met mijn Ex. Boer zoekt Vrouw, voetbalsamenvattingen of Sterren-muziekfeesten.

  Jan Slagter denkt dus de ultieme oplossing voor dit onwerkbare probleem gevonden te hebben door de financiering van de NPO weg te trekken bij de inkomstenbelasting (hoera!), en vervolgens dus het ouderwetsche kijk- en luistergeld weer in te voeren. Want, zo denkt Jan heel naïef:

  Door het kijk- en luistergeld weer in te voeren, gaan mensen zich meer verbonden voelen met de programma’s die we van dat geld maken.

  En in Hilversum is opmerkelijk veel steun voor zijn idee. Vooral omdat men er vanuit gaat dat dan de bemoeienis vanuit Den Haag minder wordt. Ik begrijp ze daarin wel hoor, want die 40 miljoen extra die het kabinet laatst nog heeft toegezegd is natuurlijk strontvervelende bemoeienis. Dat moet je dan weer gaan verantwoorden met een goed onderbouwde begroting en dat moeten we natuurlijk niet willen met z’n alleen. Maar goed, het plan krijgt dus behoorlijk wat steun. En ergens niet geheel onterecht. Overigens niet omdat de bemoeienis vanuit Den Had dan minder zou zijn, maar vooral omdat je dan tenminste je abonnement op die treurtelevisie uit Hilversum op kunt zeggen. Ik kijk er niet naar, waarom zou ik er dan voor moeten betalen?

  Slagter is er trouwens niet bang voor dat men nu massaal het tot nu toe verplichte abonnement op de NPO op gaat zeggen, want hij heeft zelf ook Netflix en heeft alle goeie series als wel gezien. Gelukkig kan hij zich dan bij de NPO vervoegen om een puike documentaire te kijken (want er staan geen puike documentaires op Netflix?)… Serieus Jan?

  Nu ja, dat brengt ons inmiddels op de Stelling van de Dag: De herinvoering van kijk- en luistergeld is een goed plan. De keuze is vandaag extra simpel: “Ja, want…” en “Nee, want…“. Jullie immer ongenuanceerde meningen lezen wij graag terug in de comments. Dames en heren, het is tijd om te stemmen:

  De herinvoering van kijk- en luistergeld is een goed plan

  • Nee, want... (73%, 38 Votes)
  • Ja, want... (27%, 14 Votes)

  Totaal aantal stemmers: 52

  Laden ... Laden ...

   

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  13 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  13 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  17/10/2018 - 14:27 14:27

  Nee, want wie kijkt er nu nog televee?

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  Antwoord aan  Reet
  17/10/2018 - 14:42 14:42

  Oja.
  Laat ik het dan “breder trekken”: het huidige bestel afschaffen. De NTR (NOS?) als staatsomroep voor mededelingen van het algemeen nut, en de rest commercieel, doei!

  Anne
  Anne
  Lid
  17/10/2018 - 14:46 14:46

  Acceptgiro?

  Broeder Bolognese
  17/10/2018 - 14:50 14:50

  En dan mee betalen voor de bagger die thuis hoort bij de commerciëlen?
  Daggutnie! Ik betaal liever rechtstreeks aan de VPRO, misschien kunnen ze dan in hun eentje dat derde net vullen dat waarschijnlijk door de regering wordt afgeserveerd.

  Bismarck
  17/10/2018 - 14:53 14:53

  Nee, want ik voel al aankomen dat die beige jas vervangen gaat worden door wifizoekende drones, internetsurveillance en andere moderne spionageapparatuur, die dankzij de sleepnetwetgeving tegelijkertijd ook maar even controleert of we subversieve programma’s (of youtube-, vimeo-, pornhubfilmpjes) aan het kijken zijn. Bovendien, de Nederlandse staat kennende, zullen we keihard genaaid worden en wordt alles met een (potentiële) internetverbinding en een schermpje (tv, pc, laptop, tablet, smartfoon, magnetron, thermostaat, …) als TV geteld en alles met een (potentiële) internetverbinding en een luidspreker (tv, pc, laptop, tablet, smartfoon, intercom, wekker, …) als radio, met als gevolg dat je een kijk- en luistergeld acceptgiro krijgt ter hoogte van je elektriciteitsrekening.

  Bismarck
  Antwoord aan  Reet
  17/10/2018 - 16:05 16:05

  “Je kan dit volgens mij heel eenvoudig regelen”
  Woon jij al lang in het buitenland?

  Roel Zwaar
  Lid
  17/10/2018 - 17:12 17:12

  Ja, mits….
  – Er zelf gekozen mag worden waarvoor je betaalt
  – Jan Slagter met pensioen gaat
  – Je zelf je Nance uit mag zoeken of dat je bewust kiest voor fake news
  – Reclames minder worden dan het nu van commercie vergeven YouTube
  – Retevisie het vaste (k)anaal 14 krijgt.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  Antwoord aan  Roel Zwaar
  17/10/2018 - 18:21 18:21

  Dit, allemaal!

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  18/10/2018 - 10:18 10:18

  Nee, om meerdere redenen…
  Zo gaat het innen en controleren uiteraard weer lekker ambachtelijk (bureaucratisch) geregeld worden waardoor 30% van het geld alvast daarin verdwijnt.
  Vervolgens een managementlaagje erbij om de nieuwe geldstromen te regelen.

  Maar het echte probleem blijft het bepalen waar het geld aan uitgegeven wordt.
  Goede onderzoeksjournalistiek mag wat kosten want het waarborgt de democratie.
  “HHM op het plein” heeft niet mijn voorkeur, maar als half bejaard NL er een natte luier van krijgt gaan ze hun gang maar. Kost volgens mij ook amper niks. (Duurste zijn hier de smartengeld betalingen aan de bewoners rond het plein in kwestie.)
  Mis gaat het pas met dure hobby’s van Hilversumse proleten met een stevige lobby.

  Arduenn 
  19/10/2018 - 13:36 13:36

  Moet je dan ook betalen als je de Uitzending Gemist-app op je foon hebt staan? Of moeten we die steeds even snel de-installeren als de man in de beige jas televisietoestellen komp tellen?

  Flepz0r
  Beheerder
  Antwoord aan  Arduenn 
  19/10/2018 - 18:28 18:28

  Gewoon registreren voor de app met je bsn, zetten ze het automatisch op je rekening erbij.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN