More

  RECENTE POSTS

  Stelling van de dag: Verplichte christelijke vrije dagen zijn hopeloos ouderwets en moeten worden afgeschaft

  Als u in loondienst bent is de kans vrij groot dat u gisteren een vrije dag had. Hemelvaart geldt als een officiële feestdag. Een wettelijk recht op een vrije dag tijdens een feestdag bestaat echter niet. Hoe kan het dan dat toch bijna iedereen vrij is? En de slager en de bakker dicht zijn, de Belastingdienst vijf dagen niet bereikbaar is en de kinderopvang gesloten is?

  Het antwoord is makkelijk: Christelijke traditie. Hoewel bijna niemand meer actief gelooft,(slechts 12% van de bevolking van 15 jaar en ouder woont regelmatig een religieuze dienst bij. En van die 12% is ook nog eens bijna de helft moslim), blijven de christelijke feestdagen leidend in het vrije-dagenbeleid in CAO’s en arbeidsovereenkomsten. Daardoor is ongeveer iedereen vrij op Goede Vrijdag, tweede paasdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en de beide kerstdagen.

  De vraag is hoe lang deze hopeloos ouderwetse christelijke traditie bepalend zal blijven en een andere vraag is of we dat zouden moeten willen met z’n allen. Want zou het niet veel fijner zijn om in onze steeds diverser wordende maatschappij, voor bovengenoemde zes dagen in overleg met de werkgever, zelf te kunnen bepalen of je wel of niet werkt? En deze dagen inwisselbaar te maken voor andere dagen waarop je graag vrij wilt zijn omdat dit beter bij je eigen (geloofs)overtuigingen past. Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan de Dag van de Arbeid, Bevrijdingsdag, Ketikoti (Emancipatiedag), Jom Kippoer (Grote Verzoendag), Chinees Nieuwjaar of het Suikerfeest. Uit onderzoek van Radar in 2021 bleek al dat zo’n 43% van de Nederlandse bevolking een andere indeling van de vrije dagen zou willen. Hoe zit dat met u?

  De Stelling van de dag is:

  Verplichte christelijke vrije dagen zijn hopeloos ouderwets en moeten worden afgeschaft

  Bekijk het stemresultaat

  Laden ... Laden ...
  5 4 stemmen
  REET DEZE POTS!

  13 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  13 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Flepz0r
  Beheerder
  19/05/2023 - 13:59 13:59

  Ik wil wel een broodje ketokoti en een jom kimpoer met witte rijst.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  19/05/2023 - 15:47 15:47

  Ik ben altijd vrij, want Bijstand!

  Flepz0r
  Beheerder
  Antwoord aan  Toxteth O'Grady
  19/05/2023 - 15:48 15:48

  En je kan lekker overal naartoe met je Zeeuwpas

  Bla
  Bla
  19/05/2023 - 16:51 16:51

  Gratis vrije dagen zijn de beste vrije dagen

  Seb
  Seb
  Gast
  19/05/2023 - 17:19 17:19

  Ja want fuck religie, maar nee want fuck 24uurs-economie. Lastig dilemma. Ergens is het ook prettig om gewoon wat “iedereen is vrij”-momenten in een jaar te hebben.

  Draiz
  Draiz
  Lid
  19/05/2023 - 17:28 17:28

  De christelijke feestdagen zijn geherevolutioneerd naar nationale feestdagen. Dagen om gezellig allemaal samen vrij te zijn. En dat Jezus en zijn matties daar ooit iets mee te maken hebben gehad komp omdat wij met ze allen ooit iets met jezus te maken hebben gehad. Maar das war einmal en nu zijn het onze feestdagen. Als je dat individueel maakt is er weer een stukje samen uit de samenleving gehaald.

  weirdoinventor
  Antwoord aan  Draiz
  22/05/2023 - 13:58 13:58

  Alleen het zijn niet echt feestdagen, tenzij we het als een feest zien dat we allemaal samen naar de woonboulevard gaan. Het zijn meer gewoon vrije dagen, behalve dan dat de laatste jaren bijna geen winkel meer dicht is, dus ook vrij is de dag voor veel mensen al niet meer. Sinterklaas is ondertussen nog steeds geen vrije dag (of je het nou als een zwarte dag ziet of dat dat racisme is) en ook bij carnaval heeft om en nabij 2/3 van het land geen vrij.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  19/05/2023 - 18:04 18:04

  Zo’n 1/3 van de NL bevolking noemt zich nog Christen. Die krijgen kennelijk 5 vrije dagen per jaar. Dan lijkt het me niet meer dan redelijk om het overige 2/3 deel 10 dagen te geven. Daar bovenop steunt nog slechts de helft het koningshuis, dus een extra dag van de republiek op 14 augustus lijkt me een prima plan,

  Draiz
  Draiz
  Lid
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  19/05/2023 - 18:59 18:59

  Het uitgangspunt is goed, maar u pakt de verkeerde afslag. Vanwege de christenen krijgen we 5 betaalde nationale vakantiedagen. Dus om inclusief te zijn moeten we dat zelfde doen voor elke religieuze beweging, hoe marginaal ook. Mochten we onverhoopt op meer dan 365 betaalde vakantiedagen per jaar komen perken we het in tot 4 per religie of zo. En het werk laten we aan AI over. Wel oppassen dat de dag van de arbeid niet vervalt!

  Draiz
  Draiz
  Lid
  Antwoord aan  Draiz
  20/05/2023 - 23:40 23:40

  Of nog beter! 364 dagen per jaar laten we AI de hele flikkerse boel runnen en dan op 1 mei, dan doen we het voor een dag gewoon weer helemaal zelf. Uit nostalgie of weemoed, of zoiets onnozels. En dan de volgende dag gewoon weer keihard niks doen voor 364 dagen. Heeft de dag van de Arbeid ook eindelijk een naam die klopt.

  Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Draiz
  Bismarck
  19/05/2023 - 22:04 22:04

  Ja, reli is een beetje achterhaald, maar nee, ik ga me geen vrije dagen laten afpakken. En dan roept er zeker een slimmerik dat die dagen dan variabele vrije dagen worden, maar reken maar dat dat óf niet gebeurt, óf dat die op enig moment worden wegbezuinigd. En verder zijn iig een paar verplichte vrije dagen ook wel handig, want als niet iedereen vrij heeft, blijkt het toch best moeilijk om individueel vrij te pakken (want op die dagen komt iedereen die wel werkt extra werk op jouw bureau leggen).

  weirdoinventor
  Lid
  22/05/2023 - 13:54 13:54

  Ik werk (of ben in ieder geval toch werkzaam) in het onderwijs, dus ik blijf toch een beetje vast zitten aan dagen die andere mensen hebben vastgelegd.

  In dat kader wil ik graag voorstellen om goede vrijdag, tweede paasdag, hemelvaart, de brugdag en tweede pinksterdag voortaan allemaal achter elkaar in dezelfde week te plannen, zo rond waar nu nog hemelvaart zit. Dat is meestal toch de beste tijd om te gaan kajakken.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN