More

  RECENTE POSTS

  Klik hier! (clickbait voor beginners)

  En? Hebben we je aandacht getrokken? Heb je geklikt? Dan heeft de clickbait gewerkt. Wat dit precies is? Lees snel verder om daar achter te komen!

  Ondergetekende, een complete leek, n00b en novice op het gebied van websites, ‘clicks’ en CMS (Content Management System, oftewel de shit die achter een website hangt), is momenteel een angstaanjagend snelle spoedcursus (dat is een pleonasme) op dit vlak aan het ondergaan. Voor iemand die van nature behoorlijk low-tech is, is dat soms a lot to take in. Vertwijfeld vroeg ik bijvoorbeeld gisteren nog wat in sliertnaam ‘alt-attributen’ waren en wat ik daar in vredesnaam mee moest. Lekker met shaslicksaus? Leuk voor in de slaapkamer? Gelukkig leer ik vrij snel (‘When you put your mind to it, you can accomplish anything. -‘Doc’ Emmet L. Brown) en met wat hulp van een wijs man (je weet wie je bent) kreeg ik iets met die alt-attributen voor elkaar. Wat heeft deze anekdote nou met clickbait te maken? Ga gauw door met lezen om dit te ontdekken!

  Klikken

  In mijn ontdekkingsreis door CMS leerde ik dat het voor bedrijven, instellingen en andere organisaties wel eens nuttig kan zijn als bezoekers ergens op klikken. Op een knopje of zo. Of een banner. Of een link. Of een plaatje dat weer leidt naar een link. Bijvoorbeeld. Dit is vooral iets financieels, geloof ik, maar het kan denk ik ook te maken hebben, zou ik willen zeggen, met het verwerven of verspreiden van de naam, volgens mij. Okay. Hoe zorg je er dan voor dat iemand die achter z’n beeldschermpje zit ook daadwerkelijk gaat klikken waar jij wílt dat ie klikt? Vervolg je leesqueeste om hier meer over te weten te komen!

  Clickbait

  Nu komt dus ‘clickbait‘ voor de dag. Van deze term had ik een maand geleden nog niet eens gehoord, shame on me. Clickbait is precies wat het woord betekent: lokaas. Het hangt natuurlijk van de doelgroep af wat dit aas precies moet zijn. Voor jongere mannen, zeg alles tussen de 18 en 50, werken mooie, schaars geklede vrouwen vaak erg goed. Ze hoeven trouwens niet per se mooi te zijn, maar soit. Vrouwen met weinig kleding aan. Nieuwsgierigheid is ook een hele goeie. Stel een vraag die de lezer mogelijkerwijs prikkelt, noem een codewoord (dingen gerelateerd aan immigratie doen het anno nu uitstekend) of maak een knopje extra uitnodigend. Het is een kwestie van microseconden of iemand ergens op klikt of niet en daar moet je als site zo slim mogelijk gebruik van maken.

  Reclame

  Het kan echter ook averechts werken, is mijn ervaring. Is het je wel eens gebeurd dat je dácht dat je op een ‘volgende’-knopje klikte, maar dat het een fokking ad bleek te zijn? Dat je opeens in een *vloekt* reclame terecht kwam? Hoe fokking irritant is dat! Die retorische vraag beantwoord ik zelf wel even: bloedirritant! Persoonlijk krijg ik dan acuut een pishekel aan waar die klote-ad dan ook voor is, maar dat kan aan mij liggen. Nog erger zijn de ads die uit zichzelf beginnen zodra je ergens op geklikt hebt. Mijn bloed begint al te koken zodra ik die twee wijven aan die tafel zie zitten en die ene zegt: “I’m pregnant.” en die andere antwoordt “Really?”. Ja, ik kan deze strontirritante reclame die me opgedrongen wordt als ik een leuk filmpje wil bekijken op JouBuis inmiddels meepraten, EN DAT IS PRECIES DE BEDOELING! Negatieve reclame is óók reclame! Krijg ik door die reclame nou echt zin om naar een drogist te gaan en Clearblue te gaan kopen? Neej! Mijn eierstokken kotsen net zo hard als ik bij die ongein, maar ik weet dus de naam wél en dat is de clou. Naam.

  Ik dwaal een beetje af van clickbait, merk ik, maar dat komt omdat die bullshit me onmetelijk irriteert en dan vind ik daar iets van. Sorry. Terug naar clickbait. Die automatische ads die je het bloed onder de nagels vandaan halen zijn namelijk óók clickbait. Jazeker. Jij wilt graag dat het ophoudt, dat je verder kunt naar je Honest Trailer van Gladiator, of whatever, jij wilt die tenenkrommende stem van die Vlaamse mevrouw heel erg níet meer horen en in je verlangen om verder te mogen, kan het zijn dat je per ongeluk ergens op klikt dat je naar de website van Clearblue brengt. En voilà, clicks.

  Klik

  Er zit dus een hele diarree aan slimmigheidjes achter het begrip clickbait die jij en ik als unsuspecting victims vaak niet eens in de gaten hebben. Is dat een probleem? Nee joh, ben je mal. Het is hooguit waanzinnig irritant als het op een ergerlijke manier wordt ingezet, maar verder heeft iedereen er baat bij, moet je maar denken. Het is maar een klik. Wie weet had jij toevallig net Clearblue nodig. Zodra je erop gaat letten kom je opeens ontzettend veel dingen tegen waarvan jij nu weet: ah, clickbait. Dat is grappig. Klik nu hier voor een sportief bijna-naakt mokkel!

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Susan Heklicht
  26/09/2016 - 13:39 13:39

  En dan nu les 2 van een angstaanjagend snelle spoedcursus: wat te oden tegen clickbait? De meeste door jou genoemde irritaties zijn te voorkomen door simpelweg het installeren van een adblocker.

  rubbw, professionele onruststokert
  Antwoord aan  Susan Heklicht
  26/09/2016 - 16:17 16:17

  Yep, add ons Ghostery, NoScript en uBlock Origin in Firefox.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN