More

  RECENTE POSTS

  Elkaar goed begrijpen: De NS.

  De NS heeft vast communicatiewetenschappers in de organisatie. Dat kan niet anders. Communicatiewetenschappers weten dingen over communiceren. Dat is tenslotte het idee als je ergens een wetenschap van maakt. Ook al is het dan iets dat iedereen altijd, zij het met wisselend succes, doet.

  Maar communiceren is géén één-richtingsverkeer, ook al is de mededeling dat wel. In een communicatie heb je altijd een zender en een ontvanger. De zender is de NS-omroeper, conducteur of die irritante vrouw die de stemcomputer heeft ingesproken (niets persoonlijks, maar als het je gevolautomatiseerde prestatie is om heel treinreizend Nederland dag na dag te voorzien van nieuws over het vervoer, dan verdien je die titel). Omdat dit allemaal door communicatiewetenschappers en andersoortig communicatieprofessionals is voorgekouwd en uitgedacht ontstaat er een bepaalde beeldvorming. Dat is ook de bedoeling, want uw reiservaring moet tenslotte zo optimaal mogelijk gepresenteerd worden, ook indien de daadwerkelijke prestaties wellicht enigszins tegenvallen. Nou kan het zijn dat ik de enige ben, maar ik erger me dood aan de gestandaardiseerde eufenismes van de NS en daarom vind ik dat het tijd wordt dat de ontvanger ietsje anders afgesteld wordt. Zodat u de volgende keer weet wat de werkelijke boodschap is.

  “Thalys/de intercity/sprinter/ICE/intercity direct* vertrekt over ongeveer 5 minuten” *trein

  De trein is al te laat en u moet nog even wachten. Belt u vast even naar huis of Kees het eten warm kan houden/wat later naar de snackbar kan gaan, want anders brandt het vlees aan.

  “Thalys/de intercity/sprinter/ICE/intercity direct* vertrekt over ongeveer 25 minuten” *trein

  De trein is al te laat, gaat voorlopig nog niet komen en valt waarschijnlijk uit. De ETA blijft altijd 25 minuten omdat we niemand op het idee willen brengen dat de trein 30 minuten te laat is, want dan willen ze geld terug. Het eten thuis kunt u vergeten want er is niemand die zo lang op u gaat wachten, maar er zijn bij één van de NS-vreettenten smaakloze kroketten te koop. Koop die ellende. Zeker als u geld terug gaat vragen.

  “Wegens werkzaamheden rijdt er een extra sprinter naar Amersfoort Vathorst*” *of welk ander backwater station dan ook.

  Als u op het vertrektijdenbord kijkt ziet u staan dat zeker 50% van de treinen die zouden moeten rijden vandaag niet rijden. U moet waarschijnlijk helemaal niet naar Amersfoort Vathorst, maar zo krijgt u tenminste het gevoel dat NS probeert u een beetje tegemoet te komen. Succes met de omleiding en mocht u in een overvolle trein terecht komen omdat er zo weinig treinen rijden, dan heeft u voor de reis en niet de zitplaats betaalt.

  “Wegens werkzaamheden rijdt Thalys/de intercity/sprinter/ICE/intercity direct* vandaag niet (vanaf dit station)” *trein

  Zelfs wij kunnen hier geen positieve draai aan geven. Uw trein rijdt niet. Zoek het uit.

  “Dames en heren het volgende station is Station Leiden Lammeschans*. Deze sprinter komt op tijd volgens dienstregeling aan en zal verder rijden in de richting van Alphen aan den Rijn en Utrecht Centraal. Station Leiden Lammeschans.” *of welk ander backwater station dan ook.

  Hoort u dat tweede zinnetje niet dan is de trein te laat. Hoort u het wel zien we graag een vreugdedansje, een positweet en ijsjes voor de conducteur en machinist tegemoet. Er is een reden dat we dit tegenwoordig moeten aankondigen.

  “Door een aanrijding met een persoon…”

  Verdorie, waarom niet een minder druk tijdstip uitgekozen?

  Op een bordje: “In de stiltecoupé is het echt stil.”

  Niet waar. De omroedluidsprekers staan daar gewoon aan, maar of je daar alsnog gewoon je bek kan houden en of Darryl z’n koptelefoon wat zachter kan zetten. Daar krijg je Tinnitus van, en niemand zit te wachten op de hoge tonen uit de beats van Killer Kamal die ze nu uit jouw hoek horen komen.

  “Goedemorgen/Goedemiddag/Goedenavond”

  Kaartjes gereed houden graag. Of anders je portemonnee als je die niet hebt. Verder kunt u uw commentaar voor u houden en mocht dit niet lukken dan graag naar onze webcare op twitter of in de comments bij Retecool, waar overigens uw eigen NS-ondertitelingen ook welkom zijn.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  5 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  5 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  bijbalbij
  bijbalbij
  Gast
  04/07/2015 - 14:27 14:27

  Hehe OV-frustaties…. Ben al 17 jaar niet meer in het NL OV geweest en overal gekomen waar ik wezen wilde. En op tijd bovendien. Kost iets meer. Maar die vrijheid. Man man…..die vrijheid van het zelf verantwoordelijk zijn . Heerlijk.

  Vergeet die NS en stem met je portemonnee. Naar klachten luisteren ze niet.

  coenb
  coenb
  04/07/2015 - 18:54 18:54

  Joh, wees blij met zoals het gaat. In het begin stelden ze nog omroepboodschappen samen van minstens 3 verschillende stemmen. Met negen verschillende intonaties. Hemeltergend cheap klonk dat.

  Liefhebber van live omroepen waar de conducteurs echt hun microfoonmomentje pakken in vier talen? Neem de internationale naar Brussel…

  trekpet
  04/07/2015 - 22:14 22:14

  Ja, mooi. Haarscherpe analyse. Dat Noordkoreaanse ‘we arriveren op tijd’ begint me ook flink op de zenuwen te werken. Voor wat betreft feitelijke informatie zijn de niet-NS apps onmisbaar. Mooie afwisseling in het omroep repertoire: de starbucks rugzakken met de aanbiedingen. Wat kan ik verder van de conducteurs zeggen? Als alles dichtgepoort is, gaat dat een hoop salariskosten schelen. Wie moeten we dan in godsnaam haten?

  Illuminatus Magnus
  05/07/2015 - 12:31 12:31

  Om u nóg beter van dienst te kunnen zijn, …

  sp_r
  sp_r
  05/07/2015 - 23:57 23:57

  wat ik vroeger zo leuk vond was de oproep “dit is het eindpunt van deze trein”. Ik nam altijd aan dat die trein vervolgens werd weggesleept en naar de sloop ging, maar naar verluid blijft zo’n trein dan gewoon in bedrijf! Verklaart trouwens wel een hoop storingen.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN