Wat een goed plan! Laten we de burger meepraten over politieke beslissingen. Dat gaat namelijk ontzettend goed en resulteert in een gesprek van niveau.

Zo hebben we recentelijk nog gezien hoe fijn er werd meegepraat over de eventuele komst van een asielzoekerscentrum in het immer pittoreske Steenbergen. Want één van de argumenten tegen de komst van dit AZC was behoorlijk steekhoudend: “DAAR MOET EEN PIEMEL IN“. Normaal gesproken is dat einde discussie, maar nu niet meer. Tegenwoordig is dat blijkbaar reden voor nog meer inspraak. Hier wordt namelijk de G1000 gevormd:

Onze droom is een G1000 in ieder dorp of iedere stad in Nederland. Niet eenmalig, maar regelmatig. Een bijeenkomst van 1000 gelote burgers, werkgevers, ambtenaren, politici en vrijdenkers. Zij gaan met elkaar op zoek naar wat zij samen belangrijk vinden voor de gemeente. De uitspraken die daar uit komen worden door de gemeenteraad overgenomen en uitgewerkt. En door de deelnemers zelf opgepakt en uitgevoerd in concrete projecten en voorstellen

Dat is in principe een prima idee, maar zoals we met het Oekraïne referendum hebben gezien is het vooral de onderbuik die regeert in het maken van een keuze. Zelfs de organisatoren van het referendum hebben de associatieovereenkomst niet gelezen, of halen er zaken bij die er totaal niets mee te maken hebben. Maar wanneer je genoeg schreeuwerts bij elkaar verzamelt (wat wel een knappe prestatie is overigens), dan win je dus zo’n referendum met twee vingers in je neus. Hierdoor worden dus keuzes gemaakt die gebaseerd zijn op de onderbuik en niet op feiten en wat eventueel de juiste beslissing is.

Ergens kan ik me voorstellen dat een referendum/burgerraadpleging over het al dan niet kappen van bomen aan de dijk van Tietjerksteradeel wel nuttig kan zijn, maar de burger mee laten beslissen over zaken waar hij of zij absoluut geen kaas van heeft gegeten, zoals een 332 pagina’s tellend verdrag waarin zaken van militaire samenwerking tot het al dan niet toestaan van genetisch gemanipuleerde gewassen worden geregeld? Dat lijkt mij geen goed plan. Maar hey, we willen totaal-democratie of niet hè.

Democratie, wij houden er van, maar wel wanneer het correct wordt toegepast. Meer democratie? Volg ons dan op Twitter voor meer meer van dit, maar dat mag ook op Facebook. Alleen wel eerst even onze Facebookpagina liken graag.
0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ds. Ploppo
Redacteur
11/04/2016 - 16:13 16:13

Met de G van Gezellig. Want alles wat leuk is, kan niet fout zijn. 1000 man (M/V) worden geloot. Het kan niet verplicht worden om op te komen dagen, dus iedereen die geen zin heeft een avond naast Ome Jaap moorkoppen weg te stouwen kun je afschrijven. Wat overblijft is een doorsnede van de mensen die je normaal bij de voedselbank of een bejaardensoos aantreft.
“Nederlanders barsten van de ideeën!” Dat zal best; Tante Cor heeft waarschijnlijk oplossingen voor zaken als permanente opslag van kernafval, maar of die erg doordacht zullen zijn?…
Maar ach, als het uit de pot komt waar anders een excursie van de gemeenteraad naar Ibiza mee betaald wordt (om te kijken hoe men daar het probleem met minderheden aanpakt), dan vind ik het prima hoor.

Hangmat
Lid
11/04/2016 - 22:54 22:54

Nooit van wisdom of the crowds gehoord zeker?.. enfin, onder het nee kamp zaten intellectuele paupers, maar het ja -kamp was niet veel beter. *nudge nudge *