More

  RECENTE POSTS

  Avondklokestafette 059: De bbq is Lava

  Terwijl het er naar uitziet dat volgende week de avondklok wordt verlaat naar 22.00 uur en wij aan het tobben zijn met de lay-out van Retecool, rammen we er toch nog een korte avondklokestafette uit.

  Vandaag gaan we virtueel reizen, want dat is wel veilig en ongetwijfeld ZORGVULDIG naar de maatstaven van Hugo de Schoene. Maar waarnaartoe dan? Hoor ik jullie in koor vragen. Nou, naar IJsland en wel naar een “nieuw” (nou ja, nieuw, in ieder geval de afgelopen 800 jaar rustig aan gedaan) gevormde vulkaan op het schiereiland Fagradalsfjall, genaamd Geldingardalsgos. Nu is IJsland sowieso gezegend met een shitload aan vulkanen, maar de Geldingardalsgos is uitermate spectaculair, omdat ‘ie er al enige tijd een constante stroom blubberdikke lava uitspuwt.

  Het mooie is dat de vulkaan in kwestie behoorlijk dicht bij de hoofdstad Reykjavik ligt. En aangezien IJslanders behoorlijk heersen (anders kom je niet met zo’n briljante inzending voor het Eurovisie Songfestival), maken ze van de nood een deugd en gaan ze hotdogs grillen in de deels gestolde lava. Is dat haardkoor bbq-en of is dat haardkoor bbq-en?!

  Maar het allermooiste beeld van deze vulkaan komt toch wel van eindbaas Bjorn Steinbekk (A guy with a drone), die zijn drone richting de lava spuwende krater stuurt om het onderstaande, onwaarschijnlijk mooie beeld te schieten. Zelf dacht hij dat dit het einde van zijn drone was, maar op wonderbaarlijke wijze heeft zijn vliegende camera heft avontuur overleefd. Gelukkig maar, want inmiddels heeft hij nog meer beeld geschoten, zoals op zijn youtubekanaal te zien is.

  De vulkaan is overigens ook live te volgen. Dan weet je ook gelijk weer waarom je niet op IJsland wil wonen, want terwijl we hier langzaam richting de lente kruipen, is het daar nog koud, guur en sneeuwt het.

  De avondklok, het is een inperking van vrijheden maar ook weer niet zo dramatisch als velen willen doen geloven. Hoe meer iedereen zich aan de voorschriften houdt, des te eerder zijn we er vanaf. Daarom ter motivatie, tot het einde van de avondklok, iedere dag op Retecool een avondklokestafettepost met iets te doen in die avond. Lezen, luisteren, kijken, ontdekken, zodat we allemaal een stukje vrolijker er weer uitkomen, net als uit je moeder.

  5 5 stemmen
  REET DEZE POTS!

  5 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  5 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Monade
  23/03/2021 - 17:12 17:12

  Nederland heeft onder de Randstad liggende vulkanen, dus er is hoop:

  https://wetenschap.nu/nieuwe-vulkaan-ontdekt-in-nederlandse-ondergrond/

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Monade
  23/03/2021 - 17:32 17:32

  ..en dat die dan vulc-anus genoemd is maakt het voor ons Retecoolers nog aantrekkelijker.
  Misschien een idee voor een filmscript. Een groep wetenschappers die m.b.v. het kernafval uit Borsele de vulkaan weer actief weet te maken en zo het Nederlandse grondoppervlak weet te verdubbelen. Ik zat persoonlijk aan Carice van Houten te denken, maar daar heb ik wel vaker last van.

  Monade
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  23/03/2021 - 18:14 18:14

  Precies! Niet van die mietige zandbankjes waarop GeenStijl zo loopt te geilen, maar een Giant’s Causeway Pats! over dat stomme Engeland, precies langs het Schotse Islay zodat we daar een tonnetje Lagavulin kunnen oppikken, en dan recht doorlopen naar IJsland, voor een eeuwigduren midzomernachtsfeest met Bjørk en Eivør!

  comment image

  Laatst bewerkt op 2 jaren geleden door Monade
  hangmat
  hangmat
  Gast
  24/03/2021 - 00:36 00:36

  avondklok in het avondland. het allerbeste land ter wereld (m.u.v. de randstad) want dat zeg ik zelf: https://www.youtube.com/watch?v=1cS_i-zDdxg

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN