More

    RECENTE POSTS

    Corona estafette – Een potpourri van podcasts

    Nee, de avondklok is niet terug, u kunt de kartonnen borden met spelfouten weer terug in de schuur mieteren, maar corona is daarentegen nog niet weg. En hoewel volgens Hugoshenko alles helemaal paletti is (behalve festivals, festivals zijn moord), kan het geen kwaad om nog een potje op te passen met elkaar.

    Bah, wat een NANCE opeens op de RC’s, ja sorry, keer een avond niet aan de wijn en dan komt dat omhoog borrelen (/Seth). Maar er zijn dus genoeg dingen te doen thuis op de bank, in beperkte kring, wat in ieder geval geen negatief effect op verspreiding heeft (en, laten we eerlijk zijn, af en toe ook gewoon heerlijk is), waar we stomtoevalligerwijs op de burelen dezes nog materiaal hadden liggen voor de avondklokestafetteserie.

    Vandaag een potpourri van podcasts, om op te zetten bij een frisse wandeling, tijdens het koken, of in de hangmat in de tuin. Kijk luister maar. Of niet.

    Waar de Zelfspodcast van Jaap en Sander in het begin een verademing was om naar te luisteren verzakt het de laatste maanden in een mix van reclame, stoffige stokpaardjes en voorgekookte polemiek, gelukkig is er nog genoeg te luisteren in podcastland.

    De Taghi Podcast

    Waar de Willem, eerder besproken door eerwaarde Ansie, zo ongeveer de godfather der Neerlandse crimepodcasts genoemd zou kunnen worden, is de opvolger (van Willem) al enige tijd aan het warmlopen. Ridouan Taghi, volgens Inez Weski een onbegrepen ondernemer, heeft al aardig wat ophef veroorzaakt in zowel de onder- als de bovenwereld en is gezien het nu al oneindige Marengo-proces een eigen podcast waard.

    Waar de Willem een wekelijkse podcast is, komt de Taghi uit als er nieuws is in de zaak en dat is door de traagheid waarmee het proces voortgaat slechts af en toe. Er liggen op moment van schrijven 14 afleveringen klaar (maar dat is logisch). De rol van sherry slempende Marian Husken wordt bij De Taghi vervuld door Corrie Gerritsma, die hoewel ze af en toe vervalt in de “oh buurman, wat doen ze nu” rol met voor een journalist wat onnodige emotie, vooral rustig en gedetailleerd door het proces heengaat. Tegenover haar (als altijd) Paul Vugts, misdaadjournalist van Het Parool met in de recentste paar afleveringen ook collega Wouter Laumans. Prima team, goede verdieping en veel meer uitleg dan de in dat opzicht wat meer oppervlakkige Willem. Als de Willem een zittingsdag van Marengo doorakkert biedt de Taghi de broodnodige verdieping. Luistertip!

    Ervaring voor beginners

    Theo Maassen behoeft geen introductie. Zijn podcast echter wel aangezien die al vier seizoenen bezig is en nog veel te veel onder de radar zit.

    In deze podcastserie praat Theo (nooit) exact één uur met makers over maken. De lijst gasten is naast lang ook bewonderingswaardig, van echte makers (Pieter Bouwman, Jeroen van Merwijk, Freek de Jonge) tot kapotmakers (Lilian Marijnissen, Hanneke Groenteman, Henk Schiffmachter) en levert tot nu toe in iedere geluisterde aflevering interessante nieuwe inzichten op. Zet hem op!

    Daders

    Waar de Taghi gaat over de grote criminaliteit, duikt Daders van Cas de Jong, in de “kleinere” criminaliteit. Het gaat dan nog steeds om moorden, TBS’ers en dergelijk volk, maar meer in de ongeorganiseerde misdaad. De gasten zijn niet bezig met valse paspoorten en zich verstoppen in Dubai of Zuid-Amerika, deze zijn eerder een beetje droevig.

    Bijvoorbeeld Willeke, in haar jeugd jarenlang misbruikt, die de derde man die zich aan haar dochter vergreep in een vergiet veranderde. Hoewel er best begrip op te brengen is voor haar daad, lijkt ze vooral zelf diep doordrongen te zijn van de gedachte dat haar onrecht aangedaan is en haar handelen volstrekt rechtvaardig was. Cas de Jong stelt vragen, vraagt door en reflecteert ook zelf op de gast. Geen luchtig luistervoer, zeker de moeite waard.

    5 3 stemmen
    REET DEZE POTS!
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN