More

  RECENTE POSTS

  Water is nat en homeopathie werkt niet

  In de categorie “je verwacht het niet”, vandaag de uitkomst van een zeer uitgebreid onderzoek dat is gedaan naar de werking van homeopathie.

  Ik wilde er eigenlijk al dit weekend een fijn stukje aandacht naar demense toe aan besteden, maar wegens het drinken van ontzettend veel bier en het eten van gigantische hoeveelheden junkfood, begeleid door fijne rock & roll klanken, heb ik het even verschoven naar vandaag.

  homeopathy-full-of-shitHomeopathie dus. Er is in Engeland bijzonder uitgebreid onderzoek gedaan naar de werking van meerdere homeopathische “geneesmiddelen”. Op de één of andere manier zijn er namelijk nog steeds hele volksstammen die niet geloven in een god, want dat is allemaal maar verzonnen gekkigheid, maar wel geloven in homeopathie.

  Serieus, ik denk dat je minder hard op je achterhoofd gevallen bent wanneer je gelooft in een totaal bizar en ongeloofwaardig sprookjesfiguur uit één of ander heilig geschrift, dan wanneer je gelooft in de werking van honderd miljoen miljard keer verdunde stukjes rotte eendenlever die door de geheugenfunctie van watermoleculen een geneeskundige werking zouden moeten hebben.

  Een veel gehoord argument om homeopathie te verdedigen is de kreet: “Ja, maar er zijn toch ontzettend veel geneeskrachtige kruiden in de natuur te vinden”. En dat klopt, maar natuurgeneeskunde heeft net zo veel met homeopathie te maken als het aantal werkzame homeopathische geneesmiddelen die er te krijgen zijn: NUL

  Precies, NUL! Uit een onderzoek dat door professor Paul Glasziou (niet de eerste de beste, Glasziou heeft nogal wat gepubliceerd) aan de Bond universiteit in Australie is uitgevoerd blijkt dat geen van de onderzochte homeopathische “geneesmiddelen” op wat voor manier dan ook anders werkzaamheid had dan het placebo-effect:

  Professor Paul Glasziou, a leading academic in evidence based medicine at Bond University, was the chair of a working party by the National Health and Medical Research Council which was tasked with reviewing the evidence of 176 trials of homeopathy to establish if the treatment is valid. A total of 57 systematic reviews, containing the 176 individual studies, focused on 68 different health conditions – and found there to be no evidence homeopathy was more effective than placebo on any

  Dus van de 176 studies die er gedaan zijn naar de werking van homeopathische geneesmiddelen voor 68 verschillende gezondheidsproblemen, heeft er niet één aangetoond dat homeopathie werkzaam is. Niet één! Dan blijft het toch bijzonder dat een bedrijf als VSM mag blijven adverteren met de term “geneesmiddel”. Niet in alle gevallen overigens, maar een flesje alcohol (pdf-alert) met een moeilijke naam mag blijkbaar nog steeds onder de noemer “homeopathisch geneesmiddel” verkocht worden.

  lijfkracht
  Pure bullshit!

  Nu zijn de dames en heren bij VSM ook niet echt op hun achterhoofd gevallen, want met een omzet van 700 miljoen euro per jaar begrijpen ze toch hoe de wereld in elkaar zit. Maar ergens begrijpen ze dat het niet helemaal kies is wat ze doen. Vandaar dat ze tegenwoordig adverteren met “Pure lijfkracht“, waarmee ze dus eigenlijk de placebo-werking van hun producten onderschrijven.

  Uiteraard is de Internationale Homeopathische Oplichtersbeweging niet blij met de uitkomst van het onderzoek dat door professor Paul Glasziou is uitgevoerd en is een fund-raising begonnen om geld in te zamelen. Niet om het tegendeel van de uitkomst van het onderzoek te bewijzen, maar om het onderzoek van Glasziou aan te vallen. Gewoon doen, maakt niet uit, homeopathie gaat er geen spat beter door werken.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  6 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  6 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  brassnov
  brassnov
  25/02/2016 - 12:26 12:26

  Zie ook: https://www.ted.com/talks/james_randi

  Het is allemaal ook zo zonde van het geld. 176 onderzoeken; al dat geld had naar nuttige doelen kunnen gaan.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Reet
  25/02/2016 - 14:42 14:42

  Om te janken inderdaad, die reacties.
  “Ik heb er wel baat bij gehad!”
  “Het is een complot van de allopaten”
  “Kruiden werken anders prima hoor”
  “Je kunt het niet testen want het werkt anders”
  Een bonte verzameling kop-in-het-zand-stekers en napraters.
  Probleem blijft natuurlijk dat het placebo effect wel werkt en je mensen de mogelijkheid moet geven zichzelf voor de gek te houden. Maar de VSM en Vogel troep is nu simpelweg te duur. Helaas zal een placebo van 14 EUR beter werken dan eentje van 1 EUR.
  Kan VSM niet genationaliseerd worden waarbij alle winst terugvloeit naar de belastingbetaler?

  E.R. Deoz
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  25/02/2016 - 16:17 16:17

  Het heet al VSM, de inkomsten moeten gewoon naar de kerk van het Vliegend Spaghettimonster.

  xaderp.
  Redacteur
  25/02/2016 - 19:17 19:17

  “… focused on 68 different health conditions – and found there to be no evidence homeopathy was more effective than placebo on any”

  Maar placebo werken wél volgens wetenschappelijk onderzoek. De titel van deze pots is dus onjuist. “Water is nat en homeopathie werkt wel”
  Ftfy.

  http://www.volontegenerale.nl/artikelen/de-kracht-van-het-placebo-effect/

  wout
  wout
  Antwoord aan  xaderp.
  25/02/2016 - 22:13 22:13

  Fraai is dat het placebo-effect zelfs kan optreden als de patiënt weet dat hij een placebo toegediend krijgt, indien de patiënt sterke verwachtingen heeft van het placebo-effect.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN