More

  RECENTE POSTS

  Het snoeihard falen van de euro

  Laten we het even eerlijk zeggen: de euro heeft waanzinnig gefaald als munteenheid van een set onverenigbare landen. Het idee erachter is natuurlijk wel logisch, want je loopt bijvoorbeeld niet meer tegen veranderende wisselkoersen binnen Europa aan. Een gemeenschappelijke valuta is op een hoop fronten handig. Dus. Er is toen besloten om elk land tóch zijn eigen ‘kop’ te laten kiezen, zodat je als land nog wel een béétje je eigen munt hebt. In de praktijk faalt dit helaas jammerlijk. Pak je portemonnee eens en haal alle muntjes eruit. Hoeveel muntjes zijn ‘Nederlands’? Precies.

  Kop of munt

  De euro wil dus half Europees zijn, maar ook half nationaal. Er is inderdaad iets nationalistisch (dus boe, want weet je wie ook nationalistisch was?) aan tóch je eigen stempel op een nieuwe munt willen drukken. Ik snapte dat als zeventienjarige puber ook al. Het was al een enorme stap om van de gulden over te moeten gaan op de euro en mensen willen nu eenmaal graag iets van identiteit behouden. De eerste paar weken ging het nog goed met al die splinternieuwe Nederlandse muntjes in je portemonnee. Maar toen begonnen ze op te duiken; de Duitse, Belgische en Franse euro’s. Het werden steeds meer buitenlandse euro’s in je Nederlandse portemonnee, en nogal wiedes, want Nederland is maar klein en heeft relatief weinig inwoners. Inmiddels zijn de Trixies (en nu ook Willy’s) zwaar, zwaar in de minderheid. Geloof je me niet?

  Even graaien

  Een graai in het muntenbakkie hier in de kast (om op zaterdag bij de bakker een puddingbroodje mee te kunnen kopen) laat mij de volgende samenstelling zien:

  2-euromunten: één gestileerde Trix uit 2000 (toen we nog helemaal niet met euro’s betaalden, maar soit, iets met koersen van aandelen, obligaties en opties aan de beurs), en één eypomunt. (Rot op met eypo, echt! Leer letters of zo.)

  1-euromunten: een Italiaanse (denk ik, de man van Vitruvius staat erop) en een Duitse (denk ik, er staat een adelaar op).

  50 centmunt: een Duitse (denk ik, want er staat een gebouw op dat ik herken van toen ik in Berlijn was).

  20 centmunten: een Duitse (dat zelfde gebouw weer, Google herinnert me eraan dat het de Brandenburger Tor is, oh ja), een Spaanse uit 1999 (grom) en een Frans ding met een baret.

  10 centmunten: een Trix, een Duitse en een Franse.

  5 centmunten: een Willy, eentje met ‘Slovenko’ erop en eentje met een blad erop. (Dit blijkt ook een Duits muntje te zijn).

  Nou, daar heb je het al. Net als het koningshuis zit er nauwelijks nog Nederlands in. In m’n gegraaide munten dus; van de veertien zijn er slechts drie Nederlands.

  En dan nog wat

  Weet je wat ik ook zo stom en mild gênant vindt aan de euromunten? Die piemel en ballen. Moet ik dit nog uitleggen? Kijk eens even goed naar de muntkant. Scandinavië wordt afgebeeld als een slappe pik met een setje ballen erbij. Nou, mijn pik zou ook slap worden bij het zien van deze falende klotemunten, als ik er eentje had! Heb ik niet. Ik heb 78% buitenlandse euro’s en dat vind ik stom, maar dat zal dan wel weer heel PVV-erig van me zijn, of zo. Maar kom op! Het faalt toch ook gewoon snoeihard, dit? Had niet zo hazig gedaan en ervoor gezorgd dat álle munten in álle deelnemende landen er precies hetzelfde uitzien, liefst met een iets realistischer Scandinavië (of überhaupt geen landkaart, want er zijn nog vijf overzeese gebieden waar je ook met de euro mag betalen). Ik heb op zich niks tegen een gemeenschappelijke valuta, maar doe het goed of doe het niet.

  euro

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  5 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  5 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  12/01/2017 - 14:44 14:44

  Zie het als een vakantiegevoel. I.p.v. een 20 Frank biljet in je portemonnee vinden en dromen van een geweldig weekend in de Ardennen is dat nu een Belgse Euro.

  Verder valt die Euro faal wel mee. De extreem lage hypotheekrente die we ermee gekregen hebben heeft ons tig keer meer bespaard dan al het geld dat de aan Griekenland geschonken… sorry… geleend hebben.

  Het mooiste zijn overigens de hybrides; euromunten waar handige jongens de binnenkant uitgetikt hebben om die in de buitenring van en andere eurolandeuro te persen.
  Die geven pas het echte 1-Europagevoel.

  cspr
  Lid
  12/01/2017 - 19:40 19:40

  Overigens mag bij de laatste illustratie de kanttekening geplaatst dat een penis in erectie altijd veel groter is dan een slappe.
  En ik zeg dat, omdat ik al vaker, een teleurgestelde blik heb weten te keren naar een enthousiaste kreet.

  MadDieu, drukt zijn snor
  Antwoord aan  cspr
  13/01/2017 - 19:21 19:21

  Een genitale “Sieg Heil” is niet altijd groter. Gelukkig maar.

  http://waytofamous.com/images/john-holmes-01.jpg

  Ik had vroeger een studiegenoot, die gepest werd met zijn meer dan royale genotsknots. Onze “John Holmes” was gelukkig met het feit dat in opgewonden toestand de lengte van zijn hangertje niet of nauwelijks toenam.

  Weirdoinventor
  Lid
  13/01/2017 - 05:27 05:27

  Je wilt dus zeggen dat jij die ene persoon bent waar Wilders op mikt met zijn plan om een nieuwe gulden in te voeren maar deze direct aan de euro te koppelen? Het is economisch misschien een belachelijk idee, maar dan heb je dus wel mooi koning constant vakantie vieren is zo zwaar op al je geld. Elk nadeel hep zo toch weer zijn nadeel.

  Bismarck
  13/01/2017 - 14:16 14:16

  Ik vind het wel grappig, een beetje bewustwording in je beurs, zodat je weet waar je geld letterlijk vandaan komt. Ik blijk (als het om muntgeld gaat, je kan de biljetten ook traceren, maar ik ben te lui om de codes op te zoeken), dus voornamelijk door Duitsland (€4,10 van €4,75) betaald te worden.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN