More

  RECENTE POSTS

  Pieter Lakeman gaat ING-topman Ralph Hamers vervolgen

  Oh boy, dit gaat spannend worden. Luis in de pels van vrijwel alle Nederlandse banken, Pieter Lakeman, wil dat het Openbaar Ministerie ING-topman Ralph Hamers gaat vervolgen.

  Lakeman vindt het onbegrijpelijk dat het Openbaar Ministerie Hamers vrijuit laat gaan na het betalen van een “schikking” van 775 miljoen euro wegens hulp aan meerdere cliënten om honderden miljoenen euro’s wit te wassen. Om het Openbaar Ministerie alsnog tot vervolgen van de ING-topman over te laten gaan, is Lakeman met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie een artikel 12 procedure opgestart (officieel een artikel 12 Sv-procedure). Met deze procedure kan een direct belanghebbende zich bij het gerechtshof beklagen dat er niet tot strafvervolging is overgegaan. Die direct belanghebbende hoeft overigens niet zelf aangifte gedaan te hebben.

  Geheel kansloos is zo’n procedure trouwens niet, want er is meerdere malen succesvol gebruik gemaakt van zo’n artikel 12 Sv-procedure. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de processen tegen Geert Wilders, Vereniging Martijn of Joris Demmink. De reden voor Lakeman om het OM tot vervolging te dwingen is omdat hij in het niet vervolgen nogal wat maatschappelijke onrust voorziet:

  een gevaarlijke verstoring van het maatschappelijk leven, het publieke debat en het financiële stelsel

  En niet geheel onterecht. De ING is keer op keer gewaarschuwd over de gang van zaken bij deze cliënten, maar er is vervolgens helemaal niets mee gedaan. En zo zegt Lakeman ook weer terecht:

  Je denkt toch niet dat als nota bene de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank herhaaldelijk hun zorgen uitspreken, dat in een mail aan de koffiejuffrouw gebeurt? Zulke zaken worden op het hoogste niveau gedeeld dus daar heeft Hamers van geweten.

  Wanneer er niet vervolgd wordt, geeft dat volgens Lakeman een vrijbrief aan andere bestuurders van banken om zich met dergelijke louche praktijken bezig te houden. En aangezien Lakeman nogal een bijtertje is, zo heeft hij de ondergang van de DSB in gang gezet, zie ik best kans voor zijn artikel 12 Sv-procedure. Lees hier de brief (pdf-alert) die Lakeman aan het Gerechtshof Amsterdam heeft gestuurd. Wordt dus vervolgd.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  1 REACTIE

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Flepz0r
  Beheerder
  11/09/2018 - 08:15 08:15

  Jammer dat z’n brief niet spelfoutvrij is, daar heeft hij vaker een handje van. Ook vrees ik dat het Hof niet mee zal gaan in z’n betoog, omdat dat vooralsnog lijkt te luiden “hij MOET het geweten hebben, of anders is het zijn verantwoordelijkheid”.
  Aandeelhouders mogen vermoedelijk hun mening gaan geven en die willen het hoofdstuk sluiten om de rust terug te laten keren.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN