More

  RECENTE POSTS

  Waarom Supersola mogelijk geen goede investering is

  Post op de digitale deurmat, of er interesse was om te investeren in Supersola. Wat is dat precies? Nou een zonnepaneel dat kant en klaar is, gemonteerd in een houder met alles daarin, dat met een kwartier “opbouwen” stroom kan leveren (mits de zon schijnt).

  Vernuftig in elkaar gezet, alles in 1 pakket, leverbaar via Praxis en BCC en via Vattenfall, maar al jaren veel leveringsproblemen. Het werkt eenvoudig: Je klapt de staander uit, vult de vier waterbakken met water en steekt de stekker in het stopcontact, eenvoudiger dan dat wordt het niet. En dan komt er een maar.

  Want, er worden via de “gelukszoekersbeurs” NPEX sinds deze week obligaties aangeboden, tot een bedrag van krap 1 miljoen euro. Doel is om nieuwe productiecapaciteit te financieren want ze kunnen steeds niet uit voorraad leveren en daardoor niet groeien. (dit klopt als we de voorraad bij de Praxis rond de redactiebunker checken). Dit probleem was er ook al met de vorige crowdfund van oktober 2022 en moest daarmee getackled worden.

  Als gekeken wordt naar de Essentiele Informatie voor beleggers van de aanbiedingspagina valt op dat het bedrijf de laatste 3 jaar verlieslatend is geweest, schulden heeft groter dan de obligatielening die ze maximaal hopen te vullen en de obligatielening achtergesteld is bij bijvoorbeeld bancaire leningen die al lopen (of nog komen). Als compensatie daarvoor wordt 10% in het vooruitzicht gesteld (netto 8.4% het eerste jaar en 9.4% voor de 4 jaar erna en dat is voor de nieuwe Box-3 heffing). Nog een opvallend puntje is dat de aandeelhouders/directie niet meedoen aan de leningen.

  Niet zoveel rode vlaggen als een Communistische parade, maar een voorzichtig belegger zal waarschijnlijk extra onderzoek willen doen. En dan komt men dus bij het product. Het enige product. De Supersola voor 730 euro (inclusief verzendkosten), met 370 Wp vermogen, leverbaar binnen 3 maanden. Dat zal zichzelf terugverdienen met de huidige stroomprijzen (0.40 eurocent per kWh) in 1825 kWh tijd, omgerekend tegen de 325 kWh per jaar beloofde opbrengst, 5.6 jaar. Dan gaan we nog wel uit van salderen en dat verdwijnt begin 2025 is het idee. Dus hopelijk binnen 7 jaar.

  Kijken we dan naar de concurrentie, dan zien we een gapend gat qua kostprijs per Wp. Bijvoorbeeld NP-Energy, Solarway of Euro Electronics (na een snelle Googleopdracht) leveren alle drie een set met dubbel de capaciteit voor ongeveer dezelfde prijs. Ja, die zit niet binnen 15 minuten, maar pas na 1-2 uur in elkaar, maar op de levensduur van zonnepanelen zal dat weinig uitmaken.

  Mocht je nou wel handig zijn en denken “mijn tuinhuis/garage daar kan best nog iets op het dak bij” dan kun je door te gaan shoppen en zelf combineren gemakkelijk nog zelfs wat goedkoper uitkomen (hier vanaf 95 euro per los paneel). Dat maakt het product dus weinig interessant om te kopen. Terug naar de vraag of investeren in Supersola een handige is, buiten de zorgwekkende cijfers lijkt nu vooral het product het probleem.

  Supersola had 3-4 jaar geleden goed kunnen harken op de panelenmarkt toen er weinig concurrentie was, maar met de momenteel sterk dalende prijzen voor de panelen gekoppeld aan dat de energiemaatschappijen minder vriendelijk zijn richting paneelbezitters, is momenteel de “prijs in euro/Wp capaciteit” extreem belangrijk geworden voor de lengte van het terugverdienen, zeker met alle onzekerheid over salderen en zonnepaneelboetes.

  En daar zit Supersola dan echt aan de verkeerde kant van het spectrum, zowel met hun product als hun obligatie om dat product aan de man proberen te krijgen.

  5 5 stemmen
  REET DEZE POTS!

  9 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  9 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Reet
  Beheerder
  08/09/2023 - 13:33 13:33

  Ben met dit soort losse panelen vooral benieuwd hoe goed ze bij de eerste herfststorm kunnen vliegen.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  Antwoord aan  Reet
  08/09/2023 - 13:40 13:40

  Herfststormen zijn een complot van het KNMI, off the grid heb je daar geen last van

  Flepz0r
  Beheerder
  Antwoord aan  Reet
  08/09/2023 - 15:45 15:45

  Volgens die brochure tot 11 Beaufort.

  Flepz0r
  Beheerder
  Antwoord aan  Flepz0r
  08/09/2023 - 15:46 15:46

  https://www.npex.nl/effectenbeurs/supersola/

  Onderaan in de vergelijking.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Flepz0r
  10/09/2023 - 15:17 15:17

  Lol.. bij windkracht 11 kun je vliegeren met een stoeptegel. Dan kunnen je panelen maar beter ergens aan vastgeschroefd zitten.

  hangmat
  hangmat
  Gast
  08/09/2023 - 22:18 22:18

  ik dacht hier komen voor die gouden beleggingstips 🙁

  Bismarck
  09/09/2023 - 09:28 09:28

  Ja maar, het is aangeprezen door Harry Mens!

  Flepz0r
  Beheerder
  Antwoord aan  Bismarck
  09/09/2023 - 12:34 12:34

  Dat is statistisch nog nooit een slecht teken geweest.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  10/09/2023 - 15:11 15:11

  Tsja…een product met een hoge prijs/kwaliteits verhouding. Da’s niet gelogen. Als je de prijs door de kwaliteit deelt kom je op een hoger getal uit dan bij de producten van de concurrentie.
  Duidelijk op zoek naar de minder kritische belegger of een impulsaankoper.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN