More

  RECENTE POSTS

  Part 2: Ken jij deze verschijnselen in films en series?

  Welkom bij part 2 van ‘Ken jij deze verschijnselen in films en series?’. In het vorige lijstje bespraken we dingetjes die je tegenkomt in films en series, zoals de overused Wilhelm Scream en de eeuwig stervende naamloze Redshirts. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer! Herken jij de volgende zeven verschijnselen? En wist je dat ze ook een naam hebben? Check het hier! Ter lering en vermaak namens deze Ercee Goldmember.

  Inception bwaaas

  Ook wel Inception horns genoemd. Dit fenomeen kom je in talloze post-Inceptionfilms tegen en wordt voornamelijk gebruikt om epischheid te benadrukken. Denk aan een stad die overrompeld wordt door snelle zombies of een andere clichécatastrofe. De luide schallende hoorns zijn vaak een aanslag op je trommelvliezen, maar ze zijn al sinds 2010 een duidelijke trend in actie-, fantasy- of rampenfilms als World War Z, Elysium en Star Strek Into Darkness. Bwaaaaa! Bwaaaaa!

  Deus ex machina

  Bij dit verschijnsel zitten de hoofdrolspelers in een benarde situatie, maar worden dan op het allerlaatste moment uit de brand geholpen door een persoon of gebeurtenis die compleet uit het niets lijkt te komen. Een goed voorbeeld is Toy Story 3 waarbij de toys richting verbranding glijden, maar door de Pizza Planetaliens (“The claaaaaw!”) net op tijd worden gered. De letterlijke vertaling is trouwens ‘god from the machine’.

  Jump scares

  Deze kom je in elke thriller of horrorfilm tegen. Er is spannende muziek gaande en de hoofdrolspeler loopt bijvoorbeeld door een donkere ruimte. Plotseling doemt er iets op waardoor je je als kijker helemaal het leplazarus schrikt. Dat kan van alles zijn; een zombie, een andere hoofdrolspeler van wie je dacht dat die al het loodje had gelegd of een reguliere bad guy. Vaak zie je jump scares al van mijlenver aankomen, maar schrik je tóch. Het is vooral leuk om de reactie van iemand naast je te zien als jij al weet dat er een jump scare aan zit te komen. Hehehe.

  Meet cutes

  Denk Matthew McConaughey/Hugh Grant, denk een willekeurige romcom en denk een willekeurige bloedmooie actrice. De twee hoofdpersonen ontmoeten elkaar ergens voor het eerst en er ontstaat een ‘momentje’. Zij struikelt en hij vangt haar net op tijd op met een suave “Are you already falling for me?” of iets van die strekking. De toon is gezet: deze twee eindigen aan het eind van de film samen, maar niet voordat ze eerst allerlei obstakels moeten overwinnen. Meet cutes zijn vaak, inderdaad, cute. Zo cute dat het braaksel soms spontaan omhoog komt, maar soit.

  Shaky cam

  Voor mensen met epilepsie, of gewoon mensen met hersenen, kan dit een vervelend verschijnsel zijn. Er begint bijvoorbeeld een epische vechtscène en opeens schudt de camera alsof er een cocktail gemaakt moet worden. Je kunt niet meer zien wie nou wie de hersens inslaat of welke kant van het disposable army (clones/orcs/robots/henchmen) aan het winnen is. Je kunt überhaupt niet zoveel meer zien door al die bewegingen, waardoor een tegengesteld effect ontstaat. De kijker raakt uit het verhaal in plaats van dat hij er juist meer bij betrokken wordt. Herkenbaar?

  Product placement

  Dit verschijnsel kom je in films en series met regelmaat tegen. Een merk of product wordt even in beeld gebracht zodat jij als kijker zonder het te merken wordt beïnvloed. Eh, nee, niet zonder dat je het merkt, want meestal is het zó bloody obvious dat je al met je ogen rolt zodra dat ronde rood-wit-blauwe logo in beeld komt. Zelfs als het Brad Pitt is die het blikje vast heeft. Goh, ik heb opeens trek in cola…

  Oneliners

  “I’ll be back.” Moet ik nog meer zeggen? “I have a bad feeling about this.” Oneliners zijn zinnetjes die door hoofdrolspelers worden gezegd en vervolgens voor altijd blijven hangen. Dat zijn toch catchphrases, hoor ik je denken? Ja, dat klopt, maar die beginnen als een oneliner. “That still only counts as one!”

  Wordt misschien nog verder vervolgd…
  Live long and prosper.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Peter Duivenvoorde
  Gast
  11/12/2016 - 16:03 16:03

  Veel hartjes voor RC, maar dit stuk. Is dat niet hartstikke overbodige clickbait met het bestaan van iets als TVtropes?

  Retecool
  Gast
  Antwoord aan  Peter Duivenvoorde
  11/12/2016 - 16:05 16:05

  Nee.

  Monade
  Antwoord aan  Retecool
  12/12/2016 - 22:16 22:16

  Want als je niet oppast, gebeurt er bij TVtropes dit:

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN