More

  RECENTE POSTS

  Pakjesavond: Leuk of Lastig

  Nu de Zwarte Piet-discussie eindelijk is afgelopen zijn we er nog niet, want pakjesavond komt er nog aan. Vroeger een leuk familiefeest met peper- of kruidnoten, cadeautjes, gedichten, Sinterklaas en Zwarte Piet, nu een tamelijk tainted feest met peper- of kruidnoten, digitale verlanglijstjes, Sinterklaas en… *krekels*. Het kan awesome óf een mijnenveld zijn.

  pakjes

  Verlanglijstje

  Als je pakjesavond in de traditionele vorm viert betekent dat dat je eerst een verlanglijstje maakt, maar wat o wat moet je daar in sliertnaam op zetten? Alles wat een beetje de moeite waard is overschrijdt de 14 euro die je gezamenlijk hebt afgesproken en alle cheapo meuk koop je zelf wel bij de Action.
  Wat moet je doen wanneer er alleen ‘Blond koekblik’ op iemands verlanglijstje staat? Er zijn een miljoenmiljard verschillende Blond koekblikken, de een nog lelijker dan de andere, maar wélke wil die muts dan hebben? Er waar koop je dat nu V&D is overleden? Had dat er even bijgezet. Tip: maak het mensen makkelijk. Voorbeeld: dobbelspel ‘Regenwormen‘, te koop bij Bol. Helder, toch?

  Lootjes

  Wanneer je met lootjes werkt en je hebt precies die ene persoon waar je het minst mee kunt, ben je ook de sigaar. Ze heeft de persoonlijkheid van een baksteen; wat ga je in vredesnaam kopen voor een baksteen? Een tube verf? Sint geeft je een doosje acrylverf misschien, om je persoonlijkheid van wat kleur te voorzien.
  Ook als er wél een verlanglijstje bij het lootje zit, is het soms niet leuk. Je wilt iemand gewoon geen sigaren geven voor Sinterklaas, wegens het principieel tegen het cadeau doen van verslavend stinkgif zijn. En die Ritualszooi begint na acht opeenvolgende jaren ook wel een klein beetje eentonig te worden. Hm. Kies dan maar het minst irritante item, verpak het zo creatief mogelijk in ZwartePietloos cadeaupapier en gooi ‘t in d’ een of and’re hoek. Koekoek.

  Gedichten

  Sinterklaasgedichten zijn weer een tak apart. Er zijn in mijn beleving twee soorten: de lieve Sinterklaasgedichten die iemand 14 veren in z’n reet steken over alle accomplishments van het afgelopen jaar en de sneaky steekgedichten die onderhuidse sneren uitdelen. Persoonlijk vind ik de lieve variant een stuk fijner, maar het kán bevredigend zijn om iemand even namens de Goedheiligman duidelijk te maken dat eindeloos phubben tijdens het eten niet gewaardeerd wordt. (Niet te verwarren met ‘fubben‘ overigens.) We zijn er bijna aan gewend, maar Sint vindt het een slechte trend. Bij ‘t eten, shoppen, ook op straat: in je hand dat apparaat. Voor wie niet zo poëtisch is aangelegd biedt het wereldwijde web vaak uitkomst. Tip: lieve grapjes worden vaak erg gewaardeerd. (Hopelijk vat de lezer jouw lieve grapje ook op als lief bedoeld grapje…)

  Nou, Marco, Sint zegt: “Veel plezier!”
  Tot volgend jaar, dan ook weer hier?
  En blijf maar lekker fanatiek,
  dat vindt de Sint toch zo uniek.

  Surprises

  Voor sommige mensen is dit het ergste wat je ze kunt aandoen: surprises. Dan moeten ze wat knutselen en ze kunnen normaal gesproken al geen knoop aan een overhemd zetten. Voor andere mensen is het juist een traktatie. Die mogen hun grenzeloze creativiteit botvieren op iets wat binnen drie minuten gereduceerd is tot een berg afval, maar léuk!
  Er ligt nogal wat druk op je als er van je verlangd wordt een surprise te maken, want je wilt natuurlijk niet upstaged worden. Dat jij wat cools hebt weten te fabriceren, maar dat je creatieve broertje daar snoeihard overheen gaat met een bewegende robot met knipperende ledjes. Die lul flikt dat ieder jaar. Met z’n Willie Wortelhoofd. En jij zat de avond van tevoren nog uit wanhoop een demo te bekijken om bínnen een minuut een mindblowing zwaantje te origamiën.

  Iets met een dobbelsteen

  Er zijn mensen die nog iets met een dobbelsteen doen, maar daar hebben we het niet over. Nee, echt. Dat negeren we keihard.

  In the end is pakjesavond toch altijd hartstikke gezellig en kun je enorm lachen met elkaar. Neem het allemaal niet te serieus, zet je lieve pet op en neem een handje peper- of kruidnoten. De herinneringen aan de tijd waarin Sinterklaas en Zwarte Piet geen paria’s waren nemen we mee en we maken er een nieuw feest van waarvan iedereen die dat wil kan genieten. *maakt verlanglijstje*

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN