More

  RECENTE POSTS

  Nederland weer een commissie rijker

  Juichbericht op knip&plak.nl. Vanaf vandaag is Nederland weer een commissie rijker: de onafhankelijke Monitoring Commissie Code Banken. De commissie is ingesteld door de banken en voor de banken en kan (hoeft niet) ondermaats presterende banken aan de schandpaal nagelen. Het is de nieuwste maatregel die de bankiers hebben verzonnen waarmee ze – zoals ze zelf zeggen – ‘een serieuze poging doen om het contact met de samenleving te herstellen’.
  De nieuwe commissie gaat toezien op naleving van de Code Banken (door de banken opgesteld) waarin regels staan over beloningsbeleid, risicobeleid en toezichtstructuur, ‘maar ook zachtere aspecten, zoals integriteit’. Let wel: een code is natuurlijk geen wet maar meer een soort leidraad waar je gewoon je aars mee kunt polijsten als het zo uitkomt.
  Verder hebben de banken voor u een zelf bedacht ‘Maatschappelijk Statuut Toekomstgericht Bankieren’ in de aanbieding. In het statuut is onder meer de volgende, loeizware maatregel opgenomen: een speciale eed die alle bankmedewerkers moeten afleggen. De eed wordt kracht bijgezet door tuchtrecht en vernieuwde gedragsregels voor alle bankmedewerkers. Medewerkers van banken die zich niet houden aan de gedragsregels kunnen een boete krijgen of in het uiterste geval ontslag. Inderdaad: het is geen strafrecht. Bankiers die de boel besodemieteren, regelen de bestraffing voortaan onderling. De gevangenis blijft uiteraard buiten beeld.
  Maar goed, het heeft de beste bedoelingen mensen. De code, de commissie, de eed, het statuut, het tuchtcollege. Allemaal bedoeld om de wetgever en de rechter uit beeld te laten om het contact met de samenleving te herstellen. Om te laten zien dat ze hun leven hebben gebeterd en dat ze er zijn voor òns, de klant. Daarom is het ook zo jammer dat we dat we uitgerekend vandaag in de FD lezen dat de banken Opa Ivo hebben gevraagd hen te vrijwaren voor een groepsclaim van mkb-ers, in verband met de 26 miljard aan stinkende rentederivaten die ze hebben aangesmeerd (één van die zachtere aspecten). Banken willen elk geval via het kifid afhandelen (geen jurisprudentie!) en hopen daarmee goedkoper uit te zijn.
  Dat u maar snel weer vertrouwen in die teringlijers krijgt.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Jack Random
  Jack Random
  14/10/2014 - 19:30 19:30

  Ik heb hier een boom en een stuk touw die ook graag contact met een bankier willen.

  Ome Mc
  Lid
  14/10/2014 - 19:42 19:42

  Een stuk touw is nog te goed. Prikkeldraad. Minstens.

  Flappie
  14/10/2014 - 20:21 20:21

  Die arme boom! De vaart om de hoek. Prikkeldraad, beton en vaart okay?

  Ome Mc
  Lid
  14/10/2014 - 20:32 20:32

  I’m on board with that

  /seth

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN