More

  RECENTE POSTS

  Nationalisme vs. provincialisme: Friesland boven?

  Nationalisme is niet cool, dat weet iedereen. (Weet je wie er ook een nationalist was…?) Behalve als je uit Friesland komt. Trots zijn op Nederland is not done, maar trots zijn op it Heitelân is schattig. Hoezo?

  Dat Friesland gewoon een landje ín een land is staat buiten kijf. Het suffix -land zit er immers al in (fuck Flevo-, Noord-Hol- en Zuid-Holland) én de waterrijke provincie heeft zelfs een officiële eigen taal. Veel gemeente- en plaatsnamen staan in zowel het Fries als het Nederlands op de borden en één gemeente heeft zelfs bakken met geld neergeteld om de naam helemaal in het Fries te krijgen. Als dát geen nationalisme is… Want zinvol? Nee. Het is volgens mij een principekwestie. De naam ‘nationalisme’ klopt natuurlijk niet als het over een provincie gaat, dus noem ik het nu even ‘provincialisme’.

  Aldehaske in gemeente de Fryske Marren
  Wel een oud bordje, want zo heet die gemeente dus ook niet meer

  Het grapje dat Friesland afgestoken moet worden en de Noordzee moet worden ingeduwd is er eentje die nog altijd met enige regelmaat opduikt in het noorden des lands. Veel Friezen zouden daar overigens best voor te porren zijn, want Friezen zijn over het algemeen trots op Friesland. Zelfs Guus Meeuwis zingt het: “Was men maar op Brabant zo trots als een Fries.” Hoe komt het dat je als trotse Fries vooral cute gevonden wordt, maar als trotse Nederlander meteen een nare PVV-er bent? Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen, want het principe is hetzelfde.

  Proef op de som

  Ik, als importFriezin, nam eens de proef op de som en knutselde een hoepeljurk met een Friese vlagprint. Daar liep ik dit jaar mee rond op de Elf Fantasy Fair in Haarzuilens en verreweg de meeste reacties waren een vrolijk: “Fryslân boppe!” (Wat letterlijk ‘Friesland boven’ betekent. Weet je wie ook zo’n soort slogan had…?) en soms een luid “Oant moarn!” (Bedankt, Piet Paulusma, voor je stomme catchphrase die er nooit meer uit gaat!). Mensen reageerden in ieder geval bijzonder positief op de provincialistische jurk. Ik kan dan ook niet anders concluderen dan dat het een uitzondering is als het op trots-zijn-op-je-geografische-oorsprong aankomt.

  Test je allegiance

  Voor sommige mensen is het trouwens lastig om te bepalen welke nationaliteit ze eigenlijk hebben; er zijn veel mensen die in het ene land geboren zijn, veertien keer zijn gemigreerd en nu toevallig weer in een ander land wonen. Ik heb een simpele test bedacht om te achterhalen bij welk land iemands allegiance ligt. Je stelt gewoon de vraag: Welk land wil je dat er wint bij een WK? Het antwoord op die vraag is ‘jouw’ land. Natuurlijk zijn er hele volksstammen die het niet aan hun derrière kan oxideren welk land wint, want fuck landgrenzen én WK’s überhaupt, en dat is sowieso het beste.

  In het geval van een autonoom Friesland zou je dan kunnen vragen: Nederland en Friesland staan in de finale; wie moet er winnen? Hm. Eerlijk? Ik zou toch voor Friesland rooten. Omdat het schattig is. Zie je? De test werkt. Ik lijd aan provincialisme.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ralph
  Ralph
  Gast
  25/09/2016 - 19:59 19:59

  En hoe zie je Limburgers?

  Bismarck
  25/09/2016 - 20:25 20:25

  Welk land wil je dat er wint bij een WK? Het antwoord op die vraag is ‘jouw’ land.
  Woot, ik was Nieuw-Zeelander in 2010! (en Belg in 2014)

  Dehnus
  Dehnus
  Gast
  25/09/2016 - 23:11 23:11

  Weet je waarom buur provincies als Groningen en Drenthe niet zoveel van hun moeten weten? Omdat ze elke keer genaaid worden door de Friese nationale party. Laatst nog met Vliegveld Eelde, toen er eindelijk eens wat steun uit Friesland kwam, gooiden die Grefos de deksel op de neus.

  Ook mag elke Oost Fries (Dat zijn Groningers) met hun oudere taal en vlag (De Omelandse vlag lijkt veel op de Friese vlag maar is ouder, heeft harten en de strepen staan tegenovergesteld) zich niet als taal en vlag voeren. Iets wat ze bijvoorbeeld in Duitsland wel mogen, daar heten ze gewoon.. Oost Friezen. Maar als ze dat in Nederland proberen gooit weer die zelfde partij de kont tegen de kribbe. Denkende dat het een Zero Sum game is, neuken ze hun buren weer in de reet. Bijvoorbeeld trouwerijen in het OostFries/Gronings werden verboden in de jaren 70.

  Het Groningse Paard en de Blaarkop Koe zijn ook jarenlang verzwegen en de eerste bijna uitgestorven ware het niet dat een hengst van de slager kon worden gered. Andersom werden de Groingers en Drenten weer andere dingetjes toegeschoven om ze maar tegen elkaar op te zetten. Zolang de FNP haar buren blijft naaien, en niet normaal kan doen, zal ze uitgespeeld worden tegen haar buren door de mensen die Gas, Zout en Natuur halen en van het noorden een winst gewest maken en dat al eeuwen doen.

  Als de FNP en de Wester Lauwers Friesen eens wat liever tegen, WEst Fries, Saks, Oost Fries en Noord Fries deden.. kregen we ook wat meer klaar in de wereld. Maar ja… dan zul je toch eerst eens van je “speciale wolkje” moeten komen en moeten toegeven dat je word uitgespeeld. Door bedrijven als de NAM, die straks ook gaan boren in Friesland ;).

  Bismarck
  Antwoord aan  Dehnus
  26/09/2016 - 11:26 11:26

  Groningse Oostfriezen spreken hun huidige taal anders pas redelijk recent. De Ommelanders hebben zich namelijk laten assimileren door de Nedersaksische stedelingen. Terecht dat echte Friezen neerkijken op dat soort collaborateurs.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN