More

  RECENTE POSTS

  Lies, damned lies and statistics

  Vandaag kunnen we in verschillende media lezen dat het CBS roept dat er meer werkende jongeren zijn dan vorig jaar. Tenminste, in de koppen van de kwaliteitsmedia die gewoon de spin van het CBS kopiepastaferen. Waarom? Geen idee. Maar zo rooskleurig ziet het er dus niet echt uit voor de jongere werknemer. Want er zijn dan wel meer jongeren aan het werk, het aantal jongeren met fulltime banen neemt al jaren af. Het aantal mannen met een fulltime-baan tussen de 15 en de 25 jaar is nu nog maar 64,8% ten opzichte van 2005 en 11,1% afgenomen sinds vorig jaar. Het totaal werkende jonge mannen is 4,5% minder dan in 2014. Het totaal is inderdaad toegenomen als je ook de vrouwen, die overigens ook steeds minder fulltime werken, meetelt. Maar dat is ten opzichte van 2014. Kortom, de jeugdwerkgelegenheid is niet echt jubelnieuws. De echte trend is dat jongeren steeds minder uren werken.

  Dus het meest positieve is dat hetzelfde werk over meer jongeren verdeeld wordt, hoewel het totaal aan jongeren met een baan ook nog heel erg flink onder het niveau van voor de crisis ligt. Zo kun je dus met statistieken altijd wel iets positiefs uitlichten. Het CBS heeft recentelijk ook de definitie van werkloosheid veranderd: als je meer dan één uur werkt, maar minder dan je eigenlijk zou willen werken, ben je voor de cijfers niet meer werkloos. Dat was handig, want nu hanteert iedereen dezelfde definitie, die alleen niet zoveel meer zegt. Als er dan toch over het aantal uur nagedacht moet worden, kunnen we dan niet een percentage invoeren dat het verschil tussen het aanbod van arbeid en de vraag ernaar in FTE meet? Zo hebben we tenminste cijfers over een tekort aan arbeidsplaatsen dat nog iets nuttigs zegt.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  20/07/2015 - 12:42 12:42

  “Het CBS heeft recentelijk ook de definitie van werkloosheid veranderd: als je meer dan één uur werkt, maar minder dan je eigenlijk zou willen werken, ben je voor de cijfers niet meer werkloos. “

  Dat was ook nodig om dit jubelbericht mogelijk te maken. Als ik me niet vergis was (en is Europees) de definitie minimaal 12 uur/week. Als je van daaraf gaat tellen, is er sprake van een daling van de werkende jongeren.

  Ligt het trouwens aan mij, of klopt er iets niet aan het rekensommetje (of de grafiekjes) van het CBS. Ik tel niet 63k, maar maar 4k meer werkende jongeren (-9k bij de jongens, +13k bij de meisjes), als ik in de grafiekjes ga optellen.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  20/07/2015 - 13:52 13:52

  Zelfs een daling van het aantal werkende jongeren tussen 15 en 25 hoeft niet per definitie iets negatiefs te zijn.
  Wellicht zijn er meer gaan studeren.
  Misschien is het niveau van studies toegenomen waardoor jongeren minder tijd aan een bijbaantje kunnen besteden.
  Misschien is een groot deel wel na de middelbare school met een rugzak de wereld rond aan het gaan.

  Geen idee… je kunt uit dit cijfer alleen absoluut geen conclusies trekken. Niet positief en ook niet negatief.

  Een cijfer dat meer zegt is dat van de jeugdwerkeloosheid. Het meest recente wat daarvan te vinden is, is dat die in December vrijwel onveranderd is gebleven terwijl het overall werkeloosheidscijfer toen iets gestegen was.

  Kortom, het nieuws is dat er eigenlijk gewoon geen nieuws is.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN