More

  RECENTE POSTS

  Een liedje in je hoofd hebben: een oorwurm

  Je kent vast wel de situatie waarin je een bepaald liedje of fragmentje continu in je hoofd hebt. Dat heet in de muziektheorie een ‘oorwurm’. Soms word je er knettergek van en wil je dat het ophoudt voordat je een klauwhamer erbij pakt. Hoe ontstaat een oorwurm en, belangrijker, hoe kom je er in sliertsnaam vanaf? Ik ga het je vertellen!

  Easy Street

  De meest recente en actuele oorwurm is natuurlijk ‘Easy Street’. Voor wie nu een groot vraagteken boven zijn hoofd heeft hangen; dit liedje zit in een memorabele aflevering van the Walking Dead. Voor wie helemaal onder een steen heeft gezeten de afgelopen jaren; dit is een serie over de zombie-apocalypse en de avonturen van een groep survivors. De gebeurtenissen worden uiteraard steeds gruwelijker, maar de makers houden kijkers geboeid door de briljante personages en geniale muziek. Het liedje ‘Easy Street’ is inmiddels onlosmakelijk verbonden met een van de meest geliefde personages; de redneck Daryl Dixon. (hartje Daryl hartje) De clou van het extreem vrolijke nummer is dat het in een tamelijk onwenselijke situatie is ingezet en een aantal keer wordt herhaald. Het gevolg was dat zo’n beetje alle kijkers de volgende dag: “We’re on Easy Street, and it feels so sweet, ’cause the world is but a treat when you’re on Easy Street.” zongen.

  (Hier komt ‘ie, je bent gewaarschuwd. Op de afbeelding zie je overigens het personage Negan; een combinatie van Hans Landa, The Comedian (ironie), Kim Jong-Un en Gus Fring.)

  Remedie

  De melodie van een oorwurm is wel harmonieus, zo luid de theorie, maar het lost niet volgens het ‘normale model’ op naar een einde. Er kan ook een kleine afwijking in de melodie zitten die ons ‘westerse’ oor niet gewend is. Onze hersenen proberen dan een soort oplossing te zoeken en blijven het fragment afdraaien. Er is onderzoek gedaan naar oorwurmen en daaruit is gebleken dat het kauwen van kauwgom zou moeten helpen. Hm. Ik kies liever voor mijn eigen remedie, die werkt uitstekend. Het liedje of fragmentje zit een soort van op slot in je hoofd, dat moet je eerst openen. Zoek dus het nummer op, maakt niet uit waar, en beluister het helemaal. Als je kunt meezingen, doe dat dan ook meteen. Daarna moet je een compleet ander liedje kiezen, iets wat er totaal niet op lijkt en die helemaal beluisteren. Daarmee ‘reset’ je je hersenen en kan de oorwurm verdwijnen.

  Oorwurmen

  Er zijn een hoop liedjes die zich uitstekend lenen om zich lekker te nestelen in je hoofd en je helemaal krankjorum te maken. Soms hoef je alleen maar een zinnetje te horen en ze zijn er al. (‘It’s a small world after all…’ gaat bij mij vaak mis.) De clou van een goede oorwurm is herhaling, herkenbaarheid en een haak. Reclamemakers spelen daar altijd mee om hun product zo opdringerig mogelijk door je strot te duwen zodat je het onthoudt en idealiter koopt. Het gaat mis als je wél de oorwurm hebt, maar niet weet van welk product het is. Dat schiet natuurlijk niet op.

  Voor nu wens ik je veel plezier met Easy Street. (Als je die weer uit je hoofd wilt krijgen raad ik je de themesong van Game of Thrones aan.)

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  hangmat
  hangmat
  Gast
  13/11/2016 - 00:12 00:12

  Mijn dochter van vijf heeft deze oorwurm https://www.youtube.com/watch?v=fX4Vme6BDaE

  je eigen oorwurm wegwerken is één ding je dochter die de hele dag de tune van lassie loopt te zingen is twee

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  Antwoord aan  hangmat
  13/11/2016 - 11:23 11:23

  Nee, Lassie dat is iets wat tussen mevrouw Zwaar en mij blijft.

  Hoofdmeester
  13/11/2016 - 20:25 20:25

  “memorabele aflevering”

  Haha. Hahaha.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN