More

  RECENTE POSTS

  Ken jij deze verschijnselen in films en series?

  Als je wel eens een film of serie kijkt, kom je ongetwijfeld verschijnselen tegen die je direct herkent, maar waarvan je misschien niet wist dat ze ook echt een naam hadden! Wat denk je van het cliché recht vooruit wegrennen voor vallende dingen? Of de token personages die altijd vrij snel het loodje leggen? Welke van deze verschijnselen komen je bekend voor? Dazzle je vrienden met de trivia in dit rete-interessante lijstje, ter lering en vermaak, part 1. *Nerd- en spoileralert*

  1: Wilhelm scream

  De Wilhelm scream is een schreeuw die in ontzettend veel films te horen is wanneer er een henchman of ander disposable personage valt. Het mild verwijfde gilletje is inmiddels na 65 haar gebruik een running gag geworden en zodra je dit weet, hoor je hem overal. De schreeuw is vernoemd naar het personage Private Wilhelm die in de film The Charge At Feather River door een Indiaan in z’n poot werd geschoten. Sindsdien duiken Wilhelms lotgenoten in meer dan 225 films en series op als ze gewond raken of vallen. This cannot be unheard!

  2: Red Herring

  Een Red Herring is iets dat de kijker van belangrijke informatie afleidt of ze op het verkeerde been zet. Een voorbeeld is het personage Severus Snape in de Harry Potter-franchise. In eerste instantie lijkt Snape gewoon een waanzinnige asshole, wat hij ook wel is, maar uiteindelijk is het vooral een afleidingsmanoeuvre. Het kan een persoon zijn, een obvious suspect, maar ook een object. Deze term komt uit de jacht, waarbij er haringen op de grond werden gegooid om honden op een dwaalspoor te zetten.

  3: Redshirts

  Een redshirt is een personage dat geen introductie krijgt en vrij snel sterft. De term komt uit Star Trek (de jaren 60-versie) waarin karakters met rode shirtjes aan bij bosjes omvielen. Tegenwoordig kan een redshirt ook een personage zijn dat wèl geïntroduceerd is, maar die gewoon dood moet, omdat het kan. Voor wie Interstellar gezien heeft; je weet over wie ik het heb (minuut 2:05 in deze Honest Trailer).

  4: Prometheus school of running away from things

  Deze term is een hele bekende. Stel; er valt iets om! Een flatgebouw of, zoals in de Alien-prequel Prometheus een enorm ruimteschip en de helden staan op ‘t punt dat omvallende object op hun pet te krijgen. Dan gaan ze rennen. Maar welke kant rennen die losers dan op? Naar voren. In plaats van opzij, waar het vallende ding gewoon ophoudt. Zucht. (2:31 in deze EWW van Avatar)

  5: Cameo

  Deze zal waarschijnlijk iets bekender zijn. Een cameo is een korte verschijning van een beroemdheid in een film, serie of tv-programma. Dit is bedoeld als knipoog naar het publiek, of inderdaad, omdat het kan. Je kunt hierbij denken aan een scène in the Big Bang Theory met Stephen Hawking. De koning der cameo’s is echter acteur Stan Lee. Deze legende heeft in elke Marvelfilm een cameo. De ene keer is hij alleen even in beeld, de andere keer heeft hij ook wat tekst. Om dit soort cameo’s te zien, moet je vaak wel even de aftiteling afwachten.

  6: MacGuffin

  De term MacGuffin is een plot device in films of series. Het is vaak een object waar het allemaal om draait of wat belangrijk is voor het verhaal. Voorbeelden zijn the Holy Grail, R2-D2 en the Heart of the Ocean van Titanic. Het kan ook een soort quest of vraag zijn, zoals de betekenis van ‘rosebud’ in de film Citizen Kane.

  7: Sins of the Father

  Er zijn wel eens franchises waar niet elke film door dezelfde regisseur wordt geregisseerd. Sommige regisseurs sleutelen dan aan een verhaal of willen met grof geweld hun stempel op de film drukken. (Ja, ik heb het over jou, Alfonso Cuaròn.) Hierdoor kunnen er waanzinnige plotholes of tegenstrijdigheden ontstaan waar vervolgregisseurs dan weer tegenaan lopen. Deze verschijnselen worden dan sins of the father genoemd en ze zijn soms bloedirritant.

  Wordt vervolgd in Part 2…

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  10 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  10 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Møhammed Said al Sahaf
  29/11/2016 - 16:13 16:13

  Hoe noem je het verschijnsel dat in Amerikaanse (Politie) films en series niemand een deurbel heeft, diezelfde deuren van triplex zijn en computers altijd BLIEP doen met heel veel rollende tekst in een terminal?

  Monade
  Antwoord aan  Møhammed Said al Sahaf
  29/11/2016 - 18:11 18:11

  Hoe noem je het verschijnsel
  dat in Amerikaanse (Politie) films en series niemand een deurbel heeft
  “Your Door Was Open” en “Trespassing To Talk”

  diezelfde deuren van triplex zijn
  “Absurdly Ineffective Barricade” en “There Was A Door”

  computers altijd BLIEP doen met heel veel rollende tekst in een terminal?
  “Beeping Computers” en “Our Graphics Will Suck In The Future”

  TVTropes is je vriend.

  /HTH HAND

  grotesnor
  29/11/2016 - 18:30 18:30

  Stan Lee een acteur noemen vind ik wat teveel eer. Een niet (onverdienstelijke) stripverhaaltjesschrijver, dat dan weer wel. De king of the cameos is echter toch wel Sir Alfred Hitchcock!

  En wat te denken van het verschijnsel Alan Smithee? De regisseur die verantwoordelijk is voor menig mindere film.

  Frodooh
  Lid
  Antwoord aan  grotesnor
  30/11/2016 - 11:42 11:42

  Vergeet Qquentin Tarantino niet. Die was vaak zowel een Cameo als een Red Shirt

  Ketsman
  30/11/2016 - 03:20 03:20

  “Kapitein Reet van de uss Enterreet, schopt reet na dalende porno rating”

  Bart
  Bart
  Gast
  30/11/2016 - 10:33 10:33

  En dat alle telefoonnummers in films beginnen met 555. En dat ze aan de telefoon nooit ‘hallo u spreekt met…’ of ‘dag..’ zeggen.

  Weirdoinventor
  Lid
  30/11/2016 - 13:05 13:05

  Retetropes?

  Bismarck
  01/12/2016 - 12:27 12:27

  Gelukkig valt het met die redshirts wel mee.

  RRRobert
  RRRobert
  Gast
  04/12/2016 - 15:09 15:09

  De kick back van een kogelinslag, die 1000 maal groter is dan de terugslag van het wapen waarmee diezelfde kogel werd afgevuurd.

  Computertekst die wordt weergegeven alsof de computer door een 2400baud modem uit 1983 van data wordt voorzien

  Auto’s (of andere voer-, vlieg- of vaartuigen) die, na schade opgelopen te hebben, ineens veel harder, sneller of hoger kunnen dan voorheen.

  Terminale verwondingen die binnen luttele minuten tot Waarlijke Wederopstanding van de Hoofdpersoon leiden.

  Bismarck
  Antwoord aan  RRRobert
  05/12/2016 - 12:16 12:16

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN