More

  RECENTE POSTS

  IWIH wil een Carver!

  Carver was een kleine maar heerschende autoproducent van driewielige auto’s. Zo’n 90% van de auto’s vervoeren slechts één persoon. Met dit gegeven is ing. A. van de Brink met een aantal andere ingenieurs een auto gaan ontwikkelen voor één persoon: de Carver One. Carver is begonnen in ‘s Gravendeel en is later verkast naar Dordrecht, toen het op ‘grote’ schaal auto’s ging produceren. Op zich zijn driewielige auto’s niet zo heel spannend, maar Carver had (heeft) een geweldig systeem. Bij het nemen van een bocht, worden de carrosserie en het voorwiel hydraulisch gekanteld, terwijl de achteras en de achterwielen recht op de weg blijven. Als inzittende hang je dus mee in de bocht.

  Door dit kantelen van de carrosserie wordt het zwaartepunt beter verdeeld, wat dus inhoudt dat je bochten snoeihard kunt nemen (DVC systeem, meer technisch blabla vind je hier). Standaard ligt er een 660cc motorblok in, hij weegt slechts 650 kilogram en hij doet 0 – 100 kmh in 8 seconden, niet zo heel boeiend dus. Maar wie een beetje kan sleutelen, hangt er een 1300cc motor in en dan is je Carver One bloedsnel. IWIH heeft het geluk gehad een keer te mogen meerijden met iemand met een Carver voorzien van een 1300cc. Als passagier is het uiterst beroerd; je zit achter elkaar. IWIH is motorisch gestoord, dus het in- en uitstappen viel niet mee. Aan kofferbakruimte heb je nulkommaniets, het apparaat vraagt verschrikkelijk veel onderhoud en van binnen is het ontzettend lawaaierig. Maar wat een fantastische rijervaring geeft zo’n Carver! Het is alsof je weer even in de spin op de kermis zit. Je zwiert en zwaait vrolijk door alle bochten.

  Carver heeft in 2009 zijn faillissement aan moeten vragen, omdat er problemen met het leveren van de onderdelen waren. Ze worden dus al een tijdje niet meer gemaakt. Momenteel wordt er een soort van Carver in China gemaakt door de Chinese scooterfabrikant Sunra. Van de Carver One zijn er slechts 250 gemaakt en dat maakt hem zeldzamer dan een Porsche 918 of een LaFerrari. Helaas maakt dat de auto’s ook ontzettend duur. De auto’s kosten destijds ongeveer 45.000 euro. Er staat momenteel een Carver One te koop op Marktplaats en hier vraagt de eigenaar nog steeds 42.000 euro voor. Goed, het ding heeft bijna geen kilometer gelopen en dus zo goed als nieuw, maar toch. Voor een auto van 9 jaar oud is dat behoorlijk fors. Maar mocht je nog ergens 42.000 euro hebben liggen, dan rijd je daarvoor wel in een stukje Hollandsch glorie! En je kinderen kunnen niet mee, dus ondanks wat motorlawaai, is het heerlijk rustig bijkomen.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  5 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  5 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Doggy Biscuit
  Doggy Biscuit
  Lid
  25/08/2016 - 12:12 12:12

  Ik heb voor € 900 een Daihatsu Cuore uit 2002 met een driepittertje van 897cc. Als ik daarin zit ziet het er van buitenaf uit alsof de Incredibles langsrijden. Hiermee over Neerlandsch wegen rijden geeft dezelfde beleving als hierboven omschreven, inclusief het ontberen van welke vorm van kofferruimte dan ook en motorherrie. En je houdt €41.100 over om een lekker ijsje van te kopen

  Doggy Biscuit
  Doggy Biscuit
  Lid
  Antwoord aan  Ik was in Haren
  26/08/2016 - 10:47 10:47

  Als ik een bocht te snel neem kantelt mijn wagentje ook. Weliswaar naar de buitenzijde van de bocht, maar dat is zeker ook een heel bijzondere ervaring. Maar desalnietteplus een gave natte droom van een autobouwer die Carver.

  John Hoogenstrijd
  John Hoogenstrijd
  Gast
  Antwoord aan  Doggy Biscuit
  05/12/2019 - 15:56 15:56

  Ze kosten nu 8.900€ nieuw elektrisch !!!

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN