Tenzij u de afgelopen maanden dood en begraven èn bovendien door de wormen opgevreten bent, weet u natuurlijk wat we bedoelen. Politiek gezien best wel een dingetje, waar zowel lacherig als verontrustend op wordt gereageerd. Zoniet door Ad van den Broek Sr. uit het Brabantse Eerde, eigenaar van Bouw- en Metselbedrijf Van den Broek & Zn. Een man die -waar anderen vaak alleen problemen zien- juist de onverwachte kansen uit het leven weet te halen.

Om precies te zijn: de kans dat zijn bedrijf de opdracht gegund gaat krijgen om De Muur te metselen. Retecool nam de buurtbus naar Eerde en sprak met deze kleine aannemer met grote ambities.

“Meneer van den Broek, naar wij gisterenavond laat hebben vernomen in Café De Driesprong, zou u een offerte hebben uitgebracht op de Openbare Aanbesteding door President Trump om een muurtje te metselen tussen de Verenigde Staten en Mexico. Klopt dat en wat moeten we ons daar bij voorstellen?”
“Dat is inderdaad correct. Via via ken ik Pete Hoekstra, en die heeft me in ruil voor wat “wederdiensten” bij Trump geïntroduceerd. Eerst hebben we op de achterkant van een bierviltje geprobeerd een mooie scherpe prijs te maken, maar dat bierviltje bleek al snel te klein. U moet namelijk weten dat die muur ongeveer 2500 km lang wordt en 6 meter hoog, dus dat zijn heel wat bakstenen. En dan moeten er ook nog plinten tegenaan, en misschien wel wat stopcontacten om de 100 meter, en ander meerwerk. Dan hebben we het over een gigantisch bedrag.
Om toch een beetje scherp aan te prijs te zitten zijn we een samenwerking aangegaan met FEBO, om op een aantal plekken in de muur een Automatiek in te bouwen. Aan zowel de Amerikaanse als de Mexicaanse kant natuurlijk. Als je dan toch 2500 km muur bouwt, dan is het uiterst lucratief om de consument uit die muur te laten eten.”

“Iemand nog een Mexicano?”

“Meneer van den Broek, uw bedrijf heeft naast uzelf uw twee zoons als metselaars in dienst. Hoelang denkt u wel niet bezig te zijn met die muur?”
“We hebben het hier over zo’n 15 miljoen vierkante meter muur, en we doen met z’n drieen ongeveer 50 vierkante meter per dag. Als er verder niets tegenzit dan zouden we over een jaar of duizend kunnen opleveren.”

“Meneer van den Broek, denkt u dat u een kans maakt?”
“Tot zover heeft nog niemand het aangedurfd om ook een offerte uit te brengen, want men vindt de risico’s te groot. Maar ik vind dat ondernemen nou eenmaal gelijk staat aan risico’s nemen. En groot denken hoort daar natuurlijk bij. Maar ik merk dat dat bij collega’s hier in het dorp ook wel tot jaloezie leidt. Zo hoorde ik laatst in Café De Driesprong een concurrent roepen dat als ik de opdracht gegund krijg, ze mij tegen de muur zouden moeten zetten en kapot schieten. Maar daar probeer ik dan een beetje boven te staan.”

0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Toxteth O'Grady
Beheerder
03/02/2017 - 15:01 15:01

Waarom geen muur van Mexicanoos?

Ds. Ploppo
Redacteur
03/02/2017 - 15:24 15:24

Fantastisch plan natuurlijk; vooral die FEBO om de zoveel Km gaat scoren.

Maar…
Ik neem aan dat de kroketten er aan de Amerikaanse kant uitgehaald worden (de Mexicanen hebben daar geen geld voor). Dat betekent dat ze er aan de Mexicaanse kant ingestopt gaan worden. Weer een stuk werkgelegenheid dat de Amerikano’s mis gaan lopen. Dat gaat vast problemen opleveren.

Ketsman
03/02/2017 - 19:24 19:24

Daar gaat m’n transatlantische pijplijn.

Spiekerboks
Spiekerboks
Gast
04/02/2017 - 21:59 21:59

Als er ook groentekroketten en kaassoufflés in de muur passen hebben we een match.

Trump’s Wall will be the greatest green Wonder of the World:
http://www.wattisduurzaam.nl/11629/energie-beleid/trumps-wall-will-be-the-best-green-wonder-the-world/