More

  RECENTE POSTS

  BREKEND: Linken naar illegaal geplaatste foto’s geen schending auteursrecht

  Kolere, het is wel de week van Geenstijl. Eerst samen met bandenplakkert Thierry Baudet een geldig referendum er doorheen jassen om vervolgens nog even de vloer aan te vegen met sanoma en daarmee het internet redden

  Wat wil het geval? Geenstijl linkte in 2011 naar naaktfoto’s van Britt Dekker (NSFA). Blijkbaar waren er namelijk mensen die de foto’s toch wilden zien (dat je daar geen Playboy voor koopt kunnen wij ons namelijk levendig voorstellen). Sanoma op haar achterste benen, want (blijkbaar in de veronderstelling dat mannelijk Nederland zat te wachten op een blote Britt Dekker) die dachten met het plaatsen van deze foto’s een enorme sloot geld binnen te trekken. Helaas pindakaas linkte Geenstijl naar de foto’s die ergens in een zipje op een downloadsite.

  De gang naar de rechter was voor Sanoma snel gemaakt, die de uitgeverij overigens ook in het gelijk stelde. Geenstijl moest de link verwijderen en een schadevergoeding betalen. Gelukkig ging Geenstijl in hoger beroep. waarna deze uitspraak in 2013 volledig van tafel werd geveegd. Uiteindelijk kwam de zaak zelfs bij de hoge raad terecht, die advies heeft gevraagd aan het Europees Hof. Advocaat Melchior Wathelet van het Europees Hof voor Justitie oordeelt als volgt (pdf-alert):

  Het plaatsen van een hyperlink die verwijst naar een site waarop zonder toestemming foto’s zijn gepubliceerd, vormt op zich geen schending van het auteursrecht. De motieven van de hyperlinker en de omstandigheid dat hij wist of behoorde te weten dat geen toestemming was gegeven voor de oorspronkelijke mededeling van de foto’s op andere sites, zijn niet van belang

  Dat is nogal een uitspraak, want dat kan ook verstrekkende gevolgen hebben voor Tim Kuik en zijn toko. Dit soort adviezen wordt namelijk vrijwel altijd overgenomen an zal ook gebruikt worden door Nederlandse rechters om een oordeel op te baseren.

  Retecool heeft samen met een vaste bezoeker JayJay ook al eens met dit bijltje gehakt. JayJay plaatste een foto van Johan Cruijff met 14 op zijn rug in een reactie op retecool. Vervolgens werd hij aangepakt door de inmiddels overleden fotograaf van de betreffende foto, Guus de Jong. Uiteindelijk heeft Guus de Jong de door hemzelf aangespannen rechtszaak verloren, maar in eerste instantie leek het er ook op dat JayJay flink moest schuiven. De foto werd overigens niet geplaatst op Retecool, maar ingesloten via een link, wat dus niet strafbaar is volgens het Europees Hof.

  Legale stappen? Wij smullen er van. Zo hebben we Cition al eens ten gronde gericht en hakt onze huisjurist wel vaker met dit bijltje. Ons vertellen hoe hard jij legaal stapt kan op Twitter, en via Facebook kan dat uiteraard ook, maar dan wel nadat je onze pagina geliked hebt.
  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  behanger
  Beheerder
  07/04/2016 - 13:18 13:18

  Is dat met die comment-foto ook goed gegaan doordat het een link was, of was er iets anders waarop het afketste? Waarom was Jay Jay het bokje en niet de eigenaar van de site? Hoe kwamen ze bij de n.a.w. van deze reaguurder?

  Johnny Drama
  Johnny Drama
  07/04/2016 - 15:26 15:26

  Als je de Panama papers er ook bij optelt kunt je wel stellen dat afgelopen week dé week was van long-game-participatie-journalistiek. En dat smaakt naar meer!

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN