More

  RECENTE POSTS

  Alarm, het is vrijdag de 13e!!

  Pas op voor zwarte katten en ladders vandaag. Kijk ook uit met gladde wegen, heet water, Aygo’s, hondenpoep en muziek uit Volendam, want het is weer vrijdag de 13e! Hoe komt het dat mensen massaal schichtig en extra alert raken als de 13e op een vrijdag valt? Er is een duidelijk effect van deze datum te zien, vooral in de Verenigde Staten van USA, maar ook in liften. De 13e verdieping ontbreekt vaak, want het getal 13 zou ongeluk brengen. Raarrrr. Waar komt dat bijgeloof vandaan?

  Datums

  Sowieso hechten we met z’n allen enorm veel waarde aan datums. Dagen waarop je viert dat je zoveel jaar geleden geboren bent, dat je met veel eten viert dat er een profeet geboren is, die eigenlijk in maart ter wereld kwam, maar ook dagen waarop een dieet begint omdat het toevallig opeens 2017 is in plaats van 2016 en dagen waarop je vis/gehakt eet. Die dagen staan echter allemaal vast, die komen ieder jaar (of week) terug, maar vrijdag de 13e is anders. In 2017 zijn er twee: vandaag en in oktober.

  Iets met je zus

  Als we eventjes Wikipedia in duiken, zien we dat de negativiteit rondom vrijdag de 13e in eerste instantie weer met die fijne vent J. H. Christus te maken heeft. Man, man, man, wat heeft die kerel toch een invloed gehad als je er goed over nadenkt. Bedankt, makker. Hoeveel dagen zijn er in een jaar dat hij weer om de hoek komt eigenlijk? Kerstmis, Pasen en Pinksteren zijn er al zes. Hebben we nog Hemelvaartsdag en Goede Vrijdag en ik vergeet er vast nog een paar. Maar ik dwaal weer eens af. In elk geval is het met vandaag dus iets met zijn kruisiging en dertien dinnerboys aan tafel. Jaja.

  Maar

  Een andere verklaring blijkt iets met de Tempeliers te maken te hebben, ook weer terug te voeren naar J. C. uiteraard. Gelukkig was er ook de Noorse god Loki die als dertiende aan tafel schoof, wat blijkbaar niet de bedoeling was. Zien we al een overeenkomst? In Nederland kwam de link pas veel later, namelijk in 1896, toen er in de krant melding werd gemaakt van vrijdag de dertiende als ongeluksdag. Zoals ik al zei leeft het in de States behoorlijk, zo erg zelfs dat hele volksstammen thuisblijven vandaag en dat zakelijke transacties worden uitgesteld. Hysterisch much?

  Selffulfilling prophecy

  Met dit soort dingen is het in mijn ogen vaak een selffulfilling prophecy. Als je dénkt dat iets mis gaat, is de kans groter dat het ook daadwerkelijk mis gaat omdat je er meer (of teveel) op let. De mensen die vandaag brokken maken gaan ook absoluut de datum erbij betrekken, daar kun je donder op zeggen. Het grappige is dat er in Nederland juist minder ongelukken blijken te gebeuren op vrijdag de 13e, omdat mensen zo alert zijn. In Engeland is het andersom; daar gebeuren vandaag gemiddeld juist meer ongelukken dan op een andere datum. Hm.

  Onze tip voor vandaag is: fuck vrijdag de 13e. Het is toevallig vrijdag, dat is het elke week opnieuw. En het is toevallig de 13e, dat is het elke maand opnieuw. Fuck het, doe lekker normaal en happy vrimibo.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  cspr
  Lid
  13/01/2017 - 15:38 15:38

  En de HOEVEELSTE dag is het morgen!??

  Juist.

  MadDieu, drukt zijn snor
  13/01/2017 - 19:03 19:03

  In NL is 13 eigenlijk een geluksgetal.

  De VOC kocht grote partijen scheepsbeschuit. Die werden per gros en per dozijn verpakt ingekocht. Maar er werd geëist dat iedere losse verpakking een dozijn ongebroken beschuiten bevatte.
  Tot de dag van vandaag zitten er 13 beschuiten in een rol.

  Xloph
  14/01/2017 - 19:10 19:10

  En zojuist op zaterdag de 14e heeft SpaceX weer een raket laten landen op een boot. Mèt onboardbeelden vanaf de raket deze keer.
  Ik blijf me er elke keer weer over verbazen hoe knap dat is.

  https://www.youtube.com/watch?v=_-iDZA2vdzc

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN