De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), lieve Retecoollezertjes, u kent ze wel, die rots in de branding die ons landt keer op keer behoedt voor onhygiënische snackbars, paardenvlees in je biefstuk, BSE in je gehaktbal of gif in je eieren. Nou ja, dat behoeden is natuurlijk vaker niet gelukt dan wel, maar daar gaat het nu even niet om. Waar het om gaat is dat de NVWA eindelijk paal en perk stelt aan de pure misleiding door die Vegetarische Slager. Heel goed dat iemand deze beerput opentrekt, waar overigens helegaar geen beren in blijken te zitten, dus voila: daar is het eerste schandaal al!

Dus toog ik, samen met collega Bas Taart, die helegaar geen taart is, met de Tikibus naar het HQ van de NVWA, en we spraken daar met Karel de Vlieger, die tot onze verrassing in de verste verte niet op een vlieger lijkt.
“Ja ik was laatst bij de Appie, en daar kocht ik dus per ongeluk een doosje Kipstuckjes voor in m’n Knorr Wereldgerecht, terwijl ik dacht dat het Kipstukjes waren. Pure misleiding en bedrog natuurlijk. Ja, dat er maar liefst vier keer de term “vegetarisch” op de voorkant van de verpakking staat, waarvan twee keer in kneiterts van letters, plus de term Vegan, plus de term vega, daar kan je toch niet van verwachten dat ik dan weet dat het geen echte kip is? Toen we dit hier bij de NVWA gingen onderzoeken bleek dat die vegetarische misleiding veel verder gaat dan we dachten. Zo vonden we dat er in Spekkoek vrijwel nooit spek zit, in WC-Eend geen eend, en in Leerdammer geen leer.

Misleidend my ass

Aansluitend gingen we nog wat verder en vonden dat plaatjes van lachende-dieren-buiten-in-een weiland op verpakkingen ook enorm misleidend zijn. En dan is het nog een stapje verder om vast te stellen dat het misleidend is om de term “worst” te gebruiken als je het eigenlijk hebt over “dubieus slachtafval van schattige varkentjes in een darm verpakt”. En wat te denken van termen als “natuurlijk” of “ambachtelijk”. Of “gezond voor kinderen”.
Uiteindelijk kwamen we zo bij onszelf uit, en zagen we in dat de ‘A’ in ‘NVWA’ net zo goed misleidend is. Het suggereert namelijk dat ze een autoriteit zijn en dus zouden moeten weten waar ze het over hebben. Sinds vandaag weet iedereen dat dat dus niet zo is.

18

Reaguur dan!

avatar
12 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Ds. PloppoKetsmangrotesnorBobbie rotkopBismarck Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
Bismarck
Bismarck

De kippen van mijn ouders zijn beslist geen vegetarische kippen. Die lopen los door de tuin en pikken daar geregeld wormen en insecten op.

Ketsman
Ketsman

Wat nou als vegetarische mensen eigenlijk geen mensen zijn? Hebben ze dat al onderzocht?

MadDieu
MadDieu

Het probleem zijn de reguleringen.
Zo mag je op een product zetten “100% roomboter”, indien op de ingrediëntenlijst minimaal 7% roomboter staat. (je snapt dat in ‘100% roomboter’ boterkoek andere vetten eerder vermeld worden.)
Worst mag alleen worst heten als er minstens 10% rood spierweefsel vleesch in zit. (Britse schapenworstjes haalden die norm nooit, maar dankzij Duitse pressie nu soms wel.) Het is dus niet mogelijk om vegetarische worst te maken.

Mensen, die soms koken voor iemand met lactose-intolerantie, weten dat je niet hoeft te zoeken naar kwark (platte kaas), yoghurt en boter bij de sojamelkproducten (soms staat er heel klein ‘te gebruiken als slagroom’ op.)

Bismarck
Bismarck

Straks mag je een Limburgse vlaai zeker alleen nog zo noemen als ie inderdaad in Limburg gebakken is?

Ketsman
Ketsman

Vlaai? Waarom zou je dat nou eten?

Bismarck
Bismarck

Omdat iemand jarig is?

Ketsman
Ketsman

Nee toch. Helemaal niet.

Bismarck
Bismarck

Ja, toch wel. En weet je wat het mooie is? In Limburg is elke dag wel iemand jarig!

MadDieu
MadDieu

Vlaai, mijn ideale ontbijt.
Uiteraard zonder slagroom en zonder suikerstrooisel op het deksel. De enige vlaai met extra zoet is kruisbessen met eiwitschuim.

Ketsman
Ketsman

Kunnen ze die bende niet gewoon naar een plant noemen? Dat scheelt een hoop komkommernieuws en gevloek aan de kassa.

Ketsman
Ketsman

Zelfs de vleesbouillonblokjes zijn tegenwoordig voor 95% vegetarisch!

N=1

Heel verstandig onderwerp om mee naar buiten te komen NVWA. Na de fipronil eieren was het tijd om wat daadkracht te tonen en misstanden met gezag, autoriteit en deskundigheid aan te pakken.

Bismarck
Bismarck

Iemand de NVWA al gewezen op die blikjes ansjovis waar “Pulled Pork” op staat?

N=1

Next, de misleidende snoepfabrikanten!comment image

Bobbie rotkop
Bobbie rotkop

Ok ok, ben ik nou de enige die het wel eens is met dit verbod? Als ergens 0.0 kip in zit, dan moet je het geen kip noemen. vegetarische kip bestaat niet.
Ik las ook dat de vegetarische slager gereageerd had met “dit is een actie van de vleeslobby” en toen dacht ik meteen: ja, net zoals het label kip op dat product een actie is van de anti-vlees lobby om iedereen van vlees af te krijgen, de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.
Vlees is vlees en is per definitie dus niet vegetarisch. een vegetarisch product kan een naam dragen die aangeeft dat het gaat om een vleesvervanger, maar that’s it wat mij betreft.
Dat er behoorlijk gesjoemeld wordt in de vleesindustrie is duidelijk en daar moeten ze veel en veel harder tegen optreden, maar dat doet in dit geval niet ter zake mijns inziens.

grotesnor

Fokke en Sukke lezen ook Retecool en doen plaginaat:
comment image

Ketsman
Ketsman

Als je kan uitvogelen dat er heul niet zoiets bestaat als stukke vegetarische kip, ben je hooguit iets slimmer dan je buurman. Geen reden tot wharrgarbl. Bij de rest van ons kan het tot ernstige verwarring en hersenschade leiden.

Ds. Ploppo
Ds. Ploppo

En wanneer gaat dan de vleestomaat aangepakt worden?

Toen gisteren een NVWA mannetje gevraagd werd of de vleesindustrie bij hen had gelobbyd om de vega-concurrent een poot uit te draaien, was het antwoord dat het naar aanleiding van een tip van een consument was.

Oftwel… “Ja, het was de vleesindustrie, maar dat zijn ook consumenten, dus door die term te gebruiken veeg ik m’n straatje schoon.”