More

  RECENTE POSTS

  BMW Alpha Motorcycle door Mark Atkinson & Mehmet Doruk Erdem

  Mehmet Doruk Erdem is een freelance industrieel ontwerper uit Istanbul. In die hoedanigheid postte hij twee jaar geleden wat renders online van een soort op salt flats racers lijkende motor die hij had ontworpen op basis van een BMW tweewieler.

  En terecht, want ondanks dat het ontwerp weinig realistisch was, zagen die renders er wel absoluut fantastisch uit. Dat vond motorbouwer Mark Atkinson ook. Dus trok hij de stoute schoenen aan en probeerde hij contact te zoeken met Mehmet om te kijken of het ontwerp ook gebouwd kon worden.

  BMW K75

  Helaas reageerde Mehmet niet op zijn vragen, dus is Mark gewoon maar begonnen met het bouwen van de BMW Alpha. Hij had gelukkig toch nog een gecrashte BMW K75 staan. Helaas liep Mark keer op keer tegen een aantal problemen aan omdat hij niet de beschikking had over de juiste tekeningen van Mehmet. Na lang proberen is het Mark toch gelukt om contact te krijgen met Mehmet, waarna ze samen aan de motor zijn gaan werken.

  Uiteindelijk hebben Mark en Mehmet 16 maanden samen aan de motor gewerkt. Dat was uiteraard niet altijd even makkelijk, want Mark zit in Utah en Mehmet in Istanbul, maar dankzij het internet konden ze elkaar op de hoogte houden van de voortgang. Mark over de nogal wonderlijke samenwerking:

  This interaction could have never happened thirty years ago. Two guys with differing ideas, coming together for a common goal. A Mormon and a Muslim, across the world from each other. We’ve become friends.

  BMW 328 Mille Miglia

  Hoewel je het niet zou verwachten, was het vormen van de body van de motor het grootste probleem. Vooral het stevig maken en de boel in de juiste vorm krijgen was een enorme klus, waarvoor Mark de hulp van meerdere mensen heeft moeten inroepen. Uiteindelijk is het resultaat, met op de BMW 328 Mille Miglia gebaseerde nieren in de neus, wonderbaarlijk mooi geworden.

  BMW Alpha

  Het stuurgedeelte, dat door de vormfactuur van de machine uiteraard totaal anders is dan bij een reguliere motor, heeft Mark gebaseerd op een ingediend patent uit 2007. Hierdoor was dit deel van het bouwproces redelijk vlot opgelost. Uiteindelijk is het zelfs mogelijk om de motor straatwaardig te maken, maar dat is waarschijnlijk het kleinste probleem. Want ondanks dat de machine er onvoorstelbaar mooi er uit ziet, is hij zo goed als niet te besturen. Check dit filmpje maar eens waarin Mark op de Bonneville Salt Flats nogal stuntelig probeert weg te rijden op de BMW Alpha. Niet doen dus en gewoon ergens midden in je huiskamer zetten of aan de muur hangen, want verder is het apparaat een waar kunstwerk.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN