Maartje Schoolderman noemt haar producten “Culinair eten uit blik“. Daar was Albert Heijn het blijkbaar ook mee eens, en dus kreeg Maartje een zak geld om haar producten supermarkt-klaar te maken, waarna ze in de schappen van de grootgrutter uit Zaandam werden geplaatst.

Webmeister is vervolgens naar de Albert Heijn gestiefeld om zo’n supermarkt-klaar product te scoren en we weten inmiddels allemaal wat het resultaat daarvan was. Juist, dat was niet erg fraai. Maar goed, ergens moeten de producten van Maartje toch bij AH een soort ah-erlebnis hebben getriggerd, want als het niet te vreten was, dan zou het ook niet in de schappen van de supermarkt terecht zijn gekomen (hoewel).

De producten die in de schappen van de supermarkt liggen, zijn namelijk niet dezelfde producten waarmee Maartje “furore” maakte. Dus zijn we speciaal voor Vretecool op zoek gegaan naar die producten. De side van vanBlik hielp in ieder geval niet erg mee, want daar worden alleen de supermarktvarianten van vanBlik geadverteerd. Maar Vretecool is niet voor één gat te vangen, dus zijn we verder gaan zoeken. De Pulled Pork in BBQ saus blijkt nog steeds te koop te zijn (waarschijnlijk onverkochte voorraad). Zo kun je bij Bever een blikje scoren voor 6 euro. En ook bij snackbarleverancier Sligro zijn de blikjes Pulled Pork van vanBlik nog steeds te vinden.

Pulled bittergarnituur

Mooi, het blikje is dus binnen. Eindelijk is het tijd om te ontdekken waar ze nou bij de Albert Heijn zo ondersteboven van waren. En niet alleen bij de Albert Heijn, dit blikje pulled pork zou zelfs de portie bitterballen van de kaart moeten gaan vegen volgens Schoolderman:

De blikken zijn binnenkort ook verkrijgbaar in cafés. Veel mensen hebben geen zin meer in bittergarnituur

Oh man, de hel op aarde; Gereserveerd op een plankje, met de pulled pork zo goed als zeker nog in het blikje en een kampvuurtje als warmhouder. Waarschijnlijk alleen te bestellen met een houthakkersoverhemd, een knotje in je haar en een gekwetste blik (!) in je ogen. Maar dan schijn je wel een culinaire verrassing voorgeschoteld te krijgen waar je U tegen zegt. Want iedereen die een blikje voer van Maartje voorgeschoteld kreeg, is volgens haar om. Terwijl Maartje naar eigen zeggen eigenlijk helemaal niet kan koken.

Diervriendelijk en goudeerlijk

Goed, mooi moment dus om het blikje open te trekken, maar niet voordat we de buitenkant aan een grondige inspectie onderwerpen. De bedoeling van Maartje is om blikvoer hip te maken, dus hoort daar ook een hipster-buitenkant bij. Zo gezegd, zo gedaan: De buitenkant is lekker grafisch, met een grappig bedoelde afbeelding van een varken. Nu kan ik me zo voorstellen dat het varken in kwestie daar heel ander over denkt, ondanks dat het vlees blijkbaar diervriendelijk is. Maar wacht, diervriendelijk vlees bestaat niet. Het dier is voor dit vlees gedood, dus als erg vriendelijk zal hij of zij het niet hebben ondervonden. Maar naast diervriendelijk vlees zitten er ook nog eens eerlijke ingrediënten in. Dat is mooi! Er zitten dus geen oneerlijke ingrediënten in. Dus het natriumnitriet is goudeerlijk en doet zich niet voor als E250, maar gewoon als natriumnitriet. Nou, is me dat toch even eerlijk!

Zelfs bij Kitekat hebben ze zoiets van “Also Also Also”.

Makkelijk en snel

Zoals het bij blikvoer hoort, is ook de bereiding van deze hipstervariant lekker makkelijk en snel. Kwestie van blik open trekken, pannetje op het vuur jassen, inhoud uit het blik in een pannetje plempen, opwarmen en roeren. Is dat lekker makkelijk en snel, of is dat lekker makkelijk en snel. Dat gaan we dus doen, pannetje op het vuur, blikje opentrekken en in het pannetje jassen. Minireet 1, die inmiddels al vier en een half jaar oud is en dus al de nodige culinaire ervaring heeft opgedaan, merkt tijdens het opentrekken van het hippe blikje dat de inhoud naar knakworstjes ruikt. Dat kan toch niet echt de bedoeling zijn bij pulled pork.

Koken, of niet koken? Dat is de vraag.

Pulled pork moet naar heel zacht gegaard en kruidig gemarineerd varkensvlees ruiken. Daarbij zit deze Pulled Pork van vanBlik in 40% bbq saus, dus zou de boel al helemaal niet naar knakworstjes moeten ruiken, maar naar zacht gegaard varkensvlees in bbq-saus. Nu ja, knakworstjesgeur dus. Het opwarmen van het goedje brengt daar overigens geen verandering in. Het enige wat er gebeurt is dat de substantie wat dunner wordt. Wat zeg ik, dunner. Het lijkt te schiften in taai draadjesvlees en bruin gekleurd water.

Van klomp meuk naar geschifte bagger in 14 seconden.

Opdienen maar

Er staat overigens niet op het hippe blikje dat de boel niet mag koken, maar voor de zekerheid zorg ik er sowieso voor dat het niet gaat pruttelen. Ik mag me immers inmiddels kant en klare blikvoer-connaisseur noemen, dus weet wel hoe blikvoer opgewarmd dient te worden. Zodra de dampen er vanaf komen, giet ik het goedje in een bakje en is het tijd om de pulled pork met bbq saus op te dienen. Om het wat dragelijker te maken, server ik de pulled pork met een fijn biertje en aangezien pulled pork toch een wat culinair hipster-imago heeft, schenk ik er het buitenbeentje onder de trappisten bij: een Orval Trappist. Zelf aangeschaft en geïmporteerd vanuit de Abdij Notre-Dame d’Orval in Florenville.

Nu is het in ieder geval 100% zeker dat er tenminste iets lekker is.

Tijd om te proeven

De lepel gaat er in. Ik heb bewust geen wit broodje erbij gepakt, want een goeie pulled pork is ook lekker zonder wit kadetje. Het gaat er om dat ik de smaak van het gerecht in zijn volle glorie tot mij kan nemen. Nou, dat heb ik geweten. Prompt begrijp ik dat kroegeigenaren bitterballen willen vervangen met deze rommel. Als er iets de drankconsumptie in je toko kan verhogen, is het wel de toevoeging van zout in je snack. Dat treft, de Pulled Pork in BBQ-Saus van vanBlik is bremzout. Echt. Taart klaagde al over zout in zijn pulled pork review, maar dit is werkelijk de overtreffende trap. Het smaakt naar taai draadjesvlees in water van de dode zee. Maar dan gekleurd met natriumnitriet, dat immers niet voor niets de bijnaam kleurzout heeft gekregen.

ik zou er ook geschift van worden.

Overigens blijft de boel kneiterhard schiften in het bakje, dat toch voor enige afkoeling heeft gezorgd. De pulled pork bestaat voornamelijk uit kleine flintertjes vlees en heel af en toe lijkt er een wat groter stuk vlees in te zitten, dat overigens prompt aanzienlijk minder zout is. Het lijkt dus voornamelijk de “bbq-saus” te zijn die voor de zoutexplosie zorgt. Dat betekent overigens niet dat dit grotere stukje vlees wel lekker is, want dat is het dus niet. het smaakt naar taai, smaakloos en kapot gekookt varkensvlees.

Conclusie

Tja, wat ga ik hier over zeggen. Kan ik je dit aanraden? Wil je dit in de kroeg naar binnen peuzelen, onder het genot van een moeilijk biertje en een kampvuurtje op je tafel? Gaat dit de bitterbal vervangen? Is dit hip? Nee, dit is zout zonder verdere smaak. Niet doen dus, ook niet na een avond stappen. Want daarna heb je alleen maar meer dorst en dat is na een avond stappen nou net niet de bedoeling.

Meer Vretecool? Dat kan. We hebben namelijk alle posts van Vretecool gebundeld onder een eigen url: www.vretecool.com. Hoe hard heerst dat dan! Daarnaast is er sinds kort ook een speciaal Vretecool-forum. Hier kan je suggesties achterlaten voor een volgende Vretecool-post, maar je kunt er uiteraard ook je eigen Vretecool-ervaring delen. Vretecool, de meetlat voor je maag.

RECENSIEOVERZICHT
Verpakking - hipsterblik
Bereiding - makkelijk en snel, maar ook onduidelijk
Smaak - Bremzout, echt, wtf
DELEN HEERST HARD
VORIGE HEERSPOSTBreekt de tweede Spaanse Burgeroorlog uit?
VOLGENDE HEERSPOSTVerzin Een Onderschrift 02-10-2017
Reet
Sinds jaar en dag de Grote Leider van de Ondemocratische Website Retecool.com/nl. (OWR) Door zijn redactieleden wordt hij ook wel de Briljante Kameraad en de Geweldige Leider genoemd. Pent inmiddels al ruim 14 jaar zijn geliefde weblog vol.

Reaguur dan!

10 reaguursels op "Vretecool: Pulled Pork in BBQ Saus uit blik – vanBlik"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat weten wanneer
kneistonie

Het woord zout staat een paar keer genoemd op het blik. En nog een keer vermomd als ansjovis.

Bismarck

Wel een WTFBBQ-momentje zeg, koop je een blik “pulled pork”, zit er Ansjovis in.

Flepz0r

Terwijl het bij rundvlees standaard is in de bunker, zou ik het bij verrekes niet aanraden.

Ketsman

Evolutie! Yeah baby!

Ketsman

Weet Foodwatch hier al van?

Arduenn 

Ik mis de test met het controleblik (kattenvoer) in dit overigens onetische experiment waarvoor hulde.

Arduenn 

Serieus, vergelijk de volgende batch pulled pork met een blik Whiskas Walvisvlees, qua wetenschappelijke basisnullijncontrole.

Roel Zwaar

“Minireet 1, die inmiddels al vier en een half jaar oud is en dus al de nodige culinaire ervaring heeft opgedaan, merkt tijdens het opentrekken van het hippe blikje dat de inhoud naar knakworstjes ruikt.”
Als er geklopt wordt door jeugdzorg, van mij weten ze het niet hoor.

Flepz0r

Er zijn natuurlijk ook klasgenootjes waar minireet over de vloer komen die er goed aan hadden gedaan wat vaker vretecool te lezen.