More

  RECENTE POSTS

  Zelfdoding Moet Mogen

  Eén ding dat nog altijd voor behoorlijk wat tweespalt op de redactie zorgt, is het onderwerp roken. ‘Roken moet ik mogen’ denkt de ene helft. De andere vindt het zonde van diezelfde redactieleden. Je ziet immers niet graag dat je collegae zichzelf om willen brengen. Daarnaast: die arme rokers, die al overal worden weggekeken. In onreine, achteraf hokjes of buiten moeten gaan roken omdat het nergens meer mag. De roker: de opgejaagde paria van deze wereld. Wee hen.

  Laat ik voorop stellen dat iedereen lekker zelf moet doen wat hij of zij wil. Als jij het equivalent doet van langzaam de trekker van een pistool tegen je eigen slaap overhalen, is dat prima. Alleen niet in mijn buurt en vraag mij dan niet om een vuurtje. Ik schiet u immers ook niet in het gezicht. Daarom staat u ook in zo’n hok of buiten, zodat de rest minder kans heeft op uw ricochets. Dat is ondanks uw buitenlucht argument nog steeds een reëel risico, namelijk. We kennen daarnaast allemaal diezelfde opa die 90 is geworden ondanks zijn hele leven door een kogelregen te hebben moeten manoeuvreren. Dat is geen garantie dat u aan hetzelfde langste eind trekt, ten opzichte van al die kogelduikers die eenzelfde risico namen en vroegtijdig met een longschot ter aarde zijn gegaan.

  Wat dan vervolgens veel te fur gaat is dat advocaat Bénédicte Ficq nu de wapenfabrikanten wil aanklagen. Want zeg nou zelf: in de jaren 70 wist men nog niet goed dat zo’n magazijn, met 20 of 25 patronen, je dood kon betekenen. Toen kwamen er steeds meer studies die uitwezen dat een kogel op de juiste plaats en omstandigheden toch tot de dood kon leiden. Wet- en regelgeving werden aangepast ten behoeve van de volksgezondheid. Inmiddels moeten de fabrikanten dit op hun munitie zetten zodat de langzame zelfmoordenaars zeker weten waar ze aan beginnen.

  Het is een beetje van de zotten om deze aan te gaan klagen omdat mensen toch willens en wetens de patronen kopen om zichzelf mee overhoop te schieten. Het is niet alsof ze het niet weten en met valse beloften in de luren worden gelegd. De fabrikanten mogen nergens meer adverteren voor hun wapentuig, het staat op de patroonhouders: wat moeten ze nog meer doen om te voorkomen dat mensen zichzelf wat aan doen? Deze fysiek uit hun handen trekken? Nee, mevrouw Ficq: aangifte doen tegen de fabrikanten van een product omdat mensen er stomme dingen mee doen is niet zinvol. Wees dan een echte held en pleit voor een totaal verbod op wapens. Is dat dan de oplossing?

  Zo rolt onze overheid echter ook niet: ze beknotten liever de beweegruimte van de zelfmoordenaars in plaats van hun wapens af te pakken of ze te helpen hun neigingen in een ander daglicht te plaatsen. Want ze verdienen miljarden met de inkomsten die elke patroon aan accijns genereert. De accijns: ooit bedoeld als afschrikmiddel om de kogels te duur te maken maar inmiddels een welkome begrotingsgat- vulling. Want iedereen weet: iemand die zelfmoord wil plegen laat zich niet tegenhouden door de prijs van de kogels of de afwezigheid van wapens. Hell: iedereen weet dat, als je bij een concert staat, de zelfmoordenaars je verstoort aankijken als je in deze moordvrije zone vraagt hun wapens op te bergen. Zonder een mentaliteitsverandering vinden ze wel een andere manier om zichzelf kapot te maken.

  Roken moet mogen, natuurlijk. Alleen niet waar ik- of een ander kind bijstaat. Recalcitrant roepen dat ‘U er nog lekker eentje opsteekt’ kan op Twitter. Ons om de oren slaan met de studies waaruit blijkt dat roken erg gezond is kan op Facebook, maar dan wel nadat u eerst uw peuk uitgemaakt heeft.
  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  7 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  7 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Dit was Ahmed
  Dit was Ahmed
  29/04/2016 - 11:01 11:01

  Je vergeet iets qua financiën. Aan een kogel gaat men meestal acuut dood en van een sigaret heel langzaam waardoor die suffe verslaafde een flink gat gaat slaan in de totale kosten van de ziekenzorg. En nee, van de accijns op al je gerookte sigaretten betaal je echt niet je (kanker)behandeling. Daarom zul je mij ook nooit horen zeggen dat alle rokers de kanker kunnen krijgen want dan pas worden ze de maatschappij echt tot een last.

  cspr
  Lid
  29/04/2016 - 11:09 11:09

  Ach, juristen. De een doet de tabaksindustrie, de ander verkeersboetes. Ik heb meelij met de mensen die mevrouw Ficq €250 p/u laten opbranden. Het is allemaal wel cliché, maar ook gelijk zo onredelijk sneu. Als je wilt stoppen met roken moet je gewoon stoppen. En als je dat niet wilt, doe je dat niet. Want verder idd wat Jake zegt.

  Bismarck
  29/04/2016 - 11:56 11:56

  “Het is niet alsof ze het niet weten en met valse beloften in de luren worden gelegd.”
  Helaas is dat elders toch wel degelijk het geval. Nu het Westen niet meer echt de groeimarkt is, wordt er gericht op opkomende markten, waar direct naast scholen aan kinderen ook losse sigaretten verkocht worden (dus ook geen lastige pakjes met enge foto’s of waarschuwingsteksten voor die kindertjes, worden ze alleen maar nodeloos mee opgeschrikt).

  wouzer51
  wouzer51
  Gast
  29/04/2016 - 15:39 15:39

  Je vergelijking met een vuurwapen gaat natuurlijk volledig mank. Roken is net als het nuttigen van alcohol overigens verslavend. Eenmaal verslaafd gelden voor de verslaafde zelf hele andere overwegingen met betrekking tot het verantwoorden van het verslavende gedrag. Dat is geenszins vergelijkbaar met het gebruik van vuurwapens.

  Van de confrontatie met een door een vuurwapen afgevuurde kogel kan men redelijkerwijs verwachten dat het instant schadelijke gevolgen heeft. Roken werd daarentegen tot in de jaren ’50 nog als “gezond” bestempeld. Daarna kwam pas mondjesmaat het besef dat roken echt heel erg slecht voor je is.

  Dat wil niet zeggen dat met de kennis van nu (yeah!) je geen ontzettende sukkel bent als je roken verdedigt. Stoppen is lastig ja, maar een fluitje van een cent vergeleken met andere verslavingen. Hoewel ik een groot voorvechter ben van de eigen verantwoordelijkheid denk ik wel dat het moedwillig toevoegen van verslavende ingrediënten aan tabak en het doelbewust targeten van jongeren simpelweg crimineel is. Dat neem niet weg dat, hoe verslaafd ook, sigaretten geen invloed hebben op de ratio. Stoppen dus als je nog slaaf bent van de sigarettenindustrie! Echt 3 maanden afzien en je bent er van af!

  Verder denk ik dat het verneuken van het imago van de roker een prima middel is om de jeugd te weerhouden. Net als met heroïne zijn er altijd een paar die er toch voor gaan, maar hey…

  Hangmat
  Lid
  29/04/2016 - 22:25 22:25

  Ach, wees blij dat er nog rokers zijn. De gemiddelde levensverwachting stijgt nog steeds ondanks de rokers. 100 + wordt over een paar jaar heel normaal. Straks kun je de straat niet meer op zonder omvergereden te worden door zo’n oudje in een scootmobiel dat grote gaten vreet uit het zorgbudget, een belasting is voor iedereen om zich heen en ook nog eens voordringt bij de supermarkt.

  Denk eens out of the box en bedank de roker dus maar dat die eerder doodgaat en financieel meer bijdraagt dan die kost in plaats van hem/ haar als een paria te behandelen en cliché matig te zeuren dat het toch zo ongezond, vies en bah is.. rokers, DE SAMENLEVING KAN NIET ZONDER!!!

  MadDieu, drukt zijn snor
  02/05/2016 - 13:44 13:44

  Mijn vader (koempel) werd omgeschoold en rookte in het examenjaar drie pakjes per dag. Mijn eerste collega’s en kamergenoten rookten boven hun toetsenbord.

  Ik werkte al voor de betreffende ARBO-wet in een rookvrij kantoor.
  Inmiddels klaag ik als ik door de stad loop en enkele meters voor mij iemand met peuk loopt.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN