More

  RECENTE POSTS

  Wie is hier nou de Air Traffic Controller, Ghij of ik?

  Wie bepaalt wat er gebeurt wanneer een vliegtuig een bepaalde koers wil zetten, maar gehinderd wordt door opkomend slecht weer? Je zou verwachten dat een piloot uiteindelijk het laatste woord heeft.

  Een piloot is immers eindverantwoordelijk voor de veiligheid van zijn passagiers en het vliegtuig in het algemeen. Maar daar denkt een Air Traffic Controller op John F Kennedy International Airport duidelijk anders over. Op het moment dat een Airbus A330-300 van de Ierse maatschappij Aer Lingus vanaf JFK koers wil zetten naar Dublin, ziet hij op zijn instrumenten dat er precies op zijn flight path een nogal heftige bui aan het ontwikkelen is.

  Ondanks dat de Air Traffic Controller heeft aangegeven dat er niets aan de hand is, maakt de piloot de beslissing om er omheen te vliegen. Daar is de Air Traffic Controller het duidelijk niet mee eens. Wat volgt is het onderstaande, bij vlagen hilarische, maar vooral bizarre gesprek tussen de piloot en de Air Traffic Controller.

  Het is overigens niet voor het eerst dat er kritiek is op de gedragingen van de Air Traffic Controllers in het luchtruim boven New York. In 1990 is er indirect door het handelen van de Air Traffic Controllers op JFK een kist van Avianca neergestort. Dat heeft geresulteerd in het strikter navolgen van de opgestelde regels door de ATC en een “schuldbekentenis” van de FAA (ter grootte van 200 miljoen dollar in schadevergoedingen).

  Luister hieronder het volledige gesprek tussen de Captain van Aer Lingus vlucht EI104 (EI-FNG) en de Air Traffic Controller op JFK.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  8 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  8 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Weirdoinventor
  Lid
  22/08/2018 - 15:12 15:12

  Dit is een volledige carrier group, ik eis dat u uw koers nu wijzigt!

  Dit is een vuurtoren, kies zelf maar.

  Monade
  Antwoord aan  Weirdoinventor
  22/08/2018 - 15:47 15:47

  Nog steeds OLO, maar helaas nog steeds onwaar.

  Monade
  Antwoord aan  Reet
  22/08/2018 - 16:37 16:37

  Ja sorry, hoor. Beroeps- en WakkerPedia-deformatie.

  /Feit is niet gelijk aan waar zijn

  Weirdoinventor
  Antwoord aan  Monade
  22/08/2018 - 16:28 16:28

  De eerste keer dat ik hem hoorde was ook als mop. Dit deed me eraan denken.

  Meneer van Dale
  Beheerder
  Antwoord aan  Monade
  22/08/2018 - 16:35 16:35
  Bismarck
  22/08/2018 - 17:22 17:22

  “maakt de piloot de beslissing om er omheen te vliegen. Daar is de Air Traffic Controller het duidelijk niet mee eens.”
  De piloot is misschien verantwoordelijk voor zijn vliegtuig en inzittenden, maar air traffic control is verantwoordelijk voor de lucht waar de piloot door vliegt. Zeker in de drukte rond zo’n groot vliegveld knalt voor je het weet zo’n idioot die op eigen houtje een ander vluchtpad kiest tegen een ander vliegtuig (inclusief ook verantwoordelijke piloot) op.

  Bij dat voorbeeldje van 1990 dat je aanhaalt bleken de piloten trouwens ook rampzalig incompetent:
  “Due to poor communication between the air crew and the air traffic controllers, as well as an inadequate management of the fuel load by the pilots, the flight became critically low on fuel. This dire situation was not recognized as an emergency by the controllers because of the failure of the pilots to use the word “emergency”. The flight attempted to make a landing at JFK, but bad weather, coupled with poor communication and inadequate management of the aircraft, forced it to abort and attempt a go-around. The flight ran out of fuel before it was able to make a second landing attempt.”

  Dus noem me maar sceptisch dat ik niet meteen de kant van piloten kies.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN