More

  RECENTE POSTS

  De Belastingdienst schrijft een brief

  De Belastingdienst gaat begrijpelijker communiceren naar de mense toe, want het mag allemaal wel wat duidelijker en minder formeel. Maar de Belastingdienst be like: Hold my Cobol! Inderdaad, weer is het gelukt om iets te verkloten.

  Zo viel er in tuinhuis casa O’Grady de bekende blauwe envelop op de mat. Ah, de wegenbelasting. NB: ik weiger een automatische incasso bij dit betrouwbare instituut, vandaar. Deze envelop was wel aanmerkelijk zwaarder en dikker dan wat doorgaans 3-maandelijks door de gleuf wordt gefrot. Angstzweet! Zo’n dikke brief, dat moet slechts nieuws zijn! Na een snoepketting van pammetjes en een emmer CDB achter de huig, was er voldoende heldenmoed vergaard op de envelop open te ritsen.

  Vliegende cohabitatie, wat is deze? Drie vellen, dubbelzijdig bedrukt, keken mij aan. Betreft: Rekening motorrijtuigenbelasting (mrb)

  Dan volgt:
  (pagina 1)
  Een alinea met uitleg waarom deze brief gestuurd is: tl;dr er staat een motorrijtuig op uw naam, betale pannekoek!

  De gegevens van het voertuig: kenteken, soort motorrijtuig, ledig gewicht, soort brandstof

  Berekening volledig tijdvak: basisbedrag, brandstoftoeslag, provinciale opcenten, totaal verschuldigd

  Verschuldigde mrb: nog een keer het bedrag en het tijdvak, want daarom

  Betaal deze rekening op tijd: doe dan!

  Aandachtspunt: betaal op tijd deel 2: betaal op tijd, doe dan! Anders €55,- boete

  (pagina 2)
  CO2-uitstoot: Blaft uw dinosapverhikel tussen de 0 en 51 gram CO2 uit per kilometer? “Dan bent u het halftarief mrb verschuldigd.”

  Tumbleweeds Plains GIF

  “Dit betekent dat u dan de helft van het tarief voor een gewone personenauto moet betalen.” Dankjewel tax-man! En lekker relevant ook, want het gaat in dit geval om een motorsikkel.

  Tijdvakken en peildatum: Hier wordt uitgelegd dat er betaald wordt voor 3 maanden, en dat er 4 tijdvakken van 3 maanden in een jaar passen, dus er moet dus 4 keer per jaar betaald worden. Handig voor als u toevallig een Inca of een traditionele Romein bent, dan wel nog met de vader van Paus Gregorius hebt geknikkerd, en er dus een afwijkende kalender op na houdt.

  Kort tijdvak: Worden die drie maanden niet vol gemaakt, door bijvoorbeeld schorsing of verkoop, dan betaalt u ook minder. Maar dan in de extended remix van maar liefst 120 woorden.

  Teruggaaf of verlaging rekening: Na die 120 woorden nog een 100-tal om uit te leggen dat u echt niks te veel betaalt en het anders later terug krijgt.


  Zit u al grienend in de wasmand?

  (pagina 3)
  Hebt u vragen?: rdw.nl en belastingdienst.nl/auto lachen u toe. Schuif ook eens aan bij de wachtrijen voor de Belastingtelefoon 0800-0749.

  (pagina 4)
  Blanco. Hoera!

  (pagina 5)
  He he, eindelijk komt men ter zake: “betaalinformatie”

  De bekende acceptgiro die mijn bankapp zo mooi kon inlezen is verdwenen. In plaats daarvan is er nu een lichtblauwkader met daarin alle info die nodig is voor een succesvolle afdracht van de motorrijtuigenbelasting.

  Let op! Lees verder op de volgende pagina.

  (pagina 6)
  Voor wie voortaan met een incasso wil betalen staat hier een half A4 aan zichzelf herhalende instructies.

  [sarcasme]Dat is het! Het is nauwelijks meer dan dat ene A4-tje dat tot voor kort verstuurd werd, met een prima heldere tekst en een acceptgirokaart.[/sarcasme]

  Eens, die laatste hoort in het museum. Maar waarom in plaats daarvan geen korte heldere brief, waarom 6 pagina’s lettervermicelli-diarree? En zit er nu het meest eenvoudige erbij, een QR-code met een iDeal-link? Inmiddels begrijpt u het antwoord.
  Ook nog, waarom briefpost? Wat is er mis met mijn.overheid.nl? Ja maar Tox, de QR-code is van Soros en ik heb geen internet, alleen Facebook. Zucht, het wordt weer hoog tijd voor een alles vernietigende meteorietinslag. Een great reset als het ware, het tijdperk van de mens is voorbij.

  Snap wel dat het bestaat
  maar het is gewoon kankerkrom geregeld!

  5 5 stemmen
  REET DEZE POTS!

  9 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  9 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Reet
  Beheerder
  31/05/2023 - 11:56 11:56

  Wat was het ook alweer? “Leuker kunnen we het niet maken…” Toch?

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  31/05/2023 - 12:03 12:03

  Ik zal je de 12 dubbelzijdig geprinte diarree van de Luxemburgse overheid besparen waarmee op 14 verschillende manieren wordt uitgelegd waarom er binnen 10 dagen een miljoen miljard euro betaald moet worden of anders boete!!!! Met een dag later eenzelfde brief waarin staat dat diezelfde miljoen miljard in het verleden teveel is berekend (verkeerde potje) en dus binnen een paar weken teruggestort gaat worden. “Dit ontslaat u overigens niet van de verplichting die miljoen miljard binnen 10 dagen te voldoen. Kortom… je kan het zo tegen elkaar wegstrepen maar als je wacht op hun terugbetaling voordat je zelf betaald hebt zit je met een boete (van slechts een paar % van een miljoen miljard, dus dat valt nog reuze mee).
  Bellen voor uitleg??? “Please hold the line while we ignore you…”
  Was ik maar in NL gebleven….

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Toxteth O'Grady
  31/05/2023 - 13:21 13:21

  Zo zie je, het kan altijd erger…

  Reet
  Beheerder
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  31/05/2023 - 13:27 13:27

  Damn, op de één of andere (blijkbaar naïeve) manier was ik altijd in de veronderstelling dat alles in Luxemburg aanzienlijk beter geregeld was dan in Nederland, inclusief bureaucratische rompslomp.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Toxteth O'Grady
  31/05/2023 - 14:58 14:58

  In tegenstelling tot wat veel mensen denken is LU geen belastingparadijs voor ingezetenen. Als Amazon een holding in LU wil vestigen, krijgen ze een fijne uitnodiging om te komen onderhandelen over het belastingtarief. Ze zijn hier blij met een paar kruimels van tig miljard.
  Voor een ‘normale’ belastingplichtige ingezetene geldt een belastingdruk die gemiddeld hoger is dan in NL. (Voor lage inkomens minder; voor hoge stukken meer). Daar krijg je wel meer voor terug. Betere sociale voorzieningen en bv gratis OV (aan de andere kant; alles is ook te fietsen…)

  Wat wel klopt is dat de bureaucratie minder is en de overheid is beter bereikbaar. Als je de weg kent en de taal spreekt. Op een enkele eikel na dan… zie verhaal hierboven.

  Bismarck
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  31/05/2023 - 23:00 23:00

  Ik heb toch een beetje moeite met medelijden opbrengen als je een miljoen miljard belasting betaalt (en terug krijgt ook nog). Sowieso natuurlijk al dat je belastingtechnisch in Luxemburg woont maakt je een beetje verdacht.

  Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Flepz0r
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Bismarck
  01/06/2023 - 18:16 18:16

  Uhhh… niet helemaal. Kreeg ik het maar terug. Reeds betaald en nu nogmaals betalen en later weer 1 keer terugkrijgen. Maar vandaag gehoord dat het allemaal toch anders kan en de boel intern tegen elkaar kan worden weggestreept.
  Dat is waarschijnlijk toch het verschil met NL. Uiteindelijk krijg je hier wel iemand aan de lijn die de boel oplost.
  Verder ben ik niet om belastingtechnische redenen naar LU verhuisd. Dat gaat namelijk slecht samen. Maar dat had ik hierboven al uitgelegd.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN