More

  RECENTE POSTS

  Vretecool: Future Burger

  Uit de serie – In De Voortdurende Zoektocht Naar De Juiste Vleesvervanger Want Ik Wil Best Wel Dieraardig Eten Maar Vleesvervangers Blijven Toch Een Soort Van Zintuiglijk Masturberen – leggen we vandaag de Future Burger van het Braziliaanse Future Farm op het bord.

  Het is een plantaardige burger op basis van soja, erwt en kikkererwt. Wordt dit weer een teleurstelling, imitatie is altijd slechter, of gaat het nu eindelijk een keer lukken om de dodedierenburger te verslaan?

  Liefde begint met verleiding
  In de supermarkt moet de consument verleid worden tot het vleesloze tijdperk, dus de hulp van de marketing is gewenst. Daarom staan er “grappige” dingetjes op de verpakking zoals lithografische nerdyness en een claim dat in tweeduizend 30 alles veul beter zal zijn. Opvallend is ook het meegedrukte stickertje “plan based” (sic). Nou I love it When a plan comes together, maar welk plan? Plan B, 9, for Nigel? Vaag!

  Wokken is uit, woken is in
  We tikken af:

  • 100% vegan
  • glutenvrij
  • antibioticavrij
  • non-GMO gecertificeerd
  • biologisch afbreekbare verpakking
  • HALAL

  Prima Thunburgers dus! Verder lezen we “revolutionaire burger gemaakt van planten met de textuur en smaak als vlees”. Oh mama, hoog tijd om de inductieplaat te gaan voorgloeien!

  Bakken
  We strooien louter wat peper en zout over de burger, een goede koeieschijf heeft immers ook niet meer nodig. Olijfolie in de pan, burgert erbij klappen en al snel stijgt de geur op van gebakken noten en heel even een wufje van de eeuwige leverpasteilucht die vega burgers zo vaak produceren. Oei, zure déjà vu.
  Geen vermaak met nepbloed en dat soort gekkigheid. De burger deed wel erg zijn best om aan de bodempan te blijven kleven. Een koe kijkt wel beter uit maar planten kunnen nu eenmaal niet rennen dus blijven rondtikken die puck.

  Eten
  Als het snijdt als vlees, kauwt als vlees, dan is het nog geen vlees. Mechanisch is ie top, de smaak is echter slechts OK-achtig. Nee, op eigen merites gaat deze burger het niet winnen, het is allemaal wat vlak met de overheersende (na)smaak van gebrande noten, best binnen te houden hoor maar Betsy 14 proefde toch anders. Waarschijnlijk komt de burger beter tot recht verstopt in een broodje met garnering en saus (is life™Reet).

  Vonnis
  Koop dit rustig ter afwisseling, we kunnen iedereen aanraden om er eens een full blown burger mee te bouwen. Een Angus burger wint soeverein, maar voor wie geen vlees wil eten is de Future Burger één van de betere uit kamp vega.
  Bij het natafelen bleef de vraag oprispen hoeveel de eter er beter van wordt, afgezien van een volle spaarkaart met woke-punten. Waar zijn bijvoorbeeld vitamines A en B, en sporenelementen als zink en ijzer? Qua verzadigde vetten en eiwitten lukt het wel, maar daar word je niet groot van.

  4.7 6 stemmen
  REET DEZE POTS!

  EN? IS HET WAT?

  Idee
  Smaak
  Geur
  Textuur
  Geen mishandelde dieren

  RECAPITULEREND

  Als het snijdt als vlees, kauwt als vlees, dan is het nog geen vlees. Maar koop dit rustig, een prima neppert voor de afwisseling. Maar... nog steeds liever een echte (biologische) Angus burger.

  Future Farm Future Burger, 2 Stuks: €3,50

  9 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  9 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  17/01/2022 - 12:22 12:22

  Aangezien er voor 1Kg vleesch 10 Kg plantaardig materiaal nodig is (en bij goed rundvlees nog wel meer) zou je mogen verwachten dat de prijs van vega-burgers inmiddels wel ver onder die van vlees-en-bloed-burgers zou liggen.
  Dat dit nog altijd niet het geval is, blijft een fijn voorbeeld van het zieke landbouwsubsidiebeleid.

  Der Webmeister
  Beheerder
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  17/01/2022 - 12:27 12:27

  Grondstoffen zijn maar een fractie van de consumentenprijs. Ik vermoed dat transport en allerlei andere arbeidskosten de verklaring zijn dat beiden ongeveer even duur zijn.
  Wat je wel kunt aandragen is dat in de prijs van Vleesch niet alle indirecte kosten worden meegerekend, zoals milieukosten en gezondheidskosten, deze worden afgewenteld op de samenleving, lees: uw en mijn belastingcenten

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Der Webmeister
  17/01/2022 - 13:04 13:04

  Grondstoffen zijn maar een fractie van de consumentenprijs”
  Klopt, maar een flink deel van die kosten is wel proportioneel met de grondstofprijs. Als supermarkten een marge van 40% hanteren en de grondstof wordt een euro duurderder, dan gaat er ook 40 cent op die marge.

  Verder zal schaalvergroting pas echt de prijs laten dalen. Zeker als de daaraan gekoppelde omzetstijging ook de inzet van meer lobbyisten kan bekostigen.

  Bismarck
  Antwoord aan  Der Webmeister
  23/01/2022 - 10:35 10:35

  Maar die 10 kilo grondstof per kilo vlees moeten toch net zo goed bearbeid en transporteerd worden (want NL-koeien vreten gewoon soja van beneden de evenaar)? Of beweer je nu dat de grootste kosten zitten in het schijfvormig maken van voedsel?

  Ik stem hier toch op de Ploppo partij; vega wordt kunstmatig duur gehouden (en/of vlees goedkoop) en dat is niet echt bevorderlijk (want als je voor dezelfde prijs kunt kiezen tussen veredelde bamischijf en 100% koei, dan heeft de lekkere eter, die wat kosten wil sparen om de verwarming aan te kunnen houden, eigenlijk geen keuze).

  Monade
  17/01/2022 - 13:04 13:04

  Als het toch vega moet vanwege sociale cq religieuze redenen, kies ik voor de “vegan juicy steak” (biet + vezel) en goed gebakken “vegetarische braadworst” (smaakt met veul currysaus net als goeiekope echte van de BBQ) van de Lidl.

  / Low-budget R us

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  17/01/2022 - 14:08 14:08

  2035: Na decennia van onderzoek is er dan uiteindelijk een soja-burger op de markt die net smaakt als een echte burger. Hiervoor is de soja-plant genetisch gemodificeerd zodat de eiwitten lange ketens vormden. Daarvoor moesten die eiwitten continue strekken en samentrekken. Dat was alleen mogelijk als de sojaplant werkelijk vrij kon bewegen. Hiervoor werden de takken tot ledematen omgebouwd. Het bewegen werd gehinderd door de wortels in de grond. Die moesten dus verwijderd worden. Als alternatief neemt de sojaplant nu voedsel direct via de bladeren op, in een soort happende beweging. E.e.a. was alleen mogelijk met een aansturend systeem dat midden bovenop de plant geplaatst werd en voorzien van ogen, oren en een neus. De soja plant plant zich makkelijk voort en heeft moederlijke gevoelens voor het nageslacht dat zo van ongedierte gevrijwaard blijft. Met 3 jaar is een sojaplant genoeg gegroeid om geoogst te worden. De planten worden dan gescheiden van hun nageslacht en in een grote hakselaar langzaam vermalen. Dit vlees is niet van dierlijke gehakt te onderscheiden.
  Toppunt van innovatie maar die ondankbare vegetariërs weigeren het te eten.

  Petrus de Rewa
  Petrus de Rewa
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  17/01/2022 - 17:07 17:07

  Tijd om alruin te gaan eten!comment image

  hangmat
  hangmat
  Gast
  19/01/2022 - 22:26 22:26

  Ik vraag me al een tijdje af: hoe moeilijk is het om een vegetarische hamburger te maken die ook lekker smaakt? Heel moeilijk blijkbaar. DOE ER DAN VLEESCH DOOR PRUTSERS!!! Al meng je die tofu maar met wat rundvleesbouillonpoeder. Dan heb je 95 % vega en 5 % “vlees” en smaakt het (waarschijnlijk) prima! Milieu blij, diertjes blij, HOERA!! Marketing suggestie: “De Vegaburger Plus”. Zo zijn er verder eindeloze mogelijkheden.. Hoe moeilijk kan het zijn??!!

  Laatst bewerkt op 2 jaren geleden door hangmat

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN

  Als het snijdt als vlees, kauwt als vlees, dan is het nog geen vlees. Maar koop dit rustig, een prima neppert voor de afwisseling. Maar... nog steeds liever een echte (biologische) Angus burger.<br><br>Future Farm Future Burger, 2 Stuks: €3,50Vretecool: Future Burger