Onze vrienden in de regering hebben bedacht dat er over een decennium geen onbevoegde leraren meer voor de klas mogen staan. Leraren, denkt iedereen die nooit les heeft gegeven, dat zijn toch die fuckers met elf weken vakantie die altijd om half vier klaar zijn? Nee. Dat zijn de fuckers die net zoveel uren als jij achter je pc zit bezig zijn om jouw Sterre of Finn wat te leren zonder er respect of een juichbaar salaris voor te krijgen.
Het klinkt vrij logisch, dat je alleen leraren voor een klas zet die ook daadwerkelijk gestudeerd hebben om dat te doen én het papiertje hebben als bewijs. Kwaliteit graag, dat moeten we willen met z’n allen! Hoe komt het dan dat een kwart van de lesgevende eindbazen überhaupt het juiste papiertje niet heeft? Waarom krijgt dan geen enkele leraar nog een vast contract, maar worden ze na drie jaar verlenging de laan uit gestuurd om te worden vervangen door een student? (Die stort overigens na vier maanden in omdat mavo 2 stelselmatig haar lessen verziekt, waarna vervanging volgt, maar soit.) Hoe lang kunnen scholen zich dat nog blijven veroorloven?
Lesgeven is uniek werk waar je ballen van adamantium voor moet hebben, want het is piekbelasting. Nee, het betaalt niet hoerawaardig, maar de lol met je leerlingen en de energie die je eruit haalt, maakt het het waard. Tot op zekere hoogte uiteraard. Er is een grens. Kennelijk gaat er iets structureel mis in het onderwijs, want steeds meer bevoegde docenten bereiken die grens en haken af. Waarom is dat?
Gek Van shcool
Ik zou zeggen, ga eens kijken in een kaderklas, draai voor de gein eens een weekje mee. Sta je links in het lokaal Elbrig opnieuw uit te leggen waarom je niet ‘ik wordt’ schrijft, keilt rechts in het lokaal Kelvin het etui van Mohammed tegen het hoofd van Joey. Dat kun je niet negeren, mensen. De minuten die je bezig bent met op een joviale en constructieve manier uitleggen waarom etuis tegen hoofden gooien niet cool is gaan niet naar uitleg over spelling. Elbrig Twittert dan ‘s avonds ‘ik wordt gek Van shcool’.
Alleen als je zélf voor de klas hebt gestaan, weet je hoe het is om elke les opnieuw een groep levendige jonge individuen (soms strontverwende over-het-paard-getilde snotapen) te boeien, op te voeden, te onderwijzen, te belonen, te berispen en zich te laten ontwikkelen tot functionerende mensen. Het klinkt makkelijker dan het is, zéker omdat een deel van je leerlingen een sociale stoornis en/of leerprobleem heeft. Er zijn redenen waarom er maar 37% van de bevoegde mannelijke leraren ook daadwerkelijk voor de klas eindigt, mensen. Soms heten die redenen Jessica of Giovanni, maar soms ook gewoon Wanbeleid en Bureaucratie. Valt dat überhaupt op te lossen? De regering is er intussen al decennia mee bezig namelijk en beter is het nog steeds niet.
Uit de school klappen
Niet om uit de school te klappen, maar determineren blijkt voor de meeste middelbare scholen ‘n dingetje. Een gemiddelde havo 3-klas van dertig pubers bevat namelijk zo’n tien mavoërs. (Die zijn daar terechtgekomen door eerder genoemd wanbeleid, dat terzijde.) Ja, die hebben moeite met het niveau, raar. Die gaan dan kloten in de les. Vreemd. Laten we daar vooral mensies voor zetten die nog bezig zijn met studeren, want el cheapo. Maar dan verbaasd zijn als de inspectie niet zo onder de indruk is van je resultaten als school. Deze gang van zaken lijkt meer regel dan uitzondering in het vo, maar als je hierover je kop boven het maaiveld uitsteekt ben je ‘negatief’.
Ik ben dan ook enorm benieuwd hoe onze regerende makkers het willen organiseren om het lerarentekort op te lossen, álle onbevoegde lokaalbazen bevoegd te toveren (zolang het ‘bevoegd’ héét, ís het dat ook, toch?) én de kwaliteit van het onderwijs nog enigszins te waarborgen. Wordt vervolgd in 2026.
Ik had laatst een lekkende waterleiding; in de betonvloer.
Dan komt er dus een betonboorder, metselaar, loodgieter, stukadoor en schilder aan te pas om via een alternatieve route weer water naar de badkamer te krijgen en de schade te verhelpen.
Van de loodgieter (meester met leerling) weet ik de opleiding niet, maar de overige vier hadden allen op een andere HTS hun diploma gehaald. Allemaal prima vaklui, die tijdens hun studie als bijverdienste praktijkervaring opdeden. Later door de bouwbedrijven gedwongen om als ZZP’er te werken.
De kaderklas hierboven genoemd, maar ook het gros van de HAVO-leerlingen wordt geschoold tot bijstand en bank hangen. In de verplichte sollicitatiebrieven maakt het niet uit of er een taalvaudje meer of minder in voorkomt.
Ons sociaal stelsel is er niet op gebouwd dat we zo veel uitkeringstrekkers, zoals gepensioneerden en bijstandsgezinnen, meer dan water, brood en onderdak bieden. We kunnen hen, die niet kunnen of willen werken geen leefbaar bestaan garanderen.
Ik ben het dus met Terra eens dat het zaak is dat goeie scholen moeten beschikken over voldoende middelen. (Over de onderwijsinflatie, HBO om een ambacht te leren, maar te zwijgen.)
Lang hoopte ik dictator te worden van een klein en onbelangrijk land – en wie wil dat nou niet – en als dat het geval zou zijn, had ik me voorgenomen om het weer per decreet te gaan regelen. “Morgen zonnig, 32°C, geen zuchtje wind en droog” – waarna de weerpolitie iedereen oppakt die zonder zwembroek – of zelfs met winterkleren of een paraplu – buiten loopt. Weer of geen weer!
Dat was het plan, ooit.
Maar sinds 5 oktober (het bericht is alweer een paar weken oud namelijk) is de lol eraf. Want nota bene onze eigengekozen Tweede Kamer regelt de lesbevoegdheid – per decreet. Of hoe wilden ze anders aan voldoende docenten wiskunde, natuurkunde, informatica en scheikunde komen? Ik bevind mij in goed gezelschap, want ook de Raad van State “vindt dat het register te vroeg wordt ingevoerd en stelt dat eerst problemen in de sector moet worden opgelost. Volgens het adviesorgaan moet het kabinet eerst het tekort aan leraren aanpakken en het inhuren van onbevoegde docenten verder aan banden leggen” (Aldus NOS, link even niet bijgeplakt wegens onduidelijkheid in het reaguursysteem).
Daarom heb ik een goed plan. Vanaf 2026 zijn alle leraren, per decreet dus, lesbevoegd. Dat heeft misschien een jaartje inregeltijd nodig, maar vanaf 2027 kunnen we de diploma’s dan mooi per decreet gaan regelen. Iedereen werkbevoegd!
Dan hebben we een jaar of tien later alleen nog mensen die per decreet hun diploma ontvangen hebben en dan komt het KNMI er vanzelf niet meer onderuit om het weerbericht per decreet te bepalen. Kunnen we dan wel meteen voor járen in het voren, dus dat scheelt een boel geld.
Probleem opgelost!