Deze week werd bekend dat de SGP een premie van €1000,- voor een eerstgeborene wil uitloven. “Geen geboortepolitiek”, aldus Kees van der Staaij. Wat het dan wel is, is ons een raadsel.

Hoewel, nee, je kunt het ook als staatssubsidie voor onbeschermd neuken zien. Dat dat voorstel van de SGP zou komen, verbaast ons ook, maar ze beweren ‘frisse’ voorstellen te hebben en één ding is zeker: het voorstel is fris. In tegenstelling tot onbeschermde seks. Dat is lekker en als je het goed doet ranzig. Zweet-in-de-lucht-zet-alsjeblieft-een-raam-open-en-ga-in-godsnaam-douchen-ranzig (nadat je die 14 standjes hebt afgemaakt, dat wel).

Trouwens, als je dan toch een vergoeding krijgt voor neuken met een bepaald resultaat is het prostitutie op een soort ‘no cure, no pay’ basis. Ook verbazingwekkend progressief van de SGP, dat ze in ene voorstanders zijn van prostitutie en dan ook nog met een origineel “No kid, no pay”-businessmodel (gek genoeg willen ze prostitutiebezoek dan weer wel strafbaar stellen).

Nouja, hoe bijzonder het voorstel van de SGP ook is, er zit natuurlijk een zorgwekkendere lading achter. Zo legt Kees van der Staaij vandaag uit in de Volkskrant:

Ouders stellen hun kinderwens soms ook uit om financiële redenen.

Dat lijkt me dus verdomd verstandig. Dat je eerst zorgt dat je een kind kan betalen, tot die tijd gewoon lekker voor de wedstrijd oefent met je partner (m/v, parttime/fulltime.. ach, dat moet je ook helemaal zelf weten) en daarna pas eens een keertje met zonder voorbehoedsmiddelen 18 maanden met neukverlof gaat gaat lopen procreëren. Gewoon, als vuistregel: neem geen kind als je dat niet kunt betalen. Punt.

Als je in april bent geboren, krijg je pas in oktober de eerste keer kinderbijslag

Wat wil de SGP hiermee dan bereiken? €1000,- voor een kinderwagen en de kinderkamer. Nou, dat schiet lekker op als je daarna nog 6 maanden geen geld hebt voor kleding, eten en luiers. We checkten dit verhaal trouwens, en van der Staaij heeft daadwerkelijk gelijk: in oktober krijg je de kinderbijslag over het derde kwartaal als je kind na 1 april geboren is. Dat komt omdat de bijslag voor het eerst wordt betaald over het kwartaal waarin het kind de eerste dag al geboren was, en dat gebeurt achteraf.

Dat is het type systeem dat alleen voor de administratie van het SVB makkelijk is en verder voor helemaal niemand. Zo krijgen ouders van een kind dat op 2 april ter wereld komt dus bijna 3 volledige maanden minder kotersubsidie als ouders van een kind van 1 juli. Had je kind maar een dag eerder geboren moeten zijn. Je zou denken dat dat beter op te lossen is dan door maar een arbitraire  €1000,- te geven aan iedereen die voor het eerst een kind krijgt. Door bijvoorbeeld het recht op kindersubsidie per maand in te laten gaan in plaats van per kwartaal, en bij een onvolledige maand gewoon te berekenen wat het deelbedrag is waar ouders recht op hebben.

Maar ja. Dat past natuurlijk minder mooi in een krantenkop.

0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
MadDieu, drukt zijn snor
04/11/2016 - 16:22 16:22

De Duitsers verhoogde hun “Kindergeld” met vijftig euri per mand per kind in 2009 als economische stimulering. Hun consumentenuitgave zakte aan het begin van de kredietcrisis dan ook niet, in tegenstelling tot de andere landen in de EU.

Kinderbijslag per maand en het bedrag verhogen (zonder inkomenstoets) kan prima werken als helicoptergeld als de ECB dan toch wil strooien.

/overigens mag de kindertoeslag voor stellen met een religie verminderd worden. God zorgt voor hen.

Bismarck
04/11/2016 - 18:13 18:13

“Dat lijkt me dus verdomd verstandig.”
Gelukkig, ik dacht al dat ik de enige was die me wel eens ergerde aan die arme Afrikaantjes reclame “Zijn moeder doet alles om aan eten voor hem te komen, maar er is gewoon niet genoeg”, ja krijg dan geen kinderen als er al niet genoeg te eten is (en als ze dan al eens om geld voor voorbehoedsmiddelen vroegen in plaats van voor eten…)!

Ds. Ploppo
Redacteur
07/11/2016 - 11:42 11:42

Het kan allemaal zo fijn kosten neutraal.
Geef een premie voor het eerste en tweede kind, een boete voor het derde en een zware boete voor de volgende nummers. Met een sterilisatie kun je een deel van je boete afkopen.
Wil je per se een overvol nest hebben dan mag je alvast gaan betalen voor de overbevolkingsproblemen die er geheid gaan komen.

Weirdoinventor
Lid
08/11/2016 - 11:53 11:53

Zou het een anti-abortus maatregel zijn, stiekem, gezien het specifiek snel gelf bij het eerste kind is? Een over de streep trekkertje?