Het luisteren naar de TOP2000 tijdens het rijden moet mogelijk verboden worden. Dat stelt minister Melanie Schultz in een interview met het AD maandag. De VVD-bewindsvrouw is het beu dat automobilisten het verkeer in gevaar brengen doordat ze druk zijn met luchtgitaarspelen of karaoke zingen.

Tegen het AD zegt Schultz dat een totaalverbod “een optie is”. Het is al niet toegestaan om dingen te doen tijdens het rijden die je kunnen afleiden. “Toch zie je in de laatste week van het jaar automobilisten die voortdurend met weidse luchtgitaar gebaren, of met drumsolo’s op het stuur, naar de TOP2000 luisteren”, aldus de minister, die daarom zint op technische mogelijkheden om de TOP2000 op de autoradio te blokkeren.

bloframp♪ ♫ “Hier aan de kust, de Zeeuwse kust
Waar de mensen onbewust
Zin in mosselfeesten krijgen” ♪ ♫

Volgens het Verbond van Verzekeraars is het aantal auto-ongelukken tijdens de TOP2000 bijna 40% hoger dan in de rest van het jaar. Bij een groot deel van deze ongelukken zou het meezingen de boosdoener zijn. “Afleiding is vermoedelijk één van de belangrijkste oorzaken van deze piek in het aantal ongelukken”, aldus de Risicomonitor Verkeer die eind vorige maand bekendgemaakt werd. Jaarlijks vallen er tenminste enige tientallen verkeersdoden als gevolg van de TOP2000, schat de Minister. Er bestaat weinig twijfel over het feit dat de TOP2000 levensgevaarlijke gevaarlijke situaties oplevert, zeker als bij de bovenste 500 nummers de klassieke rockballads voorbijkomen, die iedereen als een zwakbegaafde holbewoner woord voor woord mee kan brullen.

bloframp2♪ ♫ “Het regent harder dan ik hebben kan
Harder dan ik drinken kan” ♪ ♫

“Het is belangrijk dat we met de zendercoördinator van Radio2 overleggen hoe we de TOP2000 veiliger maken op momenten dat je die niet zou moeten horen”, aldus Schultz. “Bijvoorbeeld dat de autoradio gewoon uitgaat op het moment dat je harder gaat dan een bepaalde snelheid, of als er weer het zoveelste kutnummer van Bløf voorbijkomt.” Voor de lange termijn wil Schultz heel Nederland gaan asfalteren, zodat ook de generaties na ons veilig van de TOP2000 kunnen blijven genieten in de auto. De meevaller van €4,3 miljard die minister Jeroen Dijsselbloem vrijdag bij de najaarsnota bekendmaakte, betekent “een leuk beginnetje”.

0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hangmat
Hangmat
Gast
30/11/2016 - 23:27 23:27

Goed geschreven!

A. Stro
A. Stro
Gast
02/12/2016 - 03:41 03:41

Er komt een tijd dat de auto leeg op pad gaat, omdat de chauffeur niet mag rijden. Alleen nog maar blikschade, nooit meer letselschade.