More

  RECENTE POSTS

  SCHRAP GOD UIT HET VOLKSLIED

  Iedereen is wel eens verbaasd geweest over de inhoud van ons volkslied. Dat begint al met het eerste couplet. Duits bloed? Koning van Hispanje eren? Verderop wordt dat niet helderder. Waarom moeten wij de Spanjaards krenken? Wie was Graaf Adolf en wat doet Israël in ons volkslied? Waarom worden verder alleen Friesland en Maastricht genoemd?

  Meer problematisch is dat de Heere Gods 15x wordt aangehaald. Dit is geen volkslied, is dit een opdracht van een christelijke Koning om maar vooral te blijven bidden, omdat dat goed is voor de status quo. Whatever uou want, maar dit land bestaat niet bij de gratie Gods, maar bij de gratie Deltawerken en dijkverzwaringen. Dit is een land waarin minder dan de helft van de mensen gelovig is. Daarom: Schrap God uit het volkslied.

  De koning staat niet boven de wet

  Dat het volkslied op gespannen voet staat met de grondbeginselen van onze constitutionele monarchie, waarin kerk en staat gescheiden dienen te zijn, blijkt vooral uit de laatste strofe. Het lijkt te vragen om een soort Sharia, in plaats van onze democratisch wetten!

  Voor God wil ik belijden
  en Zijner groten macht,
  dat ik tot genen tijden
  den Koning heb veracht,
  dan dat ik God den Heere,
  der hoogsten Majesteit,
  heb moeten obediëren
  in den gerechtigheid.

  Moet het volkslied niet onveranderd blijven?

  Het is al eens aangepast naar de huidige spelling en uitspraak. En daarbij zijn zelfs de eerste letters van de coupletten aangepast. Die spellen nu WILLEMVANNAZZOV, dus zo heilig is het Wilhelmus blijkbaar niet. Oh, en wist u dat het waarschijnlijk geschreven is door een Belg die door Willem van Oranje zelf werd verbannen? Het volkslied is niet heilig. Schrap god uit het volkslied.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  7 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  7 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  ThE_ED
  Beheerder
  18/08/2017 - 21:32 21:32

  Ja, of niet. Kijk maar.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  19/08/2017 - 07:45 07:45

  Vliegend Spaghetti Monster zingt gewoon niet zo lekker.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  19/08/2017 - 12:09 12:09

  Hulde aan Behanger.
  Helaas is het aantal te geven plusjes beperkt.

  Natuurlijk moet het verzonnen vriendje uit het volkslied.
  Lijkt me een prima plan dit in Den Haag aan te kaarten.
  Helaas is de enige partij die hier iets voor zou moeten voelen (D66) nu in formatiebesprekingen en ik denk zo maar dat dit een breekpunt zou vormen.

  Dat brengt ons gelijk weer met beide benen op de grond. Natuurlijk is God in het volkslied een gotspe, maar een kabinet waar straks de helft van de coalitiepartners op hetzelfde verzinsel blindvaart is veel ernstiger.

  Maar je moet ergens beginnen… dus waarom niet bij het volkslied.

  Martin Smith
  Gast
  19/08/2017 - 07:19 07:19

  God is geschiedenis.

  Mark Werner Molenaar
  Gast
  18/08/2017 - 20:29 20:29

  Een beetje dom, niet opgelet bij geschiedenislesjes zeker.

  Monade
  19/08/2017 - 17:23 17:23

  Iedereen is wel eens verbaasd geweest over de inhoud van ons volkslied.

  Als je op school Nederlandse geschiedenis hebt gehad, zou dat moeten zijn verholpen. Of je moet tijdens de les alleen maar Candy Crush hebben zitten spelen, natuurlijk.

  Whatever you want, maar dit land bestaat niet bij de gratie Gods, maar bij de gratie [van] Deltawerken en dijkverzwaringen.

  Dit land bestaat bij de gratie van mensen die het letterlijk van levensbelang vonden om hun eigen godsdienst te kunnen belijden. En economisch eigenbelang. Daarvoor hebben ze 80 jaar gevochten. Dat kan je leuk vinden of niet — Ik vind het niet leuk; ik zie Nederland liever als een Duitse bondstaat. Dan was het hier tenminste fatsoenlijk gedenazificeerd — maar het is de geschiedenis. Zo is het gebeurd en zo is het gekomen.

  De Deltawerken, dijkverzwaringen, en kanalen zijn gegraven door zeer godsdienstige, kei- en keihard ploeterende mannen. Mijn moeder heeft de Watersnood van 1953 overleefd door te vluchten naar de zolder met alleen haar bijbel, waaruit ze de hele nacht las en ze bad totdat ze werd gered.

  De Nederlandse (volks-)cultuur en geschiedenis is tot op de dag van vandaag doordrenkt met actief beleden godsdienst. En godsdienst is wat mensen met elkaar verbindt, over het individu heen en over de generaties heen. Lid zijn van de ANWB doet dat niet. En dankzij de verschillende islamstromingen die hier vandaag de dag aanwezig zijn, gaat dit proces gewoon door.

  Dit is een land waarin minder dan de helft van de mensen gelovig is. Daarom: Schrap God uit het volkslied.

  Waarom? Omdat de geschiedenis bij jezelf begint en er daarvoor helemaal niets was? Niet gebeurde wat de moeite waard is om te weten of te respecteren?

  Waarom stel je niet voor dat iedereen voortaan zijn eigen volkslied heeft?

  /Ik voel me nu een GBJ Hiltermann 2.0 en dat is jouw schuld, behanger.

  Oldpants
  Oldpants
  20/08/2017 - 23:56 23:56

  Het Koningslied, wat we gelukkig alweer bijna vergeten zijn, is een voorbeeld van wat er zou kunnen gebeuren.

  Dan liever ons Wilhelmus, dat overigens prima past bij onze geschiedenis en traditie.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN