More

  RECENTE POSTS

  Rotterdam heerst niet voor niets snoeihard

  Het mag inmiddels wel bekend zijn, het overgrote deel van de redactie van jullie favoriete weblog heeft een zwak voor Rotterdam. Niet alleen omdat er een aantal redactieleden wonen, maar ook omdat de stad gewoon loeihard heerst.

  Daar waar Amsterdam helaas aan het verworden is tot een soort speeltuin voor toeristen en mensen die alles willen verbieden, gaat Rotterdam gewoon door met ontwikkelen en hard heersen. En aangezien er daar op de grond steeds minder ruimte voor is, moet Rotterdam wel de lucht in. Een paar decennia geleden hebben onze oosterburen er overigens voor gezorgd dat het opzoeken van die hoogte wat makkelijker is dan in Amsterdam, dus helemaal eerlijk is dat niet.

  Amsterdam? Rotterdam!

  Want laten we wel wezen, in Rotterdam is het aanzienlijk makkelijker om flink te keer te gaan dan in Amsterdam, waar je nog een vergunning moet aanvragen om een spijker in de muur te meppen. Waar in Amsterdam al zeker 14 jaar bezig zijn met de Noord-Zuid lijn, is Rotterdam al meerdere keren herbouwd. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het door Team CS ontworpen nieuwe Centraal Station. In het hartje van de stad werd in 2008 eerst het oude station afgebroken, om vervolgens het nieuwe station op te bouwen. Dit terwijl alles gewoon doorliep, er ondergrondse wegen en parkeergarages werden aangelegd en de trambanen volledig opnieuw werden ingericht. Begin 2014 is het station ruim binnen de geplande datum en het begrootte budget opgeleverd. Er was namelijk nog bijna 30 miljoen euro budget over, dat terug is gevloeid naar de stad. Dat is best een prestatie te noemen.

  © Centraal Station Rotterdam door Team CS

  Omhoog

  Maar goed, we hadden het niet over het Centraal Station, we hadden het over de hoogte in gaan. De komende jaren staan er nogal wat projecten op stapel, waarvan een groot deel boven de 140 meter gaat uitkomen. Sterker nog, er is inmiddels groen licht gegeven voor de hoogste woontoren van Nederland, de Zalmhaventoren in het Rotterdamse scheepvaartkwartier. Deze toren gaat 215 meter hoog worden en is daarmee aanzienlijk hoger dan het tot nu toe hoogste gebouw van Rotterdam: de Euromast van 185 meter hoog.

  © Cooltoren door V8 Architects

  Daarnaast gaat in 2018 begonnen worden met de bouw van de Cooltower, van V8 architects, die met zijn 150 meter ook niet echt een kleine jongen is te noemen. Wat bij de Cooltower vooral opvalt, is de verdikking in het midden, waar appartementen in gesitueerd worden. In 2018 wordt er ook begonnen met de eveneens 150 meter hoge The Sax, die bestaat uit twee losse torens met een zwevende skybar die de twee torens met elkaar gaat verbinden.

  Nog in ontwikkeling

  Meerdere projecten staan overigens nog serieus in de steigers, zoals de herontwikkeling van het oude postkantoor aan de Coolsingel. Momenteel is het plan om er een multi-purpose gebouw van te maken met in het midden een toren van 200 meter hoog. Maar niet voordat eerst de volledige Coolsingel zelf op de schop gaat. Of bijvoorbeeld de Baan Tower, die met zijn 150 meter hoogte, maar zeer klein grondoppervlak de slankste woontoren van Europa moet worden.

  Andere projecten naderen hun voltooiing, zoals bijvoorbeeld Forum. Forum is een herontwikkeling van het oude ABN-Amro gebouw, dat in ere wordt gehouden, maar waar bovenop een enorm gebouw met winkels, kantoren en appartementen geplaatst wordt. Maar bijvoorbeeld ook de intens hard heersende Terraced Tower, van het overigens Amsterdamse OZ Architect, waar dit jaar nog mee wordt begonnen (de sloop van het kantoorpand is al in volle gang), om in 2019 in gebruik te worden genomen.

  © Terraced Tower van OZ Architects

  Nog verder omhoog

  Deze ontwikkelingen blijven voorlopig nog wel even doorgaan. Zo heeft de ontwikkelaar van de al eerder genoemde Cooltower zelfs plannen om een toren van 300 tot 400 meter te gaan bouwen in het centrum van de stad. Momenteel is dat wegens regelgeving niet mogelijk. Er mag namelijk officieel niet hoger gebouwd worden dan 150 meter, behalve rond de Coolsingel, waar de maximale hoogte op 200 meter is gezet. Terwijl de Zalmhavetoren er al met 15 meter overheen gaat. Kwestie van tijd, aldus ontwikkelaar Jan Ultee.

  Rotterdam voor aan de muur

  Rotterdam wordt met de dag mooier, maar de huidige stad is ook al buitengewoon fotogeniek om te zien. Check bijvoorbeeld maar eens het portfolio van MS-Fotografie. Marc van der Stelt, uit Strijen (onder de rook van Rotterdam), richt zich als professioneel stadsfotograaf voornamelijk op nacht-, architectuur-, haven-, evenementen in de havenstad. Dat doet Marc onder twee noemers: Rotterdam by Day (de naam zegt het al; Rotterdam overdag) en Rotterdam by Night (juist, je raadt het al). En dat doet hij in het geheel niet onverdienstelijk, want het zijn stuk voor stuk kunstwerkjes die Marc schiet. Mocht je overigens zo’n kunstwerk aan je muur willen, dan kan dat, want via Werk aan de Muur kan je zijn foto’s in verschillende formaten bestellen. Uiteraard hangt de nachtelijke Skyline van Rotterdam al te pronken aan de muur van jullie eigen redactiebunker.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  5 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  5 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Weirdoinventor
  Lid
  06/09/2017 - 16:32 16:32

  Rotterdam, wonen daar niet veel teveel millennials?

  *Duikt weg voor zijn eigen reactie.*

  hangmat
  hangmat
  Gast
  Antwoord aan  Weirdoinventor
  07/09/2017 - 01:38 01:38

  wonen er niet >60% allochtonen? * gaat voor het buitenland wel werken bij de UN, krijg je er tenminste ook nog een Landrover bij *

  Ketsman
  Antwoord aan  hangmat
  07/09/2017 - 02:48 02:48

  Een Landrover? Die krijg je gewoon? Staat dat in het arbeidscontract ofzo? Dat is wel interessant. Link?

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  06/09/2017 - 17:36 17:36

  Het lijkt me wel aardig om Engeland te kunnen zien vanaf een penthouse appartement. Maar dan zit je al snel met een toren van meer dan een kilometer.
  Maar gewoon zo hoog mogelijk gaan… waarom niet?
  Brengt z’n geld toch wel op.

  Sicktheo
  06/09/2017 - 20:51 20:51

  Ech wel

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN