More

  RECENTE POSTS

  Retecool’s Ruil-OV-Regeling #leenOVisOK

  Nadat we er laatst over schreven dat NS geen fuck geeft om de uitspraak van de geschillencommissie, bleek de NS toch in ene wel enige kleine toonaanpassingen te willen doen. In onze vorige post staat een screenshot waaruit blijkt dat de NS zegt dat het ruilen van je OV chipkaart VERBOTEN is. Bij navraag bleek het om het wetsartikel te gaan waarin staat dat je niet met een ongeldig vervoersmiddel mag reizen en om artikel 30 van de algemene voorwaarden voor de OV-chipkaart: als je je pasje uitleent aan iemand anders is dat je eigen verantwoordelijkheid en risico.

  Dat eerste argument is nu net waar de geschillencommissie geoordeeld heeft: een geleende persoonlijke OV-chipkaart is prima geldig, zolang het om reizen op saldo gaat en niet om een “persoonlijk product”. Twitter wist de uitspraak ook te vinden en toen de damage-control baas van NS z’n koffie op had veranderde het verhaal naar: “Ja, maar er mag géén persoonlijk product op de kaart staan én het is in de praktijk vaak niet verifieerbaar dat de kaart met toestemming gebruikt wordt.”

  De geschillencommissie eist geen van beide: je mag geen gebruik maken van een persoonlijk product dat niet van jou is, maar dat wil niet zeggen dat het er niet op mag staan. Bijvoorbeeld: een weekend vrij abo geeft je vrij reizen in het weekend en korting in de dal-uren. Dat wil dus zeggen dat je tijdens de spits gewoon op saldo reist, en dat mag. Ook stelt de commissie dat het terecht is dat de conducteur vraagt waarom het niet je eigen OV is, maar dat is niet hetzelfde als “de conducteur moet kunnen verifieren dat je toestemming hebt”. Sterker nog: het werkt andersom. De conducteur moet bewijzen dat jouw verhaal niet klopt want in Nederland ben je nog altijd onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dus als jij de OV-kaart van je zus gebruikt (wat in het geval van ondergetekende niet opgemerkt zou worden), en je zegt “ja, die is van mijn zus, heb ik geleend”, dan heb je een prima antwoord op de vraag.

  Uiteindelijk geeft de NS zelf zelfs toe dat “in het bijna theoretische geval dat het verifieerbaar is en er geen sprake is van persoonlijke producten, ja” dan mag je een persoonlijke OV chipkaart lenen. Hoewel ze een week later gewoon weer keihard tegen hun klanten liegen dat dat niet mag.

  NS liegt

  Maar: de NS zegt dat het mag! MOOI! Want dat is EXACT wat we gaan doen. Dames en heren, wij van de Retecool roepen 20 juli uit tot “Ruil je OV”-dag. Om het geheel allemaal wat behapbaarder te maken, gaan we dat ook faciliteren. Namelijk met behulp van de Retecool Ruil-OV-Regeling. Dat is een formulier dat je kunt downloaden, invullen en tekenen zodat degene die jouw OV leent bij controle ook kan aantonen dat je toestemming hebt gegeven. Klik dan (PDF).

  Even kort de spelregels, want NS trollen is leuk maar we willen niemand in de problemen brengen dus hou je aan de regels:

  1. Reis op saldo, zorg dat je ingecheckt bent en voldoende saldo hebt.
  2. Reis niet met een abonnement, met korting of met een ander “persoonlijk product”. Dat mag dus niet.

  Zorg verder dat je mobiel opgeladen is want als je meedoet en er wordt moeilijk gedaan willen wij daar film van. Die verzamelen we hier. Kan je mobiel of pc uploaden onder de hashtag #leenOVisOK op vid.me. Het kan een halve dag duren voordat je filmpje zichtbaar is want vid.me heeft een backlog met goedkeuren van filmpjes (wraakporno van je zus oploaden heeft dus geen zin).

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  E.R. Deoz
  17/07/2015 - 10:35 10:35

  Mooie actie, maar ik kan niet meedoen. Ik heb nog een ouderwetsche Voordeelurenkaart, waarbij je heel veel voordeeluren krijgt, waaronder heel juli en augustus.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  17/07/2015 - 10:54 10:54

  De laatste keer dat ik op een station stond was om de frau op te halen DIE TWEE UUR VERTRAGING HAD op het traject Heemstede – Bergen op Zoom. Dus ik doe even niet mee al je het niet erg vindt.
  Mooie actie; dat wel!

  Roensel
  Roensel
  Lid
  17/07/2015 - 12:51 12:51

  Nu ook bereikbaar via permalink: leenovisok.nl 🙂

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN