Aan zowel de rechterkant als aan de linkerkant van het politieke spectrum is door de tsunami van nieuwkomers het landschap nogal versnipperd. Of zeg maar gerust: verworden tot een emmer los zand. Maar ook aan de onderkant het spectrum, tussen de wereldvreemde wereldverbeteraars, is het een komen en gaan. Vandaag nemen we uit de hoek van bangrechts de Partij over Kiezers en Rechtvaardigheid (POKER) onder de loep.

Partij over Kiezers en Rechtvaardigheid… Wat een tenenkrommend krom Nederlands, denkt u waarschijnlijk al gelijk bij de titel van deze pots. Een Partij is Voor of Tegen iets, of Van iets, maar een partij Over een deelbelangengroep, die hadden we nog niet gehoord. En laat dit nou gelijk een prille voorbode zijn van de gigantische stortvloed aan taal-, schrijf- en interpunctie-ellende die we aantroffen. Want vrijwel geen zin op de POKER-side is foutloos Nederlands. Wat er precies misgegaan is bij POKER weten we niet, maar we vermoeden dat een dyslectische Limburger, opgezadeld met een taalachterstand en een gigantisch tijdgebrek, de tekstjes in elkaar heeft gepunnikt. We sluiten overigens ook niet uit dat Bianca van der Kraan een tekstschrijversbureau is gestart. POKER is kortom weer zo’n klassiek gevalletje van een Partij die Trots op Nederland is, en van alle nieuwkomers in dit land eist dat ze onze prachtige taal vlekkeloos onder de knie krijgen, maar zelf op dat gebied ergens in het eerste jaar van de kleuterschool is blijven steken. Oh nee, in dat geval is foutloos Nederlands natuurlijk hartstikke elitair!

Donald Trump“En verder ben ik tegen het vasthouden aan de afschaffing van de herinvoering van het kwartje van Kok. Of zoiets.”

Mogen we een rij taalkundige POKER-pareltjes voorschotelen? Uw eigen vondsten uiteraard graag in de comments!
“…door zo veel mogelijk met eigen middelen in onze partij te steken…”
“De afbraak van Nederland hebben ervoor gezorgd…”
“Wij geloven dat de mooie dagen van Nederland [..] weer zal terugkeren…”
“De werkgever betaald voor…”
“…land van rechtvaardigheid, waar één ieder kansen heeft…”
“Gevangen mee laten betalen…”
“…uit alle macht in zetten om…”
“…failliesementen…”
“…dat een partij die bijvoorbeeld de zaak Demmink/Teeven onder de aandacht wilt brengen..”
“…zal POKER alles op alles inzetten…”
“Vermeld uw contactgegevens (naam, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres) te vermelden”
“…om het beste voor de samenleving te naar boven te halen…”

Kijken we even langs de abominabele spelling af, dan zien we een dertien-in-een-dozijn PVV-clone, het zoveelste clubje in een eindeloze reeks copycats dat met schaamteloze plaginaat een zeteltje denkt af te snoepen van het PVV succes. POKER heeft geen enkele intentie iets origineels toe te voegen. We kennen die geijkte standpuntjes intussen wel dromen:
* Meer politie op straat.
* Veilig en goed openbaar vervoer.
* Het kwartje van Kok afschaffen.
etc etc.

“En verder ben ik vóór het afschaffen van de herinvoering van het teruggeven van het kwartje van Kok. Of zoiets.”

Dat een partij hier anno 2016 nog mee aan durft te komen kakken is wel een beetje heel erg sneu. Veel meer dan een verzameling open deuren en clichés, een soort Top 40 van populaire meninkjes, valt er niet uit te halen. Er is geen zichtbare samenhang, en bovendien spreken ze elkaar hier en daar zelfs ronduit tegen.

Vroeger hadden partijen nog wel eens een ideologie, U weet wel, een visie, grootse utopisch gedachten, een soort punt op de horizon waarvan men vindt dat de maatschappij uiteindelijk naartoe moet, en alle standpunten waren daar in meer of mindere mate een afgeleide van. Visionair gezien heeft POKER echter niet meer diepgang dan de Albert Heijn Bonus folder.
Opmerkelijk is trouwens dat de naam van de partij wel erg lijkt op “Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling”, de vertaling van Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), jeweetwel, de partij van vriend Erdogan. Nou is het tegenwoordig als Politieke Partij erg hip om het verlengstuk te zijn van een buitenlandse mogendheid, dus het zou me niets verbazen als dat geen toeval is.

0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Weirdoinventor
Lid
14/12/2016 - 11:29 11:29

Wij regeren bij de kiezers, over kiezers en zonder kiezers.

Dat laatste waarschijnlijk letterlijk.