More

  RECENTE POSTS

  RC Leermoment: Persistent Train

  Via Behanger kreeg ik onderstaande, onwaarschijnlijk mooie, time-lapes onder ogen van bergbeklimmers op Mount Rainier in Pierce County, Washington.

  Alleen de time-lapes zelf is eigenlijk al de moeite van het posten waard, maar er viel me iets anders op in de time-lapes. Op ongeveer tien seconden wordt er iets het beeld in geslingerd dat er niet standaard uit ziet als een meteoor. Als je die al ziet, zijn dat meestal rechte strepen in de lucht, maar dit ziet er uit als een stof dat door de lucht geslingerd wordt. Mooi moment om even op te zoeken wat het is en het antwoord kwam al vrij snel via de maker van de time-lapse, die de uitleg van astronoom Phil Plait erbij heeft gepakt:

  Technically, that’s called a persistent train, and it’s not actually smoke. As a meteoroid (the actual solid chunk of material) blasts through the air, it ionizes the gases, stripping electrons from their parent atoms. As the electrons slowly recombine with the atoms, they emit light — this is how neon signs glow, as well as giant star-forming nebulae in space. The upper-level winds blowing that high (upwards of 100 km/60 miles) create the twisting, fantastic shapes in the train. The actual details of how this works in meteor trains are not well understood, mainly because they are so difficult to spot and study. It’s hard to point a telescope at a position in the sky when you don’t know where or when a meteor will pass through!

  Fantastisch dus, het zijn de verwaaiende gassen die ontstaan tijdens het verbranden van de meteoor in kwestie. Check hieronder de time-lapse in kwestie, die overigens weer een onderdeel is van een trailer voor de film Illusions of Lights.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN