More

  RECENTE POSTS

  Oekraïne Referendum: Nee! Niet weer een Tsunamisering!

  Het ‘nee’-kamp doet er veel aan om de burger bang te maken. Dat schijnt tegenwoordig goed te werken. De tijd dat je met voor- en tegenstanders op een normale wijze om de tafel kon zitten om elkaar enkel met harde feiten om de oren te slaan, is ver weg. Het populisme regeert, je hoeft niet meer zelf na te denken, “dat doen wij wel voor je”. Met het aanstaande referendum is dit niet veel anders.

  De insteek van GeenPeil om dit referendum te houden, is niets meer dan een referendum  houden om zo eens lekker tegen de schenen van het kabinet en Europa te schoppen. GeenPeil geeft geen fuck om de Oekraïne maar maakt handig gebruik van de algemene opinie over het land na het neerhalen van vlucht MH17. Feiten komen er bij de ‘nee’-kampers amper aan te pas. Zo ook als het gaat om migratie. Op de meest bezochte website van de ‘nee’-kampers burgercomite.eu staat bijvoorbeeld ook het volgende te lezen:

  Het associatieverdrag maakt visumvrij reizen mogelijk, ook dus voor criminelen die onze winkels en musea komen beroven, p.15, artikel 19: ‘De partijen blijven geleidelijk evolueren in de richting van een op termijn visumvrije regeling‘.

  Het Burgercomité heeft kennelijk haar huiswerk gedaan, want in het associatieverdrag staat daar inderdaad iets over:

  Erkennend dat het van belang is op termijn een visumvrije regeling in te voeren voor de burgers van Oekraïne, mits aan alle voorwaarden voor een goed beheerde en veilige mobiliteit wordt voldaan;

  Maar door het hebben van een korte concentratieboog hebben ze kennelijk het laatste stukje na ‘mits’ gemist en niet verder gelezen. We halen artikel 19 er even bij. Die is namelijk iets langer dan 1 zinnetje.

  Artikel 19 Verkeer van personen
  1. De partijen zorgen voor de volledige tenuitvoerlegging van
  a. de Overnameovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Oekraïne van 18 juni 2007 (via het Gemengd Comité overname dat wordt opgericht bij artikel 15 van de overeenkomst);
  b. de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Oekraïne inzake de versoepeling van de afgifte van visa van 18 juni 2007 (via het Gemengd Comité voor het beheer van de overeenkomst dat wordt opgericht bij artikel 12 van de overeenkomst);
  2. De partijen streven naar meer mobiliteit van burgers en vooruitgang met de visumdialoog.
  3. De partijen blijven geleidelijk evolueren in de richting van een op termijn visumvrije regeling, mits aan alle voorwaarden voor een goed beheerde en veilige mobiliteit wordt voldaan, als bepaald in het uit twee fasen bestaande actieplan voor visumliberalisering dat tijdens de top tussen de EU en Oekraïne van 22 november 2010 werd gepresenteerd.

  Kort samengevat: Het associatieverdrag gaat kijken naar een versoepeling van de afgifte van visa, maar dit geldt hoofdzakelijk voor (zakelijk) reizen en toerisme. Er staat nergens iets specifiek genoemd over criminelen. En om vanuit de Oekraïne hier te willen werken, is nog steeds een werkvisum nodig. Pas als de Oekraïne toe zou treden tot de Europese unie, wat voorlopig in het geheel niet gaat gebeuren, zal deze visumregeling komen te vervallen.

  Maar even heel praktisch, wat de EU van plan is met de associatieovereenkomst is dat er een systeem komt zoals de VS ook heeft voor veel Europese landen, het ESTA Visa Waiver programma. Jij wilt als Nederlander een weekendje naar New York om de Macy’s leeg te shoppen? Gewoon online je gegevens inkloppen, tientje betalen met creditcard en je krijgt vrijwel meteen een bevestiging of jij, zodra je geland bent, de VS in mag. Een soort versimpelde visumregeling dus, burgers uit landen die daar niet onder vallen (zoals Polen, Spanje en Cyprus) moeten gewoon langs de ambassade en in de rij wachten. Wil jij in de VS werken? Ha, sluit maar aan, want dan mag je gewoon het hele proces door van de visumaanvraag. En dat is precies wat er gaat gebeuren met de overeenkomst met de Oekraïne, geen overbodig gezeik qua papierwerk voor die weekendjes (zoals de EU ingezetenen al hebben richting Oekraïne maar dan andersom), maar een tsunami van werkende/vluchtelingen/etc? Nee. Gewoon nee.

  In eerdere artikelen (16 t/m 18) van het verdrag wordt overigens ook gesproken over de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Die willen best naar Oekraïne. Je kunt in Oekraïne tenminste echt goud vinden. Daarbij is hun werkloosheidscijfer lager dan die van Nederland, en is de vraag naar banen in de dienstensector vele malen hoger. De kans dat je het gaat maken in een land met een groot groeipotentieel is groter dan hier in Nederland vol met zure sloten.
  Dus Burgercomité, je kan gaan zitten wachten voor je musea en posten voor je winkels, maar ik ben bang dat ze gaan niet komen.

  Weer een referendumpots? Ja duh, daar krijgen we voor betaald! Ehhh… Daar zijn we vóór. Jullie dus als het goed is ook. Zo potsen wij alle referendumposts hier. Daarnaast zijn wij van Retecool natuurlijk ook super behulpzaam. Zo weten wij bijvoorbeeld precies wat je moet doen als je opeens Adolf Hitler blijkt te zijn geworden. En tenslotte vinden het heel leuk als u ons volgt op Twitter en de moeder liket op Facebook.
  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN