More

  RECENTE POSTS

  Nog Even Over Uber

  Het kan je niet ontgaan zijn, er is vandaag door de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) een inval gedaan bij het Nederlandse kantoor van de Taxi2.0 dienst Uber. Het is Uber namelijk door zowel de Inspectie Leefomgeving en Transport als de rechter uitdrukkelijk verboden om door te gaan met het aanbieden van haar dienst UberPop. De wet zegt namelijk dat je een vergunning nodig hebt om je taxidiensten aan mensen aan te bieden. En die vergunning hebben zowel Uber als de UberPoprijders niet. Maar daar heeft Uber poep aan (zag je wat ik daar deed) en gaat gewoon door met het aanbieden van haar dienst UberPop, ondanks een opgelegde dwangsom van inmiddels 60.000 euro. Uber heeft namelijk genoeg geld in kas (ze hebben inmiddels 2,8 miljard dollar opgehaald), dus lacht om dergelijke bedragen. Hierdoor zag de Inspectie Leefomgeving en Transport zich genoodzaakt een inval te doen bij Uber om zo een beter beeld te krijgen van het aantal chauffeurs die als UberPop snorders rondrijden. En wat doet Uber vervolgens? Die gaat lopen janken: “…Dit is een waarschuwing aan internationale start-ups, technologiebedrijven en multinationals dat hun investeringen in Nederland wellicht niet welkom zijn en dat hun klantendata daar niet veilig is…”. Eh, nee Uber. Dit is een waarschuwing aan iedereen die zich niet aan de Nederlandse wet houdt en ook aan iedereen die zich niet aan een door de rechter opgelegd verbod houdt. Dan kan Minister Kamp wel zeggen dat Uber niet te negeren is, maar heeft het nadrukkelijk niet over UberPop, waar particulieren zich beschikbaar stellen als taxidienst. Dat is geen vernieuwing, dat is valse concurrentie. En is dus terecht verboden door zowel de IL&T als de rechter.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  12 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  12 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Illuminatus Magnus
  26/03/2015 - 17:06 17:06

  Uber is een ordinair stelletje graaiers, vergeleken waarbij VVD-politici armzalige scharrelaars zijn. Dus het verbaast me niet dat Kamp daar zo veel eerbied voor aan de dag legt.

  Bijzaak onder druk
  Bijzaak onder druk
  Gast
  26/03/2015 - 17:23 17:23

  Ik ben voor vrijheid en als ik mijn buurman wil betalen voor een ritje dan wil ik die vrijheid hebben. Net zoals ik mijn parkeerkaartje wil kunnen doorgeven/verkopen.

  Maar dat mag niet van reet en andere conservatieven. En die chauffeurspas is één grote grap. Ik heb ‘m zelf ook nog ergens. Geen enkele garantie!!! die pas of die blauwe plaat.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  26/03/2015 - 17:35 17:35

  Zolang de kosten stukken lager zijn dan de winst vanwege de gratis publiciteit, gaat Uber gewoon lekker door met rellen.
  Dwangsom snel omhoog naar een paar ton per overtreding en als dat niet helpt nog een nul er achter.

  Verder is die hele taxiwereld natuurlijk een zooitje; niet alleen vanwege Uber.
  Meest treffend was het fenomeen dat toen de markt vrijgegeven werd (zogenaamd om door marktwerking lagere prijzen voor de klanten te krijgen) er zoveel chauffeurs bij kwamen die allemaal een volledig salaris moesten verdienen dat de ritprijzen omhoog schoten. Als je immers nog maar de helft van de ritten hebt, moet je wel twee keer zoveel rekenen.

  Goh, marktwerking die niet werkt; waar hebben we dat allemaal nog meer gezien?…

  cspr
  Lid
  26/03/2015 - 18:03 18:03

  UberPop bestaat al 40 jaar. Vroeger heette dat gewoon zwarte taxi. Voor een tientje de man naar Hasselt. Tegenwoordig hartstikke hip. We hangen er een App aan en laten wat aan de strijkstok hangen voor onszelf. Voorwaar een verdienmodel.

  Dat de taximarkt een zooitje is heeft meer te maken met het competentieprofiel van de taxichauffeur.

  Incator
  Incator
  26/03/2015 - 18:07 18:07

  Mooi ook hoe zo’n partij met het label ‘startup’ het imago van een hardzwoegende eenzame ondernemer met een briljant idee weet uit te melken, ipv dat we het zien als een gigabedrijf en vrijwel monopolist, met alle nadelen en risico’s die daarbij horen.

  Zalando heeft dat ook een tijd volgehouden.

  Weirdoinventor
  Lid
  26/03/2015 - 18:16 18:16

  De volgende stap is de dienst vermommen als dating app of sociaal netwerk, want een date of een andere bekende mee laten rijden en de kosten splitten kan wel prima, toch?

  EN IK PLAATS VERDOMME NIET TE SNEL BERICHTEN!!!EINZ!

  Illuminatus Magnus
  26/03/2015 - 18:28 18:28

  Ja, en de stap daarop is dat uitzendbureaus een app maken waarmee werkgevers werknemers kunnen inzetten. Per uur. En dan zeggen dat het het nieuwe delen is dus dat je je niet aan het minimumloon hoeft te houden. En aan dingen als arbeidsvoorwaarden en veiligheid. Want 2.0.

  sprins
  26/03/2015 - 18:42 18:42

  @Illuminatus Magnus: briljant business model!

  Billy Bob Trueblood
  Lid
  26/03/2015 - 18:48 18:48

  Volgende week in dit circus: niet iedereen mag schilderen en de voedselbank is loon in natura voor bijstand trekkers.

  Betsy
  Betsy
  26/03/2015 - 22:11 22:11

  Voor Rotterdam zeg ik St.Job, keurige taxies voor een paar euri meer, who cares want hoe vaak rijdt je ermee, ik doe effe snel tellen 17 ritjes in 2014.

  Voor amsterdorp daarentegen zou ik nog niet deaud gevonden wille worden in de hoofdstedelijke officiele taxidienst want ruw, te duur, en ronduit onbeschoft.

  In dat licht is Uber weldegelijk een alternatief wat bestaansrecht zou moeten hebben.

  Taxi in amsterdorp? ik ga liever lopen.

  Bismarck
  26/03/2015 - 23:06 23:06

  Los van wat Reet zegt moet Uber snoeihard failliet geholpen worden met alle beschikbare rechtsmiddelen (en desnoods zelfs niet-legale stappen) omdat die kloothommels geen umlaut op hun U hebben terwijl ze stiekem wel degelijk het allerkoelste Duitse woord geplagieerd hebben voor hun bedrijfsnaam (en alleen daarvoor al moet Duitsland hen een miljardenboete opleggen).

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN