More

    RECENTE POSTS

    Nieuwe treinen NS

    De NS heeft nieuwe treinen besteld, so far so good. Ware het niet dat ze in hun onmetelijke wijsheid hebben besloten een trein van het Spaanse CAF te bestellen. Nu heb ik best wat kennis van de spoorwereld en kende CAF vooral van metro’s en trams. Nu schijnt CAF ook treinen te bouwen, vooral voor de Spaanse spoorwegen. De NS heeft na het Fyra-debacle besloten een trein van de plank te kopen. Deze is ontworpen voor de Spaanse spoorwegen. Nu kan het aan mij liggen en het wantrouwen na de Ansaldo-Kielegat affaire, maar ik voorzie een groot probleem omdat de omstandigheden in Spanje nou niet echt op die in Nederland lijken. Ook na zoeken kan ik geen treinen vinden die van CAF zelf zijn (wel treinen die in combinatie met Siemens zijn gebouwd) die in landen met een vergelijkbaar klimaat rijden. Nu kan ik er helemaal naast zitten…
    (een gast-post van Trollbuster via de RC linktip-bot)

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    15 REACTIES

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    15 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Illuminatus Magnus
    06/12/2014 - 10:33 10:33

    In Baskenland, waar die treinen gebouwd worden, regent het vaak. Ik neem aan dat die treinen daar dus gewoon tegen kunnen. En dat beetje sneeuw dat hier af en toe valt, dat zal ook geen probleem zijn. En als er een keertje veel sneeuw valt, ligt alles stil, dus dan maakt het ook niet uit.

    E.R. Deoz
    06/12/2014 - 10:36 10:36

    CAF ken ik alleen van GVB lijn 50 (10 keer zo gevaarlijk!), niet mijn favoriete metro’s, maar het valt ook niet van ellende uit elkaar. Het lijkt er wel op dat ze weer voor goedkoop zijn gegaan, 500 miljoen voor 118 treinen is een stuk minder per trein dan de huidige Siemens en Bombardier treinen.

    E.R. Deoz
    06/12/2014 - 10:58 10:58

    Ter vergelijking: 23 nieuwe metrostellen hebben Amsterdam 200 miljoen euro gekost.

    Trollbuster
    Lid
    06/12/2014 - 11:26 11:26

    @illuminatus, ze hebben wel weer el cheapo (seth) ingekocht, bij een zuid-europese producent van trams en metro’s. Daarnaast is de producent wat betreft treinen vooral bekend in eigen land. Zomaar een paar parallellen met waar het met de fyra fout is gegaan. Sorry dat ik sceptisch ben, maar ik voorzie gewoon weer een debacle.

    Ome Mc
    Lid
    06/12/2014 - 12:18 12:18

    In ieder geval zijn ze nu niet zelf het wiel opnieuw aan het uitvinden bij een buitenlandse leverancier maar kopen ze een bestaand model en idd el cheapo.

    Lijkt me dit keer een prima beslissing, gezien de bakken met goud die in het Fyra-debacle zijn gestopt. Ik hoop wel dat er dit keer iemand heeft gecontroleerd of dit model WC’s aan boord heeft.

    Jack Random
    Jack Random
    06/12/2014 - 12:49 12:49

    Die treinen zullen wel goed zijn, maar ik zie geen dubbeldekkers bij CAF. En die moet je wel hebben, anders krijg je al die forensen er ´s ochtends gewoon niet in

    @Mc: De WC´s zien er overigens uitstekend uit, tenminste bij oplevering. Als er 100 forensen overheen gegaan zijn, zal het wat ranziger zijn.

    Darth Hideous
    Darth Hideous
    06/12/2014 - 18:44 18:44

    @E.R. Deoz: De metro’s zijn speciaal voor de GVB ontworpen, de SNG is een kant en klare trein. Daar is een groot deel van de kostenbespring te verklaren.

    Bismarck
    06/12/2014 - 19:23 19:23

    Als CAF treinstellen kan maken die goed genoeg zijn voor het Ierse en Finseklimaat (en dat van nog een rijtje landen met extreme klimaten), moet dat van Nederland ook wel lukken.

    gronk
    gronk
    06/12/2014 - 20:03 20:03

    Ik vind ‘t toch wel ontzettend aanmatigend om te denken dat nederlandse (of duitse, of franse) bedrijven de enige zijn die in staat zijn om nette treinstellen te maken. Ga in het buitenland eens met de metro en dat werkt gewoon. Moet je in nederland eens proberen, met onze helemaal zelfbedachte en zelf ontwikkelde OV-chipkaart. Ha.

    Tapmarin
    Tapmarin
    06/12/2014 - 23:40 23:40

    Wat Bismarck zegt. Pääkaupunkiseudun lähiliikenne gebruikt onder andere 30 Fiat/Caf/Alstom treinstellen. Kwa weer kan het daar in Finland best fris zijn in de winter. Die mannen lachen om een meter sneeuw. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Sm4_Pasila.jpg

    xaderp.
    Redacteur
    07/12/2014 - 19:58 19:58

    Ja maar die treinen krijgen wel LASERBEAMS attached to their FRIGGIN HEADS!

    (hier filmpje van hoe het werkt)

    Roel Zwaar
    Roel Zwaar
    Gast
    07/12/2014 - 21:40 21:40

    YAY! He’s back! Waar was je nou, Xaderp? Iedereen zat bijna in een winterslaap!

    Hendrik ten Zuyden
    Hendrik ten Zuyden
    08/12/2014 - 01:39 01:39

    CAF is een prima bouwer van spoorwegmaterieel, een van de weinige zaken in Spaaanje waar geen al te grote ellende over te vertellen is, denk ik zo. Ja, qua hogesnelheidsmaterieel hebben ze alleen ervaring als subcontractor, vaak met Alstom of Bombardier samen. Maar dat is met Talgo ook, en die leveren toch echt wel prima producten af, die ook in Finland kunnen rijden.

    Het Civia/Civity concept van CAF is, voorzover ik weet, een prima en gedegen ontwerp, dat z’n sporen al heeft verdiend in Spanje. Ja, hetgene waar we ons het meeste zorgen om moeten maken, is dat er een kans is op kutweer, en dat die treinen daar niet op voorbereid zijn.

    Hoewel: De IE29000 (http://en.wikipedia.org/wiki/IE_29000_Class) en Mark 4 (http://en.wikipedia.org/wiki/Mark_4_(Iarnr%C3%B3d_%C3%89ireann) ) treinen van de Ierse Spoorwegen zijn trouwens ook van CAF, en die schijnen het prima te doen. Hoorde laatst via-via dat het in Ierland ook wel kutweer kan zijn, dus dat zit wel goed, denk ik.

    En ook: Anders dan met AnsaldoBreda, zijn er in de spoorwegwereld geen horrorverhalen bekend over CAF. Bij de Fyra hadden ze, na het IC4 debacle van de DSB (niet die bank, maar de spoorwegen van Denemarken), al enigszins moeten kunnen aanvoelen dat “eigen ontwerpjes maken” niet echt een ding was waar AnsaldoBreda in uitblonk.

    /nance: Wat wel zo is , die CAF metro’s van de GVB zijn dus WEL ellende (geweest). De tandwielkasten waren al kapot voordat die dingen aan goed en wel op lijn 50 reden. Daar is nog flink gezeik mee geweest tussen CAF en de GVB, omdat CAF weigerde om nieuwe tandwielkasten te leveren, danwel te betalen. Daarom reden er in het verleden ook vaak maar twee, in plaats van drie, gekoppelde stellen op de Ringlijn. Oh, en resultaten uit het verleden bieden sowieso geen garantie voor de toekomst: Die CAF metro’s zijn onderstussen al meer dan 10 jaar oud.

    Let wel, al het moderne spoorwegmaterieel is brak tegenwoordig: Siemens met de ICE3 bijvoorbeeld, die in de zomer uitvalt omdat het te warm wordt, waarna de airco ook professioneel ermee ophoudt, of Bombardier met de Talent2, dat echt jaaaaaren langer heeft moeten wachten op toestemmening om op het Duitse net te mogen rijden, omdat het allemaal niet lekker werkte. DB is Siemens en Bombardier zo spuugzat qua vertragingen, dat ze het laatste jaar contracten hebben gesloten met PESA (Polen) en Skoda (Tsjechië) om niewue treinen te levernen, in de hoop dat die WEL presteren.

    En dan om af te sluiten met een leuk stukje kennis: Zelfs als men zegt “van de plank kopen”, is dat niet waar. Al was het maar omdat elk land in Europa z’n eigen regeltjes heeft op het spoor. En dat is niet alleen een ander beveilingssysteem, maar ook een ander profiel van vrije ruimte, andere bovenleidingsvoltage, etc etc etc. Ik las ergens (geen idee meer waar, zal wel een treinenblaadje zijn geweest) dat rond de 20-30% van een trein, zelfs als hij “van de plank komt”, opnieuw ontworpen moet worden.

    Hark
    Hark
    08/12/2014 - 08:48 08:48

    Een trein past toch ook helemaal niet op een plank?

    Ds. Ploppo
    Redacteur
    08/12/2014 - 10:24 10:24

    Wat Hendrik ook al zegt: Zuid Europees is niet per definitie slechter. Waar bij Italiaanse en Griekse producten fraude vaak resulteert in slechte producten, resulteert het in Spanje vaak in onzinnige dingen (snelwegen waar niemand rijdt; luchthavens zonder enig nut) maar is de kwaliteit vaak best wel OK. Misschien niet direct de inventieve Duitse robuustheid (hoewel dat ook meer een verdienste uit de vorige eeuw is) maar een aardige prijs/kwaliteit verhouding.
    Wat veel belangrijker is, is hoe contractueel het maatwerk is gespecificeerd. Dat de zaken net even anders moeten in NL is duidelijk. Juist met die uitzonderingen ga je de mist in als die niet goed beschreven staan. Het stelt een CAF in staat om lekker veel extra te vragen (de NL moet immers toch verder) en staat garant voor flinke vertragingen . Vaak valt de aanbieder dan trouwens niet eens iets te verwijten, bv als ze netjes volgens specs leveren en achteraf kloppen die specs niet (iets waar (semi-)overheden in uitblinken.

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN