More

  RECENTE POSTS

  Moet Facebook jou de bek snoeren?

  Dit is symptoombestrijding. Voor onderbuikend Nederland op internet was, had je als salon-socialist geen idee hoe er over buitenlanders, joden en homo’s werd gedacht. We leken geleerd te hebben van de geschiedenis.

  Maar nu reageren mensen met naam en toenaam vuil en agressief op vluchtelingen en discussies over zwarte piet. Je kunt aan Facebook en Twitter vragen dat te censureren, maar dat helpt niets tegen deze gevoelens. Ze gaan dan juist broeien en rotten.

  Wat internet heeft gebracht, is dat je nu weet hoe er gedacht wordt, ook door mensen die zichzelf zouden nuanceren als ze je direct aan hadden kunnen kijken. Als je andere reacties wilt wanneer je als land vluchtelingen opvangt, zul je in dialoog moeten. En dat op een persoonlijke manier, met individuele vluchtverhalen. Iedereen komt op voor mensen die ze kennen. En je kunt alleen in dialoog als je weet hoe de ander denkt. Het wordt tijd om te gaan luisteren naar onderbuikend Nederland, Asscher! Niet omdat ze gelijk hebben, maar omdat deze gevoelens werkelijk bestaan.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  8 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  8 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  cspr
  Lid
  09/09/2015 - 13:39 13:39

  Deels mee eens; het demagogisch aspect van FB & Twitter moet niet onderschat worden. Men versterkt elkaar zodanig, dat gewoon keihard afkappen en censureren soms noodzakelijk is. Daar helpt geen dialoog.

  Als er namelijk iets ontbreekt op “Social Media” is het wel het sociale. Met name een gezonde sociale controle ontbeert.

  Hannie uit Borkel en Schaft zal normaliter goed opletten wat ze zegt. In de supermarkt zal ze niet plotseling roepen: “Alle vluchtelingen zijn gevaarlijke haatbaarden!” als ze een pakje couscous in het schap ziet staan. Op FB doet ze dat wel. Waarom?

  Omdat de groepsdruk andersom werkt. Social Media werkt alleen maar versterkend, nooit matigend. Tenminste, ik heb dat nog nooit gezien. Tot zover mijn antropologische these. (cspr, 2015)

  Conclusie: een goede dialoog is een absoluut vereiste en op de lange termijn het meest effectieve, maar gewoon iemand verplicht zijn klep laten houden is een goed begin.

  Snarf
  Antwoord aan  behanger
  10/09/2015 - 06:30 06:30

  Kan ook anders gelukkig, maar dan moet je wel zo schijven dat de onderbuikers in eerste instantie niet eens in de gaten hebben dat er wel degelijk wat anders staat. Maar goed blijkt ook weer dat de meeste onderbijkers niet eens de FB “show more” link kunnen vinden…. jammer, want dan duurt het weer een stuk langer dat het tot hun door dringt…
  https://www.facebook.com/emlyn.pearce/posts/10153554296065775

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  09/09/2015 - 15:40 15:40

  Twee dingen:
  “We leken geleerd te hebben van de geschiedenis”
  Nee hoor, neem de 2e Wereldoorlog. Na vijf jaar door de Duitsers bezet te zijn geweest gingen we meteen naar Indonesië om onze bezettersrol daar te versterken.

  “Het wordt tijd om te gaan luisteren naar onderbuikend Nederland”
  Meer luisteren hoeft niet. Er komt al genoeg van die onzin naar boven. Belangrijker is een sterk en overtuigend tegengeluid te laten horen. En dat “overtuigend” lukt niet zolang je op het hoogste niveaus een real-politiek bezigt die diezelfde problemen juist veroorzaakt. Het is alsof je de bevolking zegt dat ze meer moeten dweilen terwijl je zelf afspraken maakt om vooral de kraan niet dicht te doen.

  wout
  wout
  09/09/2015 - 16:15 16:15

  Ik zou het liefst zien dat alles op FB en Twitter gecensureerd wordt, twee maagdelijk witte webpagina’s. Daar zou de wereld pas van opknappen.

  wildplasser
  wildplasser
  09/09/2015 - 22:57 22:57

  Ik ben dol op andere meningen, net zoals xaderp dol is op complottheorien. Maar op een gegeven moment komt het punt dat je denkt dat je ze allemaal wel gehoord hebt.

  Plus: de communicatie werkt op een gegeven moment niet meer. Althans, niet bij mensen die teveel in gedachtengoed verschillen.

  Maar inderdaad, als de _moderators_ van de media de moraal gaan bewaken wordt het gevaarlijk.
  IK WIL USENET TERUG!

  raxx
  raxx
  21/10/2015 - 10:52 10:52

  ze hebben mijn bek gesnoerd omdat ik een valse naam zou gebruiken.
  ok, de naam die ik gebruik is niet de naam die op mijn ID staat maar wel de naam die ik dankzij mijn broer en zus heb sinds ik 3 jaar oud was ongeveer.

  zo denkt FB over namen:
  De naam die je gebruikt, moet je echte naam zijn. Dit is de naam die je vrienden gebruiken in het echte leven en de naam die is vermeld op de door ons geaccepteerde identiteitsbewijzen.

  dat eerste deel is op mij van toepassing, het tweede niet..
  ik weiger een copy ID in te gaan sturen en ik wil ook helemaal niet met mijn geboortenaam daar zijn, de laatste oom die die naam gebruikte is al een paar jaar dood.
  dan maar geen facebook meer.

  dan wordt het iets minder leuk, je krijgt emails dat een vriend of vriendin jarig is en daarbij besef je dus dat je dergelijke mails tot in lengte van dagen gaat krijgen van het bescheiden aantal vrienden van 440..

  en dan wordt het nog minder leuk als je zo een mail krijgt..
  Er is een hoop gebeurd op Facebook sinds de laatste keer dat je je hebt aangemeld. Hier zijn een paar meldingen over je vrienden die je hebt gemist.

  uitschakelen van zulke meldingen kan ik dus niet meer.

  GRR ga toch eens dood!

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN