More

  RECENTE POSTS

  Maar is het Kunst: een standbeeld van Erdogan weghalen

  Tijdens de Wiesbaden Biennale, is het dit jaar in ieder geval gelukt om met een kunstwerk de boel eens flink op te naaien.

  De Biennale in Wiesbaden heeft al jaren ‘een provocerend karakter’ en heeft dit jaar als thema ‘Bad News’. Vandaar dat de organisatoren van het festival het deze keer een goed idee vonden om de boel eens goed op stelten te zetten door een vier meter hoog goudkleurig standbeeld van Recep Tayyip Erdogan op een van de pleinen van de stad neer te zetten. De directeur van het Wiesbadener Staatstheater, Uwe Eric Laufenberg legt de actie uit als een statement voor de vrijheid van meningsuiting:

  “We hebben het beeld neergezet, om een discussie over Erdogan te starten. Kunst is er om te laten zien hoe het is. Dat is niet voor iedereen altijd gemakkelijk te begrijpen, maar in een democratie moet je alle meningen kunnen verdragen.”

  En daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens. Alleen lijkt men dat in Wiesbaden niet helemaal te snappen. Binnen een paar uur dat het standbeeld er stond, was het al beklad. Op het beeld was ‘fuck you’ en ‘Türkischer Hitler’ geschreven.

  Nog wat later verzamelden voor- en tegenstanders van Erdogan zich rond het beeld wat leidde tot heftige woordenwisselingen aan de voet van het beeld. Een politiewoordvoerder sprak van een ‘licht agressieve stemming’.

  Een uitgelezen kans dus, om als stad Wiesbaden een duidelijke boodschap naar buiten te brengen dat de stad pal staat voor de vrijheid van meningsuiting, dat het dit bekladden niet tolereert, dat het beeld gewoon tot het einde van de Biennale op 2 september blijft staan en dat iedereen maar eens ff lekker normaal moet gaan doen.

  Wir schaffen das!

  Maar in Wiesbaden zitten er blijkbaar geen genderneutrale personen van stavast in de gemeenteraad. Want in plaats dat er om de openbare veiligheid te waarborgen, eens flink gehandhaafd werd, gaf het stadsbestuur er blijk van -net zoals de heethoofdjes die bij dat beeld stonden te demonstreren- helemaal niks van de functie van kunst te begrijpen en heeft het besloten om precies te doen wat Erdogan zou doen: het beeld verwijderen. In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de brandweer het beeld van het plein getakeld en zodoende de democratie en de kunst een slag toegebracht.

  The only way is up yours, maar nu even niet.

  Een enorm zwaktebod van Wiesbaden natuurlijk. Het enige positieve wat we uit dit voorval kunnen halen is dat Kunst blijkbaar niet dood is en wel degelijk een functie heeft als spiegel voor de maatschappij en dat de Biennale in Wiesbaden heeft mogen rekenen op flink wat internationale publiciteit. Missie in dat opzicht in ieder geval geslaagd dus.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  17 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  17 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Reet
  Beheerder
  29/08/2018 - 11:27 11:27

  Zo’n gemiste kans van Wiesbaden. Maar nee hoor: Wir schaffen das! Wat ze dan schaffen is nog niet helemaal duidelijk.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  29/08/2018 - 12:06 12:06

  Weet je wie ook kunst verbood?

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Toxteth O'Grady
  29/08/2018 - 12:40 12:40

  Nee hoor, die schilderde er zelf lustig op los…

  De Prutsert
  De Prutsert
  Gast
  29/08/2018 - 12:13 12:13

  De arm moet gestrekt zijn inclusief hand en de snor klopt ook al niet. Oh, wacht, ik dacht dat het iemand anders voorstelde. Ik met mijn strijd …..

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  29/08/2018 - 12:56 12:56

  Als het beeld neerzetten een kunstuiting is, dan is er “Fuck you” op kladden dat ook.
  Het feit dat alles wat je kunst NOEMT, dat per definitie ook IS, kan als een boemerang terugkomen.

  Zelfs het weghalen van het beeld kan als kunstzinnige uiting gezien worden. Een performance act om de discussie nog verder te drijven. “Kijk, wij zijn de gemeente en kunnen zomaar een beeld weghalen als we dat willen. Nou, wat vinden jullie daarvan?”

  Zolang niemand lichamelijk gekwetst wordt of persoonlijk aangevallen gaan ze hun gang maar.

  De enige die zich persoonlijk gekwetst mag voelen is Erdo zelf. Maar ik denk eerder dat die smult van dit soort acties. Zeker als de boel uit de hand zou lopen en er over en weer gemept werd. Dan wordt het zo verdraaid dat het thuisfront en de satschotelemigranten zich weer aangevallen kunnen worden.

  Dus eigenlijk was het niet zo’n sterk plan om dat beeld neer te zetten…

  Reet
  Beheerder
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  29/08/2018 - 13:22 13:22

  Wat een kunstzinnige reactie!

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Reet
  29/08/2018 - 13:33 13:33

  Dat vond ik zelf ook.
  Ik zat erover te denken het met varkensstront op een groot doek te schrijven en dan aan de Turkse ambassade aan te bieden. Gewoon omdat het kan en mag.
  Maar gezien bovenstaand argument doe ik daarmee waarschijnlijk de verkeerde mensen een plezier. Bovendien heb ik even geen varkensstont bij de hand en mag ik van de frau geen wit laken uit de kast pakken. Dus laat maar weer.

  Bismarck
  29/08/2018 - 14:03 14:03

  Nu hebben ze bij de oosterburen natuurlijk wel meer ervaring met het weghalen van standbeelden van controversiële mensen.

  Bismarck
  Antwoord aan  Bismarck
  29/08/2018 - 15:13 15:13

  Deze reactie was natuurlijk mooier geweest met link.

  Behanger
  Beheerder
  29/08/2018 - 19:12 19:12

  Het leuke is wel dat er nu beelden zijn van een standbeeld van Erdogan dat beklad is en weg wordt gehaald. Dat kun je dan ontdoen van context, en gebruiken om turken waar dan ook tegen wat dan ook mee op te hitsen.

  Bv. “Trump laat standbeeld van Erdogan weghalen”

  Monade
  29/08/2018 - 21:17 21:17

  Tja, als je kunst mengt met actuele politieke kwesties, dan moet je niet verbaasd staan kijken dat Achmed-met-de-fez dat politiek interpreteert en dito reageert.

  Ik bedoel, al een tiental jaren reist er een standbeeld van de beruchte massamoordenaar Vladimir U. rond door Nederland, en wordt geplaatst op biënnales, enz. Jullie weten dat het een massamoordenaar was, ik weet dat, maar er is geen ophef meer over. Behalve natuurlijk door de PVV.

  Reet
  Beheerder
  Antwoord aan  Monade
  30/08/2018 - 00:07 00:07

  Oeh, heeft de PVV al gereaguurd op het verwijderen van het Erdoganbeeld?

  Bismarck
  Antwoord aan  Monade
  30/08/2018 - 08:37 08:37

  Klein verschilletje is wel dat Lenin al een kleine eeuw dood is (en protesteren tegen zijn dictatuur dus vooral een symbolisch achterafdingetje om te bewijzen hoe moreel verheven je wel niet bent), terwijl Erdogan momenteel machtiger is dan ooit (en dus niet genoeg negatieve aandacht kan krijgen).

  Monade
  Antwoord aan  Bismarck
  30/08/2018 - 09:46 09:46

  Ja en nee. Bij velen leeft nog de vooronderstelling dat Lenin een idealistische toffe kerel was, en dat zijn opvolger Stalin het communisme heeft verpest. In werkelijkheid begon Lenin al in de eerste dagen van de Oktoberrevolutie met het oppakken en executeren van zijn rivalen en tegenstanders. Tijdens de daarop volgende burgeroorlog zijn er meer dan een miljoen Russen omgekomen.

  Aan de andere kant ben ik het met je eens dat degenen die tegenwoordig luidkeels hun afkeer van Lenin (en Che Guevara, enz.) uiten, vooral druk bezig zijn met het afleiden van de aandacht naar hun eigen wandaden. Dit geldt wat mij betreft ook voor Erdogan. In Europa dendert de neoliberale trein gewoon door naar het oosten de algehele verpaupering. Erdogan is hiermee vergeleken een provinciale amateurhitler.

  Bismarck
  Antwoord aan  Monade
  30/08/2018 - 11:56 11:56

  Ik heb toch bij dat Leninbeeld in Assen geen hordes aanhangers gezien die de plaatselijke PVV kwamen bedreigen.

  Monade
  Antwoord aan  Bismarck
  30/08/2018 - 14:24 14:24

  Realiteit? Gezond verstand? Dat heeft de PVV niet nodig. Het is zo al hard klagen genoeg.

  /ObTip: De verstokte stalinist Rik Min leeft nog, en is te signaleren in de epsilonomgeving van Enschede.

  Puh!
  Redacteur
  29/08/2018 - 23:01 23:01

  Was leuk geweest als ze dit beeld ervoor in de plaats hadden gezet:
  http://i102.photobucket.com/albums/m95/puh_02/hitler.jpg

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN