More

  RECENTE POSTS

  Is dat een Kick Ass huis of ben je gewoon blij me te zien?

  De Catalaanse architect Ricardo Bofill is niet zomaar de eerste de beste. Zo heeft hij iconische gebouwen als het W Hotel en de nieuwe Terminal 1 van de luchthaven van Barcelona getekend. Als je dan een huis voor jezelf moet ontwerpen, kom je natuurlijk niet weg met een onopvallend catalogus-ding.

  Bofill is uiteraard niet over één nacht ijs gegaan met de “bouw” van zijn kick ass huis. Want de basis hiervoor, een leegstaande cementfabriek, heeft hij al in 1973 gekocht. Dit sterk vervuilende en vervuilde relikwie uit de eerste periode van industrialisatie (eind 20ste eeuw) in Catalonië stond al jaren leeg.

  De eerste jaren heeft hij gebruikt om delen van de fabriek af te breken en de rommel die in en om de fabriek lag op te ruimen. Daarna is hij begonnen met de opbouw en verbouwing van het gigantische complex. Dat proces is tot op de dag van vandaag nog steeds bezig.

  De Gothische ramen beginnen al vorm te krijgen.

  Het gebouw is namelijk nooit als één complex neergezet, maar was in de loop de jaren sterk uitgebreid. En aangezien het uiteraard nooit als woning is gebouwd, moesten er nogal wat aanpassingen gedaan worden. Maar Bofill zag direct de mogelijkheden van het pand en is aan de slag gegaan:

  Keeping our eyes moving like a kaleidoscope, we already imagined future spaces and found out that the different visual and aesthetics trends that had developed since World War I coexisted here

  “En dan wil ik hier een schakelaar”

  Het resultaat is een woning met epische proporties, die eerder aan een soort post-apocalyptische Gotische kathedraal doet denken dan aan een kick ass huis. De proporties en de vorm van de ramen helpen daar uiteraard enorm bij. Maar check onderstaande foto’s dan! Mocht het ding in Nederland staan, dan zal de onroerend zaak belasting niet mals zijn en ook het warm stoken van het complex zal niet met een gemiddelde HR ketel gebeuren. Aan de andere kant is het in die contreien belangrijker om te koelen dan te verwarmen. De hoge plafonds en dikke betonnen muren komen wat dat betreft prima van pas.

  De cementfabriek zoals het complex in 1973 werd aangetroffen.
  En zie tientallen jaren later: een soort post-apocalyptische Gotische kathedraal.
  Plek zat!
  Etentje met 20 man? Geen probleem!
  Tentoonstelling houden in je eetkamer? Doen we!
  Nu maar hopen dat die klep goed dicht zit.
  Fijne binnenplaats.
  Stoelen aan de kant en dansen maar!
  Zet jij het dakraam even open?
  Slaap lekker
  Ook aan creatieve geesten is gedacht.
  Loeigroot en toch knus.
  Damn! Maar echt!
  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  ludtvski
  ludtvski
  Gast
  02/03/2017 - 14:26 14:26

  en dan lekker op zaterdag de gordijnen in de was doen met je helicopter

  Bismarck
  02/03/2017 - 15:35 15:35

  *kuch* eind 19e eeuw *kuch*

  Weirdoinventor
  Antwoord aan  Bismarck
  03/03/2017 - 08:58 08:58

  Ja, het staat er een beetje raar zo: “heeft hij al in 1973 gekocht. Dit sterk vervuilende en vervuilde relikwie uit de eerste periode van industrialisatie (eind 20ste eeuw)”…

  Bovendien begon de industrialisatie op zijn minst al in de 18e eeuw. Maar een periode van iets meer dan twee eeuwen lang had natuurlijk prima gekunnen.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN