More

  RECENTE POSTS

  Holland’s Next Big Brother 2015 – De voorrondes

  Het is inmiddels een jaarlijkse traditie, maar het blijft zo broodnodig: de Big Brother Awards. Want met uw privacy vegen overheden en bedrijven nog steeds het liefst even de restjes van het gedeclareerde drie-gangendiner af, net als met de rest van uw burgerrechten als dat toevallig zo uit komt, trouwens, en het verzet hiertegen gaat langzaam.

  Deze maand is er sowieso slecht nieuws op het gebied van de strijd om privacy: voorvechter Ancilla gaat dat namelijk voortaan in Berlijn doen en laat Nederland voorlopig voor wat het is. Goed nieuws dit jaar was natuurlijk het afschaffen van de bewaarplicht. Ook in de categorie goed nieuws: Stas Klijnsma dreigt ermee dat gemeentes die niet door de beveiligingsinspectie komen afgesloten worden van Suwinet. Duurt allemaal veel te lang, maar it’s something.

  Maar goed, de Big Brother Awards dus: vanaf vandaag mag er genomineerd worden! Nomineren kan HIER. Ter inspiratie doet uw redactie een aantal suggesties:

  Ronald Plasterk
  Wegens de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten waarbij de Nederlandse Stasi voortaan al het internetverkeer mag afluisteren, zonder enige tussenkomst van een rechter, maar gewoon omdat Ronald Plasterk zelf zegt dat het mag. Geen probleem voor de privacy, aldus Plasterk, want “daar letten we goed op”. Slager, vlees.

   

   

  Henk Kamp
  Dan kan Ronald wel de eindbaas van de Stasi zijn, Henk Kamp is eindbaas van de Belastingdienst en die moeten ook kunnen afluisteren, want belastingontduiking is terrorisme. En dus regelde Henk Kamp even dat de belastingdienst voortaan zelf via IMSI-catchers de benodigde gegevens van prepaid telefoons kan aftappen waardoor ze zonder hulp van de politie zelf telefoontaps kunnen aanleggen. Volgens hem geen probleem voor de privacy omdat de AIVD en de MIVD dit toch al kunnen dus als we dat instrument voortaan aan iedereen en z’n moeder geven heeft dat geen extra impact op de privacy.

   

  Edith Schippers
  Terrorisme en belastingcontrole zijn natuurlijk slechts peanuts als je je regelmatig door laat smeren door de lobby van de zorgverzekeringen. Daarom vind Edith Schippers dat het medisch beroepsgeheim maar opgeheven moet worden om fraude te bestrijden. Want dat artsen uw medische data niet gewoon overhandigen aan de eerste de beste verzekeraar of OvJ die erom vraagt, dat is maar lastig, en het kon wel eens zijn dat iemand een onterechte uitkering krijgt omdat artsen nou eenmaal frauderen. Allemaal. Daaraan is uw privacy nou eenmaal ondergeschikt.

   

  Google
  In het lijstje van de grote privacy-schenders lijkt deze moloch wel nooit te ontbreken. Dit jaar verstopte Google een always listening-component in Chromium die zichzelf automatisch had ingeschakeld en dus continu opnames maakte van de kamer waar je computer zich in bevond als je je browser open had. Volgens Google is dit op een opt-in basis maar omdat het systeem een black box is valt niet te controleren of de opt-in alleen voor de hotwording functionaliteit geldt, of voor het continu opnemen van data.

   

   

  We zijn er vast een paar vergeten, maar daarom staat de nominatie-box van de Big Brother Awards ook open. De nominaties sluiten op 8 oktober. En als u dan toch bezig bent: in de comments hieronder kunt u ook los, want wij lezen uw nominaties natuurlijk óók graag.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  cspr
  Lid
  27/08/2015 - 11:25 11:25

  Sprak Retecool, die zelf Google met 7 cookies ondersteunt. Privacy is a big black hole of ignorance.

  E.R. Deoz
  27/08/2015 - 12:02 12:02

  Big Brother Awards lijken me vrij zinloos, het is “foei!” roepen en niemand die zich er iets van aantrekt. Een koekje van eigen deeg lijkt me een veel beter plan. Volg die gasten 24/7 onder het mom van fraudebestrijding, met livestreams op de internets.

  Ik wil weten waar de bazen van de ov-bedrijven zijn, ik wil weten welke infecties Schippers heeft, ik wil een keylogger op alle apparaten van Plasterk en ik wil ook beslist weten wat Kamp allemaal van de belasting aftrekt.

  Møhammed Said al Sahaf
  27/08/2015 - 14:18 14:18

  Geef maar aan het publiek dit jaar, de meeste mensen zijn hun eigen big brother geworden via o.a. facebook. Nou weet ik ook wel dat een dossier aangeleverd krijgen dmv een druk op een knop handiger is maar met een beetje zoeken op fb kun je ook een aardig overzicht krijgen van iemands medische dossier. Onvoorstelbaar wat mensen daar onder hun eigen naam openbaar delen.
  En een eervolle vermelding voor buurvrouw die me altijd precies weet te vertellen wie er bij mij op bezoek komt als ik daar met buurman een pilsje zit te drinken.

  bijbalbij
  Gast
  27/08/2015 - 20:51 20:51

  Ancilla schijnt nooit te neuken. Houdt ze niet van. Verder moest ik altijd zachtjes glimlachen als ze op twitter weer eens achter iets TTIPerig kwam. 4 weken nadat het ergens op een techblog al te lezen was!! maar ok. Ze woont in A-dam en zal der netwerkje wel mee hebben ofzo. ‘ik heb gedaan wat ik kon’…oei..wat heb die meid hard getwitterd…. Daar gaan we de oorlog niet mee winnen. Ga maar lekker naar Berlijn. Doei!en weg!

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN